Šport
1433 ogledov

Primož Roglič izgubil še eno mesto

Primož Roglič Epa
Španec Pello Bilbao (Astana) je zmagovalec 7. etape Dirke po Italiji, medtem ko je vodstvo v skupnem seštevku obdržal Valerio Conti (UAE Team Emirates). Primož Roglič (Jumbo Visma) je v skupnem seštevku iz 11 zdrsnil na 12. mesto.

7 etapa letošnje Dirke po Italiji nas je popeljala po 185 km dolgi, razgibani in hriboviti poti od Vaasta do L'Aquile. Za najmočnejšega se je izkazal ubežnik Pello Bilbao, ki je v zadnjih kilometrih strl upor preostalih ubežnikov.

Slovenski zvezdnik Primož Roglič, ki je v šesti etapi izgubil rožnato majico skupno vodilnega, je danes v cilj prišel z 1:07 zaostanka za zmagovalcem ter v skupnem seštevku zdrsnil na 12. mesto, saj ga je prehitel prav zmagoviti Španec.

Rožnato majico vodilnega je zadržal Italijan Valerio Conti, čeprav je bila ta precej ogrožena, saj jo je napadel španski veteran Juan Jose Rojas (Movistar) ki se je znašel v skupini ubežnikov, a bil na koncu vendarle nekoliko prepočasen. Je pa Rojas s četrtega napredoval na drugo mesto, kjer za mladim Italijanom zaostaja minuto 32 sekund, medtem ko tretje mesto zaseda Giovanni Carboni (Bardiani) z zaostankom minute 41 sekund.

Roglič na 12. mestu zaostaja za 5 minut in 24 sekund ter ima pred najnevarnejšimi konkurenti še vedno več kot pol minute prednosti.

Današnja etapa se je sicer začela precej eksplozivno, saj smo bili priča številnim poizkusom bega, katere pa je glavnina enega za drugim nevtralizirala.

Prvi beg se tako oblikuje po približno uri in pol vožnje ter prekolesarjenih več 60 kilometrih, a si izjemno močno devetnajsterica kolesarjev privozi le minuto prednosti, preden začneta ekipi UAE Team Emirates in Bahrain Merida narekovati peklenski tempo in ubežniki so po vsega 20 km ujeti.

Med vzponom na Chieti se nato za napad odloči Davide Formolo, kateremu se v ospredju kmalu pridružijo Bilbao, Tony Gallopin, Thomas De Gendt, Sebastian Henao, Jay McCarthy, Antonio Pedrero, Mattia Cattaneo, Ruben Plaza, Lucas Hamilton in Andrey Zeits.

De Gendt in Plaza med vzponom na Le Svolte di Popoli po navodilih svoje ekipe odnehata, medtem pa si do vrha preostali ubežniki privozijo že dve minuti prednosti, Rojas pa kmalu postane tudi lastnik navidezne rožnate majice.

V glavnini pa ekipi UAE Team Emirates na pomoč priskočijo tudi druge ekipe, tako da se prednost ubežnikov, ki odpadajo en za drugim, začne topiti.

Ko je že izgledalo, da bodo bitko o zmagovalcu bili le Formolo, Bilbao, Gallopin, Cattaneo in Hamilton, ki so sami ostali v ospredju, pa kar naenkrat nove moči najde Rojas, ki jih tudi ujame ter takoj napade, a ga predvsem po zaslugi Formola skupina ubežnikov ujame 4 km pred ciljem, kar pa takoj izkoristi Bilbao za svoj protinapad.

Zadnji kratek vzpon tako doseže z majhno prednostjo, ki pa mu jo uspe zadržati do konca. Gallopin (AG2R), ki zaostane za 5 sekund, v zaključnem sprintu premaga Formola (Bora Hansgrohe), ki se mora zadovoljiti s tretjim mestom. Cattaneo in Hamilton zaostaneta še dodatne 4 sekunde, medtem ko glavnina z našim Rogličem ter rožnatim Contijem v cilj prikolesari z minuto in 7 sekundami zaostanka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice