Šport
8933 ogledov

Vujović: Nimajo jajc, da bi me kaznovali

rokomet evropsko prvenstvo 2018 Saša Despot
Razhajanja v reprezentanci zaradi bojkota evropskega prvenstva.

Ali bo slovenska rokometna reprezentanca v znak protesta res zapustila evropsko prvenstvo v Zagrebu, bo uradno znano danes popoldan, mnenja pa so že izoblikovana. Rokometaši si takšnega scenarija ne želijo, selektor Veselin Vujović bi Hrvaško takoj zapustil, rokometni in pravni strokovnjaki pa so mnenja, da to ne bi bila pametna odločitev.

Rokometna zveza Slovenije bo o tem, ali naj slovenska reprezentanca zaradi domnevno spornega sojenja na evropskem prvenstvu v Zagrebu zapusti tekmovanje, odločala na današnji seji predsedstva. Ta bo ob 15. uri v Zagrebu. Seja bo sicer zaprta za javnost, po njej pa bodo v RZS pripravili novinarsko konferenco. Na dnevnem redu seje predsedstva redu bo predvsem dogajanje na EP, saj sta glavni točki sojenje na evropskem prvenstvu 2018 Hrvaška in možnost odhoda slovenske reprezentance z evropskega prvenstva 2018.

rokomet evropsko prvenstvo 2018 Bojkot ali ne? Šport Odločitev o nadaljevanju EP že padla

Slovenska rokometna zveza je po tekmi med Slovenijo in Nemčijo na evropsko zvezo EHF podala uradno pritožbo zaradi domnevnega kršenja pravil, zaradi katerih je bila članska reprezentanca po mnenju RZS močno oškodovana. Ob koncu ponedeljkove tekme v zagrebški Areni proti branilcem naslova evropskih prvakov pred dvema letoma na Poljskem sta se litovska sodnika pri vodstvu Slovenije s 25:24 odločila za ogled videoposnetka. Po njem sta Blažu Blagotinšku pokazala rdeči karton ter dosodila sedemmetrovko za Nemčijo, ki jo je uspešno izvedel Tobias Reichmann.

Pritožbo RZS je disciplinska komisija EHF že zavrnila, slovenska zveza pa po pisanju medijev zdaj razmišlja tudi o civilni tožbi proti EHF ter prijavi na Mednarodno razsodišče za šport v Lozani (Cas).

Vujović je o možnosti odhoda s prvenstva v pogovoru za Ekipo brez obotavljanja dejal: "Jaz bi rekel, da gremo domov. Brez razmišljanja." Nato je razkril, da ga je poklical tudi predsednik RZS Franjo Bobinac in mu dejal, naj se s fanti osredotočijo na športni del in opravijo delo, kot da bodo ostali do konca prvenstva, oni na zvezi pa bodo ocenili, kaj storiti glede bojkota.

Rokometni strokovnjaki so mnenja, da bi bil predčasen odhod s prvenstva slaba odločitev, ki bi škodovala slovenskemu rokometu, predvsem pa mlajšim rodovom. EHF lahko namreč RZS kaznuje s prepovedjo nastopanja na vseh tekmovanjih pod njenim okriljem ali pa ji izreče denarno kazen.

rokomet evropsko prvenstvo 2018 Pojasnilo Šport Tako vse skupaj vidijo slovenski sodniki

Vujović je za Ekipo še povedal, da je mnenja, da je on odveč v rokometnem svetu. "Prepričan sem, da je ogromno sodnikov in delegatov, ki govorijo 'kakšen kreten je tisti Vujović'. Če bi fino izgubili za deset golov proti Nemcem, ne bi bilo nobenih težav."

Zmotilo ga je tudi, da sta sodnika s črno krpo prekrila zaslon, ko sta gledala videoposnetek. Meni, da sta sodnika čakala na navodila, ki sta jih dobila preko slušalke, saj sama nista bila sposobna oceniti položaja. "Kaj skrivajo, da tega ne sme videti nihče? Čakala sta na navodila. V ušesih sta imela slušalke in nekdo jima je moral reči, kaj naj zapiskata. Ker onadva nista sposobna oceniti. Če bi bila in bi poznala pravila, bi videla, kaj se je zgodilo. Bila sta dva delegata, dva sodnika, pa še nadzornik in niti eden od njih ni poznal pravil. Predstavljajte si to! Namesto da bi jih vse poslali s prvenstva, grozi kazen Blagotinšku, Vujoviću in zvezi Slovenije,"

rokomet evropsko prvenstvo 2018 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Vujović je EHF sporočil še: "Če bi imeli jajca, bi me kaznovali. Ampak jih nimajo. Ne bi bil prvič kaznovan. Petindvajset let sem že priča njihovim neumnostim."

