Šport
20 ogledov

Tulipani poteptali Brazilce

Nizozemski nogometaši EPA
V dvoboju za tretje mesto je Nizozemska še drugič v štirih dneh ponižala Brazilce. Tulipani so zmagali s 3:0.

Brazilski nogometaši so pred domačimi gledalci želeli popraviti vtis po visokem polfinalnem porazu proti Nemčiji (1:7), nekaj motiva pa so našli tudi Nizozemci, ki so upali, da bodo prvič v zgodovini svetovno prvenstvo končati brez poraza. Zmage so si verjetno zelo zaželeli tudi funkcionarji obeh nogometnih zvez, saj tretje mesto prinaša dva dodatna milijona ameriških dolarjev. Tretjeuvrščena reprezentanca bo namreč od Fife prejela 20 milijonov, četrtouvrščena pa 18.

Hladen tuš že na začetku

Medtem ko se je selektor Oranja Louis van Gaal odločil le za dve spremembi v začetni postavi glede na dvoboj z Argentinci, je Luiz Felipe Scolari skoraj popolnoma premašal prvo enajsterico. Ta je napako storila že na začetku dvoboja, po prekršku nad Arjenom Robbnom, ki je padel na robu kazenskega prostora, pa je Robin van Persie že v tretji minuti izkoristil strel z bele točke. Za slednjega je bil to že 47. zadetek na 91. tekmi v dresu nizozemske izbrane vrste.

Daley Blind | Avtor: EPA EPA
Nekdanji zvezdnik angleške reprezentance Gary Lineker je sodniško odločitev sicer na twitterju pospremil z besedami: "Dve napaki v eni akciji. Enajstmetrovke ni bilo (zaradi prekrška zunaj kazenskega prostora, op. p.), Thiago Silva pa bi moral dobiti rdeč karton." A tu se brazilske muke še niso končale. David Luiz je z glavo izbil predložek Jonathana De Guzmana, ki je bil ob začetku akcije v prepovedanem položaju, žoga pa je padla na nogo Daleyju Blindu, ki jo je še enkrat poslal v mrežo.

V 22. minuti je na drugi strani s strelom z 20 metrov na drugi strani poskušal Oscar, vendar je vratar  Jasper Cillessen njegov poizkus mirno zaustavil. Vezist Chelseaja je bil še naprej najbolj nevaren v domači reprezentanci, dvakrat pa njegovi soigralci v prvem polčasu niso izkoristili njegovih nevarnih predložkov v kazenski prostor. A to je bilo pravzaprav tud vse kar so si v prvem delu igre priigrali Scolarijevi izbranci, ob odhodu na glavni odmor pa se je tako na njhih vsul plaz žvižgov.

Neuspešni napadi

Na začetku drugega polčasa je Thiago Silva v zadnjem trenutku blokiral strel Robbna, Brazilija pa je zapretila šele v 60. minuti, ko je Ramires s 16 metrov streljal mimo gola. Tri minute kasneje Luiz ni izkoristil prostega strela, v 68. minuti pa je Oscar ob Blindu padel v kazenskem prostoru, alžirski sodnik Djamel Haimoudi pa je neupravičeno Oscarju pokazal rumeni karton zaradi domnevnega simuliranja. Do kontakta med igralcema je vsekako prišlo. 

Georginio Wijnaldum  | Avtor: EPA EPA
Seleção je vse do konca tekme neuspešno poizkušal ublažiti poraz, a se to ni zgodilo. Prvo opozorilo za Brazilce je prišlo, ko je najstrožjo kazen zahteval še Robben, drugo po podaji iz kota, ko je z glavo zgrešil Dirk Kuyt, na začetku sodnikovega podaljška pa je neučinkovitost domačih kaznoval še Georginio Wijnaldum. Brazilija je do tokratnega prvenstva le enkrat izgubila s tremi ali več zadetki razlike, zdaj pa se jim je to primerilo dvakrat v štirih dneh.

Nizozemci so prišli do svojega prvega tretjega mesta na svetovnih prvenstvih, boljši so bili v letih 1974, 1978 in 2010, ko so vselej klonili v velikem finalu. Tulipani so prvič mundial končali z zmago, v prejšnjih devetih udeležbah so vedno klonili na svoji zadnji tekmi turnirja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.