Šport
6378 ogledov

Polanc še v rožnatem, Roglič izgubil proti nekaterim tekmecem

Primož Roglič
Jan Polanc je zadržal rožnato majico, Primož Roglič skupno drugo mesto.

Tokrat je na sporedu izjemno težka gorska etapa, ki je dolga 196 kilometrov, po že prevoženih težkih klancih pa se končuje z vzponom do Cerasole Reala ob jezeru Serrù, ki se nahaja na nadmorski višini 2275 metrov. Pred etapo je bil v rožnati majici Jan Polanc (UAE Team Emirates), ki je izkoristil dobro vožnjo v četrtkovi ubežni skupini, s štirimi minutami in sedmimi sekundami zaostanka pa je bil skupno drugi njegov rojak Primož Roglič (Jumbo-Visma). Ta je v četrtek ujezil svoje največje konkurente, saj ni želel sodelovati pri narekovanju tempa in lovljenju za nekaterimi ubežniki.

ETAPA v živo:

  • 12.00: Na etapo se je podalo 156 kolesarjev. Pred njo so se predčasno poslovili še sprinter ekipe CCC Jakub Marezcko (CCC Team), ki prejšnji dan ni uspel prikolesariti v cilj pred časovno zaporo, Roger Kluge (Lotto Soudal), ki je sledil umiku sprinterja svojega moštva Caleba Ewana dan prej in še en sprinter Giacomo Nizzolo (Dimension Data).
    Jan Polanc 12. etapa Šport Senzacija na Giru! Nov Slovenec z veliko prednostjo v rožnati majici
  • 12.15: V prvih kilometrih ni prišlo do uspešnega pobega. Najprej so poizkusili Tony Gallopin (Ag2R-La Mondiale), ki danes praznuje rojstni dan, Luis Mas (Movistar), Andrea Vendrame (Androni) in Pieter Serry (Deceuninck-QuickStep), nato pa tudi Hector Carretero (Movistar), Dario Cataldo (Astana) in Krists Neilands (Israel Cycling Academy), a sta bili obe skupinici neuspešni. Zdi se, da so se pri Movistarju in Astani odločili za podobno taktiko kot včeraj. V močni ubežni skupini so se namreč znašli njihovi kolesarji, ki so ob koncu etape namerno zaostali in nato priskočili na pomoč svojima kapetanoma Mikelu Landu in Miguelu Angelu Lopezu, ko sta se za napad odločila tudi slednja. Oba sta proti Rogliču in ostalim tekmecem za skupno zmago v četrtek pridobila 28 sekund.
     
  • 12.25: Na prvem spustu se je glavnina razbila. V ospredju je ostalo 70 kolesarjev, med njimi tudi nosilec rožnate majice.
     
  • 12.35: 160 kilometrov pred ciljem so si 20 sekund prednosti pred skupino z rožnato majico nabrali Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Jose Joaquin Rojas (Movistar), Alexis Vuillermoz (Ag2R-La Mondiale) in Chris Juul Jensen (Mitchelton Scott. Sledi vzpon na Colle del Lys.
  • 12.40: Na klanec prve kategorije (dolžina 14,9 km, naklon 6,9 %) sta se kot prva podala Vuillermoz in Rojas.
     
  • 12.45: Od skupine z Janom Polancem so se uspešno oddaljili Davide Formolo, Ilnur Zakarin, Gianluca Brambilla in Giulio Ciccone ter si prikolesarili 35 sekund prednosti.

  • 12.55: V ubežni skupini so tudi Antonio Nibali, Pozzovivo, De la Parte, Dombrowski, Neilands, Plaza, De Gendt, Juul Jensen, Nieve, Dunbar, Geoghegan Hart, Tolhoek, Conci in Bauke Mollema. Za Rogliča in ostale težavo prdstavlja prav slednji, ki je v skupni rzavrstitvi uvrščen na šesto mesto. Za Polancem Nizozemec zaostaja nekaj več kot šest minut, za Rogličem pa nekoliko manj kot štiri. Prednost ubežnikov znaša minuto in pol.
     
  • Odstopila sta tudi Mark Renshaw (Dimension Data) in Giovanni Lonardi (Nippo-Vini Fantini).
     
  • 13.20: Lov za ubežniki, ki so si prikolesarili že dve minuti in pol naskoka, diktira ekipa Jumbo-Visma. Na pomoč Rogličevemu moštvo je priskočil tudi Polančev UAE.
  • Mollema ima ob sebi tudi tri pomočnike iz svojega moštva Trek-Segafredo. Virtualno se je Nizozemec že prebil pred Rogliča. 125 kilometrov pred ciljem prednost ubežnikov znaša tri minute.
     
  • 13.30: V ubežni skupini je na spustu grdo padel Britanec Tao Geoghegan Hart (Ineos), 33. v skupni razvrstitvi. Zanj je Giro končan.
  • 14.00: Po zaslugi Jumba-Visme se je prednost Molleme in soubežnikov zmanjšala na 2:12. Do cilja je še 100 kilometrov.
     
  • 14.20: V begu, ki še vedno šteje 26 kolesarjev, za tempo skrbi Trek-Segafredo. Razlika se vrti okoli dveh minut.
     
  • 14.35: Začel se bo vzpon 2. kategorije na Pian del Lupo. Kolesarji se bodo z okoli 500 metrov nadmorske višine povzpeli na 1466 metrov. Petinsedemdeset kilometrov pred ciljem imajo ubežniki minuto in 44 sekund prednosti.
     
  • 14.50: Ubežna skupina se je na klancu začela drobiti, zasledovalce vodijo kolesarji Jumba Visme, tik za Rogličem kolesari skupno vodilni na dirki Jan Polanc.
     
  • 15.05: V ospredju navijajo tempo kolesarji Trek-Segafreda, nižje na pobočju gre nekoliko slabše Rogličevim pomočnikom. Razlika je narastla na dve minuti in pol.
     
  • 15.06: Med zasledovalci so se na čelo postavili kolesarji Astane in pospešili tempo. Najprej so odpadli vsi Rogličevi pomočniki, Polanc in Roglič sta se obdržala med najboljši. Enako tudi Vincenzo Nibali, Simon Yates, Miguel Angel Lopez, Mikel Landa, Rafal Majka ...
     
  • 15.08: Polanc je izgubil stik z največjimi favoriti za skupno zmago.
  • 15.15: Zasledovalci so razliko zmanjšali na 57 sekund, rožnata majica za ubežniki zaostaja dve minuti in 10 sekund.
     
  • 15.32: 50 kilometrov pred cilljem ima skupina z Mollemo 1:11 prednosti pred Rogličem in še desetimi kolesarji, Polanc s svojo skupino zaostaja 2:05. Kolesar ekipe UAE je virtualno še vedno zanesljivo v rožnatem, drugi ostaja Roglič.
     
  • 15.37: 15 ubežnikov je končalo s spustom. V begu ostajajo Andre Amador in Hector Carretero (Movistar), Tony Gallopin in Alexis Vuillermoz (Ag2R-La Mondiale), Fausto Masnada (Androni-Giocattoli), Ion Izagirre (Astana), Davide Formolo (Bora–Hansgrohe), Joe Dombrowski (EF Education First), Mikel Nieve (Mitchelton-Scott), Eddie Dunbar (Team Ineos), Antwan Tolhoek (Jumbo-Visma), Ilnur Zakarin (Katjuša-Alpecin), Bauke Mollema, Gianluca Brambilla in Giulio Ciccone (Trek-Segafredo).
     
  • 15.42: Le še pol minute prednosti za ubežno skupino, tudi rožnata majica je ujela Rogličevo skupino. Slovenca pred zadnjimi napori in vzponom na klanec prve kategorije v sproščenem pogovoru.
  • 15.55: Zasledovalci so zmanjšali hitrost, v ospredju se Trek-Segafredo še vedno trudi za Baukeja Mollemo. 34 kilometrov pred ciljem je razlika 0:57. Mollema si je dve bonus sekundi prikolesaril z drugim mestom na letečem cilju.
     
  • 16.12: Do cilja je še 25 kilometrov. Ubežniki imajo le še 19 sekund prednosti. Zasledovalno skupino vodijo kolesarji Astane in Movistara.
     
  • 16.12: V ubežni skupini so skočili naprej Masnada, Izagirre, Ciccone, Carretero in Dombrowski ter si hitro prikolesarili minuto in pol prednosti pred rožnato majico.
     
  • 16.20: Do cilja ostaja 21 kilometrov. Peterica ima že dve minuti prednosti pred Polancem, Rogličem in ostalimi. Deseterica z Mollemo zaostaja manj kot minuto.
     
  • 16.26: V skupini favoritov so upočasnili, veliki tekmeci pa so opazovali drug drugega in pazili na morebitne skoke. Obe skupini pred njimi sta to izkoristili. Osemnajst km pred ciljem je imela peterica 22 sekund prednosti pred Mollemo in ka 2:33 pred rožnato majico.
     
  • 16.29: Ubežniki so spet skupaj, znova tempo diktira Trek-Segafredo. V skupini favoritov je iniciativo prevzela Nibalijeva Bahrain-Merida. Razlika - 2:11.
     
  • 16.36: Obe skupini sta se začela drobiti. Med favoriti je skočil Mikel Landa. Vincenzo Nibali je dobro odreagiral, nekaj težav je imel Roglič, Polanc pa je odpadel. Enako tudi Simon Yates. Landi sta se priključila dva kolesarja, ki sta zapustila ubežnike in priskočila na pomoč svojemu kapetanu. V ospredju so v boju za zmago ostali Mollema, Zakarin, Ciccone, Nieve.
  • 16.45: Miguel Angel Lopez je zaradi tehničnih težav izpadel iz skupine z Nibalijem, Carapazom, Majko in Rogličem. Ta je počasi lovila Lando. Mollema je imel skoraj dve minuti prednosti.
     
  • 16.52: Landa je ostal sam in pospešil, v zadnjih šest km je vstopil z 22 sekundami prednosti pred Rogličem. V ospredju je imel Molema še minuto in pol naskoka pred kolesarjem Movistarja.
     
  • 16.56: Med vodilnimi je najprej omagal Ciccone, ki je cel dan delal za Mollemo. Napadel je Zakarin, ki mu je sledil le Nieve. Mollema je prav tako začel zaostajati.
     
  • 17.01: Majka in Carapaz sta napadla Rogliča in Nibalija. Slednja sta bila taktično bitko.
     
  • 17.05: Roglič je poskušal presenetiti Nibalija, a se je ta uspel odzvati. Zakarin in Nieve sta imela do cilja le še dva kilometra.
     
  • 17.10: Zakarin je malce ušel Nieveju, Landa je z minuto zaostanka ujel Mollemo. Roglič in Nibali sta zaostajala 2:29, Polanc, ki je vozil povsem sam, 3:36.
     
  • 17.12: Nibali je tokrat napadel Rogliča, tokrat je dobro odgovoril Zasavec.
     
  • 17.14: Zakarin je prvi prikolesaril čez ciljno črto. Nieve je zaostal 35 sekund. Tretji je v cilj prišel Landa (+1:20), četrti Carapaz (1:38), peti Molema (1:45), šesti Majka (2:08), nato sta sledila Roglič in Nibali (2:57).
  • 17.18: Polanc je zadržal rožnato majico. Za njim je v cilj prišel Yates.

Polanc ima po 13. etapah 2:25 minute prednosti pred Rogličem, Zakarin je tretji in zaostaja 2:56 minute.

Nič manj ne bo zahtevna sobotna etapa, ki se bo začela v Saint Vincentu in se bo po 131 kilometrih končala v Courmayeurju, kolesarji pa bodo morali premagati pet vzponov.


Izidi, 13. etapa:
  1. Ilnur Zakarin (Rus/Katjuša-Alpecin)     5:34:40
  2. Mikel Nieve (Špa/Mitchelton-Scott)       + 0:35
  3. Mikel Landa (Špa/Movistar)                 1:20
  4. Richard Carapaz (Ekv/Movistar)             1:38
  5. Bauke Mollema (Niz/Trek-Segafredo)         1:45
  6. Rafal Majka (Pol/Bora-Hansgrohe)           2:08
  7. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)            2:57
  8. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain-Merida)       2:57
  9. Pavel Sivakov (Rus/Ineos)                  3:34
 10. Davide Formolo (Ita/Bora-Hansgrohe)        3:50
...
 15. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)              4:39
 87. Grega Bole (Slo/Bahrain-Merida)           33:26

- skupno:
  1. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)          54:28:59
  2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)          + 2:25
  3. Ilnur Zakarin (Rus/Katjuša-Alpecin)        2:56
  4. Bauke Mollema (Niz/Trek-Segafredo)         3:06
  5. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain-Merida)       4:09
  6. Richard Carapaz (Ekv/Movistar)             4:22
  7. Rafal Majka (Pol/Bora-Hansgrohe)           4:28
  8. Mikel Landa (Špa/Movistar)                 5:08
  9. Pavel Sivakov (Rus/Ineos)                  7:13
 10. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana)            7:48
...
113. Grega Bole (Slo/Bahrain-Merida)         1:36:28

Komentarjev 1
  • selmanovicelvedina 19:53 24.maj 2019.

    Za zanesljivo in brez tveganja posojiilo DA BI PREKINIL MRTVE TOCKE REVŠCINE ALI REŠITI SVOJE TEŽAVE IN SKRBI, POMEMBNO JE DENAR AMPAK NI VAŽNO KAJ. JAZ SEM PRIPRAVLJENA DODELITI FINANCNA POSOJIILA VSEM TISTIM, KI IMAJO SREDSTVA ZA PORAVNAVO DOLGOV. Pridruži ...prikaži večži se mi po pošti: plavec.joz@gmail.com WhatsApp: +33758119861

Sorodne novice