Šport
6 ogledov

V Londonu tretji, v Sočiju drugi

sport 19.02.14. Gold medallist Slovenia's Tina Maze celebrates during the victor sport 19.02.14. Gold medallist Slovenia's Tina Maze celebrates during the victor
Kako uspešna je bila Slovenija v Sočiju, kažejo tudi lestvice po številu kolajn glede na prebivalca in BDP.

Dvaindvajsete zimske olimpijske igre v Sočiju so bile za Slovenijo presežek v vseh pogledih. Osem medalj - dve zlati, dve srebrni in štiri bronaste - je toliko, kot jih je Slovenija skupaj osvojila na prejšnjih šestih ZOI. To se odraža tudi na lestvici držav dobitnic medalj glede na število prebivalcev. Slovenija je na njej na drugem mestu.

Tokrat boljši le Norvežani

Za razliko od zadnjih dveh olimpijskih iger, na katerih je Slovenija na omenjeni razpredelnici končala na tretjem mestu, je v Sočiju stopila stopničko višje. V Vancouvru 2010 so bili pred nami Norvežani in Avstrijci, v Londonu pa Bahami in Jamajka.

V Rusiji nas je prehitela le petmilijonska Norveška, ki je osvojila 26 medalj oziroma eno na 192.526 prebivalcev. Slovenci si delimo medaljo na 257.192 prebivalcev, tretjeuvrščeni Avstrijci z 8,5 milijona prebivalcev so osvojili 17 medalj oziroma eno na 497.225 prebivalcev, četrtouvrščeni Švedi pa eno na 677.905 prebivalcev.

Drugi po zlati beri, prvi glede na BDP

Slovenija je bila v Sočiju druga tudi po številu zlatih medalj glede na število prebivalcev. Na prvem mestu je bila znova Norveška z enajstimi zlatimi medaljami oziroma eno na 455.063 prebivalcev, Slovenija oziroma Tina Maze je poskrbela, da si je njeno zlato "lastilo" dober milijon Slovencev, tretja je bila Švica s šestimi zlatimi odličji ali eno na 1,3 milijona prebivalcev, četrta pa Belorusija s petimi in 1,8 milijona prebivalcev.

Slovenija je prvo mesto osvojila na razpredelnici medalj glede na bruto družbeni proizvod. S slabimi 50 milijardami dolarjev BDP in količnikom 6,19 je Slovenija prehitela Belorusijo (9,19), Latvijo (9,42) in Norveško (18,68).

Komentarjev 1
  • modrec 18:29 23.februar 2014.

    "samo miljon nas še živi..." prvi glede te statistike.