Šport
4543 ogledov

Slovo nekdaj najhitrejšega Zemljana, prave legende atletike

Asafa Powell Profimedia
Asafa Powell je pri 40 letih uradno sklenil svojo sprintersko kariero.

Jamajški atlet Asafa Powell je v nedeljo uradno sklenil svojo kariero. Štiridesetletni nekdanji svetovni rekorder na 100 m v zadnjih letih ni veliko tekmoval, nazadnje maja 2021 na Floridi.

"Kariero sem začel leta 2002, imel veliko vzponov in padcev, vedno pa sem bil ponosen na vse, kar sem ustvaril in osvojil. Zdaj bom začel novo poglavje svojega življenja," je na družbenih omrežjih zapisal Jamajčan.

Asafa Powell | Avtor: Profimedia Profimedia

Powell je svetovni rekorder na 100 m postal najprej leta 2005, ko je v Atenah tekel 9,77 sekunde. Še dvakrat je v karieri tekel ta čas, v Rietiju v Italiji pa je leta 2008 še drugič z 9,74 postavil svetovni rekord. Z osebnim rekordom 9,72 velja za četrtega najhitrejšega Zemljana vseh časov.

Powell je rekorder tudi v številu tekov pod desetimi sekundami, saj se je kar 97-krat spustil pod to mejo, bil pa je tudi zadnji svetovni rekorder pred ero Usaina Bolta, ki je najboljšo znamko izboljševal postopoma do 9,58 v Berlinu leta 2009.

Asafa Powell | Avtor: Profimedia Profimedia

V karieri je 40-letnik dvakrat osvojil bronasto kolajno na svetovnih prvenstvih na 100 m, dvakrat je bil zlat s štafeto in enkrat srebrn. Nikoli v posamičnem teku ni stopil na stopničke na olimpijskih igrah, leta 2016 pa je vendarle osvojil kolajno, in sicer zlato s štafeto na OI v Riu de Janeiru.

Dvakrat je tudi osvojil diamantno ligo, petkrat pa slavil na velikem atletskem finalu. Je prvi človek, ki se je v eni sezoni vsaj petnajstkrat spustil pod mejo desetih sekund. Zadnjič je Powell nastopal maja lani, ko je v Clermontu na Floridi tekel 10,07 s preveliko pomočjo vetra (+4,5 m/s).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice