Šport
6433 ogledov

Polanc se brani pred očitki novinarjev: "Ponosen, da sem Slovenec!"

Jan Polanc
Preden je Jan Polanc sploh lahko začel razmišljati o branjenju rožnate majice, je bil prisiljen braniti kredibilnost in čistost slovenskega kolesarstva.

Kolesar ekipe UAE Team Emirates Jan Polanc je po 12. etapi Dirke po Italiji prevzel vodstvo v skupnem seštevku, kjer za več kot štiri minute vodi pred svojim sonarodnjakom Primožem Rogličem (Jumbo-Visma). Toda na žalost je njun zgodovinski dosežek nekoliko zasenčila vpletenost določenih Slovencev v Operacijo Aderlass, preiskavo o krvnem dopingu.

Jan Polanc | Avtor: Profimedia Profimedia

Prejšnji teden je namreč Mednarodna kolesarska zveza (UCI) naznanila, da sta člana ekipe Bahrain Merida, kolesar Kristijan Koren in športni direktor Borut Božič, začasno suspendirana zaradi domnevne kršitve protidopinških pravil, ki jo je razkrila preiskava, ki se je osredotočila na delovanje zloglasnega nemškega zdravnika, Marka Schmidta. Prav tako je bil začasno suspendiran hrvaški kolesar ekipe UAE Team Emirates Kristijan Đurašek.

V sredo pa je na plan priplavala novica, da se je UCI poglobila v aktivnosti nekaterih slovenskih posameznikov od leta 2015 dalje, medtem ko naj bi bila glavna pozornost usmerjena na Milana Eržena, direktorja ekipe Bahrain Merida. Eržen je preko svoje ekipe vse obtožbe zanikal ter jih označil za "napačne in popolnoma neutemeljene".

kolesarstvo giro d'italia Doping Šport Mednarodna kolesarska zveza preiskuje še enega Slovenca

Po svojem odličnem nastopu ter prevzemu rožnate majice pa se je v tem norem lovu na čarovnice pred novinarji moral zagovarjati tudi Polanc: "Mislim, da je resnično žalostna ta situacija v Sloveniji, še posebej glede na odlične rezultate, ki smo jih dosegli v zadnjih letih. Odkar sem bil otrok, sem tekmoval v ekipi svojega očeta, zato nikoli nisem bil v stiku z ekipo, ki bi jo vodili drugi ljudje. Ponosen sem, da sem Slovenec, vesel sem, da sem Slovenec in vesel sem, da živim v Sloveniji. Lahko zgolj rečem, da je to dogajanje žalostno in nič drugega." 

Jan polanc | Avtor: Profimedia Profimedia

Jan Polanc se je s kolesarstvom začel ukvarjati pri svojih 12 letih pod budnim očesom očeta ter nekdanjega odličenga kolesarja, Marka Polanca. Kot amater je Jan začel z nastopi pri ekipi Radenske (današnja Ljubljana Gusto Santic), kjer je bil njegov glavni trener prav njegov oče.

Milan Eržen pa je bil vrsto let alfa in omega slovenske ekipe Adria Mobil, tako da je resnično malo verjetno, da bi imel Polanc kakršnekoli stike s človekom, ki so ga italijanski mediji označili za "Dominusa" slovenskega kolesarstva.

"Ko sem dirkal v slovenskih ekipah, sem ga videval na dirkah, toda nikoli nisem bil na kakšen način povezan z njim, saj sem vedno sodeloval s svojim očetom in ne z njim. Vedno sem bil mnenja, da imam doma odlično podporo, ni bilo potrebe, da bi šel h kom drugem. Moj oče je dober trener in vedno mi je stal ob strani, ko sem bil mlajši. Z Erženom nisva nikakor povezana. Seveda vem, kako izgleda, ampak nikoli nisva bila povezana," je Polanc pojasnil svoj odnos z Erženom.

Jan Polanc | Avtor: Profimedia Profimedia

Dva slovenska kolesarja tako torej tvorita vrh letošnjega skupnega seštevka Gira, toda namesto da bi lahko uživala v svojem trenutku, za katerega sta garala celotno življenje, se morata braniti pred stalnimi obtožbami in očitki novinarjev. Toda Polanc se je s tem že sprijaznil: "Zavedam se, da je trenutno črno obdobje, toda upam, da se bo vse razrešilo in bodo prišli lepši časi za slovensko kolesarstvo. Sedaj imajo ljudje slabo mnenje o Sloveniji, toda na meni je, da čim bolje vozim za svojo ekipo in dam vse od sebe. Sem pa ponosen, da sem Slovenec!"

Jan Polanc Po etapi Šport "Očitno gredo nekomu v nos slovenski uspehi" Jan Polanc 12. etapa Šport Senzacija na Giru! Nov Slovenec z veliko prednostjo v rožnati majici

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice