Šport
4570 ogledov

Vse manj možnosti za boj na prelazu Gavia, ena nagrada že oddana

Primož Roglič, Vincenzo Nibali
Trasa 16. etape dirke po Italiji bo najverjetneje spremenjena.

Minuli teden je direktor dirke po Italiji Mauro Vegni izjavil, da so možnosti za kolesarjenje preko prelaza Gavia 60-odstotne, a je po poročanju La Gazzette dello Sport zdaj le še malo verjetnosti, da se bodo kolesarji pomerili na slovitem klancu. Šestnajsta etapa naj bi bila tako krajša, edini hud klanec pa bi predstavljala le cesta na Passo del Mortirolo. Za torek je sicer napovedan tudi sneg in nizke temperature. Tisti, ki zaostajajo v skupni razvrstitvi, bodo tako prisiljeni v večje napade že na današnji 14. in jutrišnji 15. etapi. 

Delavci se še skušajo prebiti skozi sneg na prelazu Gavia, ob cesti pa so tudi do 14 metrov visoki snežni zidovi. A vse skupaj jim otežujejo plazovi, ki povzročajo dodatno delo. Prav snežni plazovi in slabo vreme zaenkrat onemogočajo vožnjo preko prelaza.

"Debelina snežne odeje se zmanjšuje zelo počasi. Mislim, da je verjetnost tega, da bi se kolesarji podali čez prelaz, zelo majhna," je za Tuttobiciweb izjavil strokovnjak za sneg Federico Rota.

Jose Joaquin Rojas Foto Šport Takšne posledice pusti Giro

Kolesarji so se sicer v preteklosti že srečevali z nemogočimi razmerami na prelazu Gavia. Leta 1988 si je tako v snežnem metežu, šlo naj bi za eno najtežjih etap v vsej zgodovini tritedenskih dirk, prav na tem legendarnem klancu zmago na dirki po Italiji zagotovil Američan Andy Hampsten, kar ostaja edina ameriška zmaga v skupni razvrstitvi na Giru.

A časi, ko so imeli organizatorji absolutno moč, so se spremenili. Pri Mednarodni kolesarski zvezi so namreč uvedli Extreme Weather Protocol (protokol ekstremnega vremena; op. p.), ki ščiti zdravje tekmovalcev in omogoča, da se kolesarji uprejo pritisku organizatorjev, če jih ti želijo poslati v nemogoče razmere. Odločitev o zaprtju prelaza lahko sprejmejo tudi lokalne oblasti, da bi poskrbele za varnost tistih, ki bi si dirko radi ogledali na Gavii.

vincenzo nibali Ostro Šport Nibali sporoča Rogliču: Če želi 'fotko' z mano, mu lahko pokažem trofeje

Prelaz Gavia bi bil sicer najvišja točka letošnjega Gira, prvi na prelazu pa bi prejel tudi prestižno nagrado Cima Coppi. Nagrado, ki je poimenovana po legendarnem italijanskem kolesarju Faustu Coppiju, dobi tisti, ki kot prvi v etapi premaga najvišjo nadmorsko višino dirke po Italiji. Nagrado Cima Coppi si je tako najverjetneje že prikolesaril Ilnur Zakarin z zmago v petkovi etapi, ko je bil prvi na cilja ob jezeru Serrù na višini 2247 metrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice