Šport
3735 ogledov

"Rekel sem si: 'O, sr***e!' "

Jan Polanc
Še en zgodovinski dosežek slovenskega kolesarstva.

Slovenska kolesarska pravljica se nadaljuje tudi po 12. etapi dirke po Italiji. Tokrat ne po zaslugi Primoža Rogliča, ampak Jana Polanca, kolesar ekipe UAE Emirates je v etapi zasedel šesto mesto, bil je v ubežni skupini, ki je imela dovolj prednosti, da je Kranjčan kot najboljši ubežnik v skupnem seštevku prevzel skupno vodstvo.

Jan Polanc | Avtor: Profimedia Profimedia

Roglič je prišel v cilj v skupini večine favoritov, ker pa je do zdaj vodilni, Polančev moštveni kolega Valerio Conti, zaostal še precej več, je Roglič zadržal drugo mesto, kar pomeni, da ima Slovenija trenutno dvojno vodstvo. Polanc ima pred Rogličem štiri minute in pet sekund prednosti.

Jan Polanc 12. etapa Šport Senzacija na Giru! Nov Slovenec z veliko prednostjo v rožnati majici

Polanc je v prejšnjih letih že dvakrat dobil etapo Gira, zdaj pa je dosegel še en mejnik, prvič je oblekel rožnato majico vodilnega v skupnem seštevku. Sin nekdaj odličnega kolesarja in dolga leta uspešnega trenerja Marka Polanca se je nekako pretihotapil v ubežno skupino 28 kolesarjev, nato na edinem daljšem vzponu najprej ostal med šesterico najmočnejših, nato nekoliko popustil, pet tekmovalcev mu je ušlo, a v zaključku spet pokazal moč, si zagotovil šesto mesto v etapi in skupno vodstvo, s čimer je poskrbel, da ima Slovenija prvič v zgodovini dvojno vodstvo v skupnem seštevku.

Jan Polanc | Avtor: Profimedia Profimedia

"Nositi rožnato majico so bile vedno moje sanje. Še posebno potem, ko sem že dobil dve etapi na Giru. Danes so mi rekli, da moram v beg. Rekel sem si 'O, sr***e!'. Bil sem osredotočen na to, da mi to uspe. Ko smo prišli do prednosti, so mi vsi govorili, zdaj pa le poganjaj in storil sem, kar sem moral. Jutri bo za nas velika etapa. Sem nismo prišli s pričakovanji, da osvojimo rožnato majico, je pa lepo, da jo je najprej nekaj dni nosil Conti, zdaj pa še jaz," je takoj po uspehu dejal Polanc.

Jan Polanc | Avtor: Profimedia Profimedia

Roglič se je tokrat z ekipo osredotočil na napade glavnih favoritov. Ni pa odgovoril na napad enega izmed favoritov dirke Miguela Angela Lopeza, ki je ob pomoči Mikela Lande pridobil nekaj sekund. A v prejšnjih etapah jih je tudi veliko izgubil, tako zaenkrat še ne predstavlja večje grožnje slovenskima kolesarjema.

Naslednja, 196 kilometrov dolga etapa od Pinerola do Ceresoleja bo prva gorska, vsebovala bo tri težje vzpone, na njih se bo videlo, ali lahko Polanc sledi ritmu favoritov.

primož roglič O Rogliču Šport "Če bi vozil za Astano ali Katjušo, bi se o predstavah pogovarjali drugače" Primož Roglič Rivala Šport Nibali našel Rogličeve pomanjkljivosti: "Tu ga bo potrebno napasti"

 

Komentarjev 2
  • blueone 21:29 23.maj 2019.

    Bravo, čestitke za uspeh!