Šport
6947 ogledov

Kaj bi pomenila dodatna točka proti Nemčiji?

rokomet evropsko prvenstvo 2018 Saša Despot
Slovenija še naprej želi dodatno točko z dvoboja proti Nemčiji.

V slovenski reprezentanci po zavrnitvi prve pritožbe ne nameravajo odnehati, ostaja grožnja z odhodom s prvenstva, sledi pa še druga pritožba na EHF.  A tudi tu morda še ne bo konec. "Razmišljamo o civilni tožbi zoper EHF, o pritožbi na CAS v Lozano," je morebitne naslednje postopke napovedal generalni sekretar RZS Goran Cvijić.

Vodstvo RZS se je takoj po tekmi odločilo za uradno pritožbo na EHF, saj sta sodnika kršila rokometna pravila v zadnji situaciji. Po mnenju RZS bi zaradi oviranja izvajanja zadnjega napada Nemcev Blaž Blagotinšek moral dobiti dvominutno izključitev, izvajanje pa bi se moralo ponoviti, medtem ko sta sodnika slovenskemu reprezentantu pokazala rdeč karton, tekmecem pa dosodila sedemmetrovko. RZS meni, da je pri tem šlo za neposredno kršenje pravil, zaradi katerih je vložila uradno pritožbo, ki je bila zavrnjena z razlago, da se zveza ne more pritoževati na odločitve sodnikov.

Vodstvo RZS se ne strinja z uradno razlago EHF, saj v tem primeru ne gre za sodniško presojo, temveč neposredno kršenje rokometnih pravil, zaradi česar bo sprožilo nadaljnji postopek, obenem pa resno razmišlja tudi o civilni tožbi proti EHF ter prijavi na Mednarodno arbitražno razsodišče (CAS).

Slovenija se tako ne namerava odreči drugi točki, ki jo je na dvoboju z Nemčijo izgubila po pregledu videoposnetka in odločitvi litovskih sodnikov. In kaj sploh prinaša dodatna točka?

rokomet evropsko prvenstvo 2018 Na nož Šport Slovencem dokončno počil film: "Tokrat ne bomo popustili."

Ob predvidevanju, da Nemčija v zadnjem kolu premaga Makedonijo in Slovenija Črno goro, bi v drugi del tekmovanja Nemci prenesli tri točke, Makedonci zaradi zmage nad Slovenijo dve, Slovenija pa eno. V primeru, da bi se zgodil čudež in bi pri EHF po drugi pritožbi spremenili odločitev, bi vse tri reprezentance napredovale z dvema točkama. Če Slovenija užene Črnogorce, Makedonci pa presenetijo Nemce za več kot gol, bi bila Makedonija prva, Slovenija druga in Nemčija tretja. Makedonci bi prenesli štiri točke, Nemci in Slovenci pa eno. Ob remiju Makedonije in Nemčije bi v drugi del tekmovanja prvi krenili s tremi točkami, drugi z dvema.

rokomet evropsko prvenstvo 2018 Javnost nori Šport "Največja kraja v zgodovini športa!"

V drugem krogu tekmovanja bodo sledile še tri tekme s prvimi tremi ekipami iz skupine D, le z eno točko pa bi Slovenija v zelo težkem položaju pred tekmami v Varaždinu. Boj za polfinale bi Slovenci začeli s precejšnjim zaostankom in bi tako za preboj v tekme za odličja najverjetneje potrebovali kar tri zmage. Lov na uvrstitev med štiri najboljše bi bil sicer precej lažji, če bi vsaj Makedonija in Nemčija startali z enakega točkovnega izkupička, se pravi z dvema točkama, ob tem pa bi tudi iz skupine D, kjer imajo trenutno Španci štiri točke, Danci in Čehi dve, Madžari pa nič, vsaj ena izbrana vrsta imela manj točk, druga pa prav toliko.

rokomet evropsko prvenstvo 2018 | Avtor: Saša Despot Veselin Vujović je bil povsem na tleh. Saša Despot
"Težka, skoraj nemogoča misija za nocoj izjemno Sloveniji, ki je po našem mišljenju v vseh elementih nadigrala Nemčijo in si je zaslužila zmago. A videotehnologija in EHF sta rekla: 'Ne, ne boš Vujović'!" so ob takšnem položaju o možnosti za uvrstitev Slovencev v polfinale zapisali pri 24sata.hr. Slovenski selektor se veljakom evropske rokometne zveze zagotovo ni priljubil z zadnjimi izjavami. "Naredili so šalo iz tega športa, nihče v dvorani ni vedel za to pravilo, tudi nihče na terenu. Ta šport je smešen, ker ga vodijo debili," je tako pred vsemi na novinarski konferenci po tekmi izjavil besni Črnogorec in si verjetno prislužil še eno črno piko pri EHF.

rokomet evropsko prvenstvo 2018 Sledi pritožba SLO Šport Sodniki pojasnili, selektor meni, da je to cirkus

Končni vrstni red skupine D je sicer težko napovedati:.

  • Če v zadnjem kolu Madžari premagajo Čehe in Španci Dance, bi odločala gol razlika na medsebojnih tekmah med Danci, Čehi in Madžari, ki bi vsi imeli po dve točki, v drugi del tekmovanja pa bi ob izpadu Čehov štiri točke prenesli Španci, Danci dve, ker so bili boljši od Madžarov, ti pa nič, ker so klonili proti Špancem in Dancem. Danci, ki so za sedem zadetkov premagali Madžare in le za enega izgubili s Čehi, so pravzaprav že varni, Madžari pa bodo morali loviti neugodno gol razliko. Čehe morajo premagati za vsaj štiri zadetke. Če izpadejo Madžari, napredujejo Španci s štirimi točkami, Čehi z dvema zaradi presenetljive zmage nad Dansko, ta pa bo startala z nič točkami.
  • Ob zmagi Čehov nad Madžari bi prvi v skupini osvojili štiri točke in napredovali z drugega mesta, če Španci užanejo Dance. Španija bi prenesla štiri točke, Čehi dve in Danci nič.
  • Ob zmagi Čehov nad Madžari in Dancev nad Španci bi vsa moštva imela štiri točke, napredovala pa bi s po dvema točkama.
  • Ob zmagi Madžarov nad Čehi in Dancev nad Španci, bi bila Danska prva s štirimi točkami v skupini, prav toliko bi jih imela Španija, Madžari pa bi bili zaradi zmage na medsebojni tekmi tretji pred Čehi. Danci, ki bi v tem primeru premagali Špance in Madžare, bi prenesli štiri točke, Španci dve za zmago nad Madžarsko, slednja pa bi startala z ničle.
  • Čehom za napredovanje zadošča že remi proti Madžarski, Španija bi ob remiju z Dansko že osvojila prvo mesto.
  • Remi Čehov in poraz Dancev prinaša prvim drugo mesto v skupini, remi z Madžari in zmaga Dancev pa bi za Češko pomenila tretje mesto v skupini. Bili bi za Danci in Španci. 
  • Zmaga Čehov in remi Dancev bi pomenil prvo mesto Španije (5 točk), drugi bi bili Čehi (4 točke), tretji pa Danci (tri točke). Španci bi prenesli tri, Čehi dve, Danci pa eno točko.
  • Ob remijih na obeh tekmah: Španija 5, Češka 3 in Danska 3. Španija s tremi točkami naprej, Češka z dvema in Danska z eno. 

Celotno računanje je za Slovenijo brezpredmetno, če ne premaga Črne gore. 

rokomet evropsko prvenstvo 2018 Razočaranje Šport "Ne verjamem, da bi gledali posnetek, če bi bilo obratno"
Komentarjev 1
  • Vseslovensko Združenje Malih D 14:59 17.januar 2018.

    VIDEOREPORTAŽA iz "Slovenskega središča" na Evropskem rokometnem prvenstvu v Zagrebu: www.youtube.com/watch?v=83xw3mXpfr8&feature=share

Sorodne novice