Šport
30354 ogledov

Sramota! Tako so sodniki okradli Slovenijo

blaž blagotinšek Reševalni pas/Twitter Blagotinšek je stal preblizu, a ker je Nemec podajo izvedel, sedemmetrovke ni bilo.
Slovenska reprezentanca bo pravico iskala za zeleno mizo.

Slovenski rokometaši so se na tekmi drugega kroga skupinskega dela EP 2018 v Zagrebu nekaj trenutkov že veselili zmage nad favorizirano Nemčijo.

Veselje je bilo kratkotrajno, saj sta litovska sodnika po protestih poražene ekipe več minut analizirala posnetek zadnjih sekund dramatičnega srečanja in naknadno dosodila sedemmetrovko v korist nemške reprezentance.

Najstrožjo kazen je v zadetek pretvortil Tobias Reichmann in tekma se je končala z neodločenim izidom (25:25).

rokomet evropsko prvenstvo 2018 Razočaranje Šport "Ne verjamem, da bi gledali posnetek, če bi bilo obratno"

Sodniki so po izteku igralnega časa podlegli pritiskom dvakratnih evropskih prvakov in kaznovali Slovenijo, ker naj bi Blaž Blagotinšek tri sekunde pred koncem na nepravilen način oviral izvajanje s sredine.

rokomet evropsko prvenstvo 2018 Sledi pritožba SLO Šport Sodniki pojasnili, selektor meni, da je to cirkus

Slovenski reprezenant, ki bi moral biti oddaljen najmanj tri metre, je blokiral podajo nemške ekipe, litovkska sodnika Mindaugas Gatelis in Vaidas Mažeika pa sta na dan privlekla pravilo, po katerem bi si Nemci zaslužili sedemmetrovko.

Pa je temu res tako?

V pravilih Mednarodne rokometne zveze (EHF) je zapisano: "če v zadnjih 30 sekundah igre žoga ni v igri, igralec pa prepreči nasprotniku, da poda žogo ali strelja na gol, ga mora sodnik izključiti in nasprotniku dodeliti sedemmetrovko."

 | Avtor: Print Screen Print Screen

Po tem pravilu naj bi se, če smo prav razumeli, ravnala litovska sodnika. Slovenski selektor Veselin Vujović je farso pospremil z naslednjimi besedami: "Prvič v življenju vidim, da se upošteva to pravilo. In seveda proti Sloveniji."

To pa še ni vse. Rokometna pravila jasno opredeljujejo predvidene sankcije v primeru neupoštevanja razdalje. In prav to je člen, ki nedvoumno govori v prid Slovenije. 

"Neupoštevanje razdalje ima za posledico izključitev in sedemmetrovko le v primeru, če meta v zadnjih 30 sekundah ni mogoče izvesti (!). Če je met izveden in blokiran s strani igralca, ki stoji preblizu, je predvidena običajna kazen, saj je žoga zapustila izvajalčevo roko."

 | Avtor: Print Screen Print Screen

Ker je Blagotinšek v izdihljajih srečanja blokiral podajo Paula Druxa, torej je nemški reprezentant žogo uspel podati, odločitev za sedemmetrovko zagotovo ni bila na mestu. 

Sporno situacijo je zelo natančno razdelal nemški Sport1, ki pojasnjuje, da je bila sodniška odločitev pravilna, če Drux žoge ni izpustil pred iztekom 60 minut, ker potemtakem velja, da podaje ni mogel izvesti. V tem primeru je predvidena izključitev in najstrožja kazen v korist oškodovane ekipe. Če pa je Drux žogo izpustil pred iztekom rednega dela, potem podaja ni bila onemogočena, temveč je šlo le za nepravilno oviranje. V tem primeru sta sodnika naredila napako, kar Sloveniji daje nekaj upanja, da bi si pravico izbojevala za zeleno mizo.

rokomet evropsko prvenstvo 2018 EHF Šport Kocka bo padla danes!
Komentarjev 8
  • Vseslovensko Združenje Malih D 16:09 16.januar 2018.

    VIDEO REPORTAŽA - Otvoritev »Slovenskega poslovnega središča« ob Evropskem rokometnem prvenstvu: www.youtube.com/watch?v=-_5eIDYfeQI

  • Skipi 12:00 16.januar 2018.

    Glede na napisana pravila je očitno da so bili Slovenci oškodovani.

  • zianma 10:55 16.januar 2018.

    tipično balkansko- Vujovič,,,,se raje kregamo kot bi se bolje posvetili igri in taktičnemu pristopu,,,,fantom pa kapa dol"!!