Šport
18 ogledov

"UEFA me je razočarala"

Nizozemska nizozemska nogometna reprezentanca euro 2012 EPA
Pozivi Uefi, da mora zavzeti bolj čvrsto in ostro stališče do rasističnih izpadov na evropskem prvenstvu na Poljskem in v Ukrajini, potem ko je bila nizozemska reprezentanca med treningom že tarča navijačev, ki so jih "pozdravili" z oponašanjem opic.

Clark Carlisle, predsednik angleškega združenja profesionalnih igralcev nogometa, je pozval evropsko nogometno zvezo (UEFA), da se mora ostro in brez strpnosti odzvati na rasizem med navijači. "Uefa mora pri tej temi stopiti v ospredje. Če pride do izpadov, se jih mora lotiti hitro, učinkovito in strogo. Prepričan sem, da bo mnogo incidentov in da bo koncept UEFA, ki uradnim osebam na tekmi omogoča poseg ob tovrstnih izpadih, podvržen pravemu testu."

Glede incidenta v zvezi z nizozemsko reprezentanco pa je bil Carlisle razočaran nad odzivom evropske nogometne zveze. "Razočaran sem nad tem, da so se odzvali pozno, in tudi ko so se, niso jasno povedali, da je to nekaj, kar morajo nadzorovati in temeljito preiskati."

Nizke kazni za rasizem

Izpostavil je tudi kazni, ki jih je UEFA izrekla za rasistične prestopke v preteklosti. Na tekmi letošnje Lige Europa v Lizboni je Manchester City prejel višjo kazen za pozen prihod na igrišče pred začetkom drugega polčasa kot domači Sporting, katerega navijači so angleško moštvo žalili z rasističnimi izpadi.
"Razlog, da sem kritičen do UEFA, je v tem, da so bile v preteklosti kazni za rasizem ponavadi nižje, kot so kazni za kakšen bolj vpadljiv rdeči karton."

Odkar so se pojavile govorice, članki in tudi dokumentarni filmi o rasizmu na poljskih in ukrajinskih stadionih, se tako vodstvo obeh držav kot tudi UEFA trudijo zmanjšati strah pred rasističnimi in antisemitskimi izpadi v tem delu Vzhodne Evrope.

Komentarjev 1
  • anja.scuka 20:31 08.junij 2012.

    ** Komentar je bil zaradi neprimerne vsebine odstranjen **