Šport
191 ogledov

UAE kontroliral etapo tudi z dvema Slovencema

Diego Ulissi Mario Stiehl
Prepričljiva predstava ekipe UAE Team Emirates.

Italijan Diego Ulissi (UAE Team Emirates) je zmagovalec 3. etape dirke po Sloveniji. Po skoraj 170 kilometrih je s prednostjo 12 sekund v cilju v Idriji prehitel Rusa Aleksandra Vlasova in s tem postal vodilni v skupni razvrstitvi. Tretji na etapi je bil Italijan Giovanni Visconti, četrti pa najboljši Slovenec dneva Tadej Pogačar.

Ulissi si je zmago dokončno zagotovil v zadnjih dveh kilometrih, ko je močno pospešil in se uspešno otresel Vlasova (Gazprom). Pred tem sta na gorskem cilju na Dolah prišla v vodstvo, ki sta ga nato na spustu povečala na približno 20 sekund. Ulissi se je pred zadnjim gorskim ciljem in ključnim napadom posvetoval s Pogačarjem, dobil dovoljenje in napadel, sledil pa mu je le ruski kolesar.

V prvi skupini zasledovalcev sta bila člana Andronija Fausto Masnada in Andrea Vendrame, Esteban Chaves (Scott-Mitchelton) in Visconti (Neri Sottoli - Selle Italia). Pogačar in Jan Polanc sta se kot Ulissijeva moštvenega kolega postavila na rep skupine, nekajkrat razbila ritem zasledovalcev, v cilj pa prišla za Viscontijem in Vendramejem.

Luka Mezgec Druga etapa Šport Dvojna slovenska zmaga v dramatičnem zaključku

"Že na prejšnjih etapah sem pokazal, da sem v dobri formi, danes pa mi je uspelo zmagati. Ko sem v formi, hočem zmagovati in srečen sem, da mi je danes uspelo. Na zadnjem spustu so se začeli zasledovalci približevati, zato sem še enkrat napadel in se otresel Vlasova," so bile prve misli Ulissija.

Izkušeni Italijan je na vzponu na Dole zapeljal na rep štiričlanske ubežne skupine in vprašal Pogačarja, kako se počuti, šele nato je napadel. "Na vzponu sem Pogačarja vprašal, če mi bo branil hrbet, in tako se je tudi zgodilo," je pojasnil.

dirka po Sloveniji 2019 | Avtor: Mario Stiehl Mario Stiehl

Devetindvajsetletnik je danes prikolesaril do 32. poklicne zmage, ni pa še povsem prepričan, kako mu bo šlo v preostalih dveh etapah, ko bo moral braniti skupno vodstvo. "Grem dan za dnem, v nogah še vedno čutim Giro in ne vem, kako se bo odzvalo telo. Zame je bilo najbolj pomembno, da sem dobil etapno zmago."

"Načrtovali smo napad v zadnjem kilometru klanca, vendar se nisem počutil najbolje za napad. Vlasovu nisem mogel slediti, videl pa sem tudi, da Chaves ne more držati tempa. Dal sem vse od sebe, da bi mu pobegnil, vendar sta bila vodilna prehitra, skupina s Chavesom pa me je znova ujela. Po vrhu klanca sem se skušal približati Ulissiju, vendar nisem imel dovolj moči. Nato sem kontroliral položaj, da ni šel nihče naprej, na koncu pa sem dosegel še tretje mesto v sprintu. To je za nas dober dan in zdaj imamo zeleno majico," je dan opisal Pogačar.

Tadej Pogačar, Jan Polanc "Rožnati" Slovenec Šport "Takšnih rezultatov od njega ni nihče pričakoval"

Današnji dan so kolesarji sicer začeli v Žalcu, do Idrije pa so morali premagali štiri vzpone. Najzahtevnejši in odločilen je bil prav zadnji na Dole s povprečnim 9-odstotnim naklonom.

Do prvega pobega je prišlo že na 40. kilometru dirke, ko je četverica z Marcom Maronesejem (Bardiani-CSF), Lorenzom Fortunatom (Neri Sottoli - Selle Italia - KTM), Davidom Perom (Adria Mobil) in Benjaminom Hillom (Ljubljana Gusto Santic) pobegnila. Največjo prednost pred glavnino, več kot sedem minut, so si ustvarili pred Medvodami, a jih je nato glavnina dohitela na tretjem vzponu na Medvedje brdo.

Nekoliko večja skupina je prišla čez ciljno črto 2:08 minute za Ulissijem, sicer zmagovalcem slovenske dirke leta 2011. Najhitrejši med temi kolesarji je bil Luka Mezgec, ki je v četrtek zmagal v Celju in je nosil zeleno majico vodilnega v skupnem seštevku. Na 12. mestu je končal Grega Bole. V prvi 20-erici je na 17. mestu končal še Žiga Ručigaj.

Ulissi ima po treh dneh dirkanja 19 sekund prednosti pred Vlasovom in 26 pred Vendramejem in Viscontijem. Pogačar je šesti, Polanc sedmi, oba zaostajata 30 sekund, toliko kot Belgijec Ben Hermans na petem ter Chaves na osmem mestu. Mezgec je deseti, zaostaja 2:11 minute.

Današnja etapa je bila tudi delno zgodovinska. Avstralec Hill je prekolesaril 20-tisoči kilometer na vseh izvedbah slovenske pentlje do zdaj. To je bila sicer 141. etapa, udeleženci pa so v dosedanjih šestindvajsetih izvedbah prevozili skupno 20.051 kilometrov, s čimer je povprečna etapa na dirki 141,2 kilometra.

Sobotna etapa med Novo Gorico in Ajdovščino bo dolga 153,9 kilometra, kolesarje čakajo trije vzponi, po 120 kilometrih se bo začel vzpon prve kategorije na najvišjo točko letošnje dirke na Predmejo. Gre za devetkilometrski klanec s povprečjem osmih odstotkov, ta bo bržčas odločil končni vrstni red dirke.

dirka po Sloveniji 2019 | Avtor: Mario Stiehl Mario Stiehl

V četrti etapi bo zeleno majico nosil Ulissi, belo za najboljšega mladega kolesarja Pogačar, rdečo za najboljšega po točkah Mezgec in modro najboljšega hribolazca Vlasov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.