Šport
43 ogledov

V Rusiji 28. športnik pozitiven na meldonij

marija šarapova EPA
Osemindvajset ruskih športnikov je bilo pozitivnih na meldonij, odkar je ta od 1. januarja na listi prepovedanih sredstev.

Zadnji na seznamu ruskih kršiteljev protidopinških pravil zaradi uporabe v Latviji izumljenega pripravka mildronat je vaterpolist Aleksej Bugajčuk, ki je tako postal 28. ruski športnik pozitiven na to snov.

Kot je poročala ruska tiskovna agencija Tass, je Bugajčuk zavrnil kontrolni test B ter je napisal pritožbo na Mednarodno plavalno zvezo (Fina), ki pa mu je nemudoma izrekla začasno prepoved tekmovanja na vseh tekmovanjih pod njenim okriljem. Bugajčuk je bil pozitiven na prepovedani doping 18. januarja na svetovnem prvenstvu, ki je bilo v Srbiji v Beogradu.

Svetovna protidopinška agencija je meldonij, ki se prodaja pod imenom mildronat, uvrstila na prepovedani seznam 1. januarja letos. Skupno so od začetka leta odkrili že 123 športnikov, ki so bili pozitivni na omenjeno snov.

Med tistimi, ki so jih ujeli pri prekršku, sta bili tudi ruska teniška zvezdnica Marija Šarapova in ruska plavalka Julija Jefimova. Slednji grozi dosmrtna prepoved nastopanja zaradi uporabe dopinga, ker je to že njen drugi pozitiven dopinški izvid v karieri. Leta 2014 so jo zaradi anaboličnih steroidov suspendirali za 16 mesecev. Triindvajsetletna Rusinja je štirikratna svetovna prvakinja v prsnem slogu in dobitnica bronaste kolajne na 200 m prsno na olimpijskih igrah 2012 v Londonu.

Zaradi sistematične uporabe dopinga pa ruski atleti in atletinje niso smeli sodelovati na letošnjem dvoranskem svetovnem prvenstvu v Portlandu in jim grozi tudi izključitev iz olimpijskih iger v Riu de Janeiru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.