"To sem povedal gospodu Wiedererju (predsedniku EHF, op. p.), ki mi je rekel, da lahko o tem govorimo kasneje. Odgovoril sem mu, da ne moremo in da z njim ne bom govoril. Da sem se postavil v gol? To si zasluži kazen! Mislite, da je to kdo zapisal v zapisnik? Ni, ker bi se potem zgodil kolaps. Ljudje v dvorani in vsi, ki menijo, da sem borec ali Chuck Norris … Nisem niti borec niti Chuck Norris. Zakaj ne? Preprosto. Nisem Chuck Norris, ker me lahko premaga en navaden sodniški par," so še zapisali pri Ekipi.

rokomet evropsko prvenstvo 2018 Antena Šport "Stari, zaj* si nas"

Slovenski selektor je dal vedeti, da mu je tovrstnih igric dovolj: "Če se zgodi, da bodo Slovenijo zaradi Vujovića ali njegovih komentarjev doletele sankcije, bom to preprosto rešil. Dal bom odpoved in bo prišel nekdo, ki ne bo toliko govoril, ki ne bo tak borec, ki ne bo motiviral svojih fantov in jih ne bo prepričal, da lahko premagajo prvaka Evrope in prvaka sveta. Ostali bomo na ravni majhne, simpatične reprezentance. Včasih bomo koga presenetili in tako bo ostalo leta. Odlično. Ampak, ali je to rešitev? Ni problema, jaz sem pripravljen sprejeti svoje sankcije."

Če bi Slovenija res zapustila EP, potem bi bila prva reprezentanca, ki bi to storila, ugotavlja Delov novinar Peter Zalokar in dodaja, da bi bile posledice bržčas hude: "Kazen za to sicer ni določena, gotovo pa bi bila huda in ne samo denarna. Slovenija bi bila verjetno za kar nekaj časa izločena iz vseh tekmovanj pod okriljem EHF. Izpustila bi SP prihodnje leto na Danskem in v Nemčiji ter posledično tudi OI leta 2020 v Tokiu, kar je glavni cilj sedanjega rodu slovenskih rokometašev. Tudi organizacija EP za ženske leta 2022 bi ostala mrtva črka na papirju."

Ob tem pri Delu opozarjajo, da so so domnevne sodniške krivice dogajale tudi velikim reprezentancam: "V finalu EP 2002 na Švedskem so sodniki zmago poklonili domači reprezentanci, čeprav so Nemci tri sekunde pred koncem dosegli povsem regularen zadetek. Takrat sta bila sodnika bratranca Načevski. Dragan Načevski je zdaj šef sodnikov v Evropski rokometni zvezi (EHF) in ima v rokah škarje in platno."

rokomet evropsko prvenstvo 2018 Iz arhiva Šport Gre pri sodnikih za staro zamero?
Komentarjev 6
  • Sabir 16:24 17.januar 2018.

    Bravo vujo pelaj pubece domov da nne bojo se koga poskodovali in mu unicili karijero ker to kaj delajo nima nobene veze z rokometom

  • Vseslovensko Združenje Malih D 14:52 17.januar 2018.

    VIDEOREPORTAŽA iz "Slovenskega središča" na Evropskem rokometnem prvenstvu v Zagrebu: www.youtube.com/watch?v=83xw3mXpfr8&feature=share

  • Pepe007 13:56 17.januar 2018.

    Če bi šla domov reprezentanca iz kake rokometno močne (s klubi in sponzorji) države, bi to bil nek protest. Odhod slovenske reprezentance bi škodil samo nam. Noben se ne bi posebno sekiral zaradi tega. To je pač treba vzeti na ...prikaži več znanje. Lahko si naredimo svoje evropsko prvenstvo. A ima to smisel?