Šport
172 ogledov

V Ljubljani preobrat za naslov najuspešnejše nacije

norveška rokometna reprezentanca Profimedia
Norveške rokometašice v Ljubljani do devetega naslova evropskih prvakinj.

Norveška ženska rokometna reprezentanca je osvojila zlato kolajno na letošnjem evropskem prvenstvu v Sloveniji, Črni gori in Severni Makedoniji. Na finalni tekmi v Ljubljani je premagala Dansko s 27:25 (12:15), v tekmi za bronasto odličje pa je bila Črna gora po podaljšku boljša od Francije s 27:25 (22:22, 13:12).

Za Norvežanke je to že deveta zlata kolajna na celinskih tekmovanjih. Pred letošnjim zmagoslavjem na prvem ženskem rokometnem turnirju v treh državah so bile najboljše tudi na Nizozemskem 1998, na Madžarskem 2004, na Švedskem 2006, v Makedoniji 2008, na Danskem in Norveškem 2010, na Hrvaškem in Madžarskem 2014, na Švedskem 2016 ter na Danskem 2020.

Rokometašice iz Hamletove dežele so sicer sijajno odprle obračun v Stožicah. V uvodnih 20 minutah so povsem zasenčile svoje tradicionalne tekmice in si v 19. minuti priigrale pet golov prednosti (9:4).

Visok zaostanek je le predramil uvodoma blede Norvežanke, ki so v nadaljevanju vzpostavile ravnotežje na igrišču in v 24. minuti več kot prepolovile visok primanjkljaj (9:11), na veliki odmor pa odšle z zaostankom treh zadetkov (12:15).

Danke, ki so v zadnji tekmi glavnega dela tekmovanja na kolena položile Norvežanke z 31:29, so tudi večji del druge polovice tekme imele v oblasti absolutne kraljice evropskih igrišč. Predvsem so onemogočile izjemno zunanjo norveško vrsto - v njej sta tudi najbolj koristna igralka turnirja (MVP) Henny Reistad in najboljša strelka letošnjega turnirja Nora Mork (50) ter Stine Oftedal - ter si v 44. minuti priigrale štiri gole prednosti (22:18).

Henny Reistad | Avtor: Profimedia Profimedia

A nato je Norvežanke, kot že ničkolikokrat v preteklosti, od mrtvih dvignila neuničljiva Katrina Lunde. Dvainštiridesetletna vratarka je nanizala nekaj bravurornih obramb, njene soigralke v polju pa so v 51. minuti izenačile na 22:22.

V prelomnih trenutkih dvoboja so Norvežanke zaigrale še boljše in po dveh golih Kristine Breistol v 54. minuti prvič na dvoboju povedle s 24:23. Od tedaj naprej več niso pogledale tekmicam v hrbet. Slabe dve minuti pred koncem so si po golih Henny Reistad priigrale prednost dveh golov (26:24), najvišjo prednost na tekmi pa tik pred zadnjim zvokom sirene (27:24).

Pri Norvežankah je bila na finalni tekmi najbolj učinkovita Nora Mork z osmimi goli, pri Dankah pa Louise Vinter Burgaard s šestimi zadetki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice