Šport
64 ogledov

Zanesljiva zmaga za Prevca

peter prevc EPA
Pred prvo avstrijsko tekmo novoletne turneje je imel Peter Prevc 8,6 točke prednosti pred velikim tekmecem Severinom Freundom. Po novi zmagi je razliko še povečal.

Od slovenske četverice je kot prvi na tekmi nastopil Anže Lanišek, ki pa je bil prekratek za svojega tekmeca. Japonec Kento Sakujama je namreč dvoboj kar zanesljivo dobil. Tudi Tilnu Bartolu se skok ni posrečil, prepričljivo ga je premagal sloviti Poljak Kamil Stoch.

Na Severina Freunda padec v kvalifikacijah ni pretirano vplival. Ob svojem skoku je prišel na drugo mesto, zaostal je le za Norvežanom Kennethom Gangnesom. Od bratov Prevc je nato kot prvi nastopil Domen. Ta je premagal svojega nasprotnika, a skok ni bil pretirano dober, prvo serijo je tako končal kot 29.

Takoj za njim je nastopil Peter Prevc in še enkrat premagal vso konkurenco, približal se mu ni niti najboljši v kvalifikacijah Mihael Hayböck. Pred drugo serijo je imel Slovenec 3,7 točke naskoka pred Gangnesom in še dve več od Freunda.

Prevc potrdil premoč

V drugo je Domen skočil precej bolje in se za nekaj mest povzpel na lestvici (23. mesto), kaj več mu ni uspelo, saj je bil zaostanek zaradi prvega skoka že zelo velik. V boju najboljših je odlično skočil najprej Freund, Gangnes pa se je moral zadovoljiti z mesto slabšo uvrstitvojo od Nemca. Sledil je le še skok Petra Prevca, v njem pa je slovenski šampion še enkrat dokazal, da mu trenutno ni para v svetovnem pokalu. Prišel je do svoje pete zmage na zadnjih šestih tekmah, skupno pa se je veselil že svojega 11. uspeha na tekmah svetovnega pokala. V tej sezoni se le enkrat ni uspel prebiti na zmagovalni oder.

K svoji prednosti v skupni razvrstitvi novoletne turneje je tokrat dodal še 11,1 točke, skupno pa ima pred zadnjo preizkušnjo v Bischofshofnu zdaj kar 19,7 točke naskoka.

"Bila je zelo razburljiva tekma. Po kratkem skoku v poizkusni seriji sem bil kar nekoliko nervozen, a sem dobro skočil v prvi seriji in vse je bilo nato lažje, sprostil sem se. V drugo mi je uspel eden boljših skokov v karieri. Upam, da bo to še nekaj časa trajalo," je takoj po tekmi dejal Prevc.

Poskusna serija: Prevc 24., Freund padel

Vodilni skakalec novoletne turneje je sicer včerajšnje kvalifikacije v Innsbrucku namenoma izpustil in se je pomeril s Hayböckom, sicer rekorderjem naprave (138 m). Pred prvo serijo starejši od bratov Prevc ni blestel, zabeležil je le 24. mesto. Najbolj prepričljiv z daljavo je bil takrat Freund, ta je nato ob vožnji v iztek skakalnice padel, od Slovencev pa Domen Prevc z 12. uvrstitvijo.

Hayböck je bil v kvalifikacijah sicer najboljši s skokom dolgim 127 metrov. Na drugem mestu je končal Domen Prevc, tega je na tekmi nato čakal Norvežan Daniel Andre Tande. Na preizkušnjo sta se prebila še Bartol in Lanišek, Anže Semenič in Robert Kranjec pa sta bila neuspešna.

Komentarjev 5
  • Papaja Popi 17:48 03.januar 2016.

    Pa tudi vedno dobi preveč točk, čeprav zelo slabo skoči in doskoči.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 17:41 03.januar 2016.

    Ampak jodlarska golazen je spet poskusla z goljufijo,Freund po mojem ni skočil 128,saj je komaj za mišji qurac preskočil navidezno zeleno črto,ki je bla na 125m?

  • Papaja Popi 16:16 03.januar 2016.

    FENOMENALNOOle, ole, ole, ole............................................