Šport
10188 ogledov

Vzhajajoča MMA zvezda skoraj izgubila noge

Instagram
Krioterapija bi za borko mešanih borilnih veščin lahko imela katastrofalne posledice.

Na krioterapijo prisegajo številni svetovni znani športniki, najslavnejši med njimi je prav gotovo Cristiano Ronaldo, da pa zadeva ni povsem nedolžna, se je izkazalo na primeru MMA borke Athene Martinez, ki bi zaradi predogle izpostavljenosti izredno nizkim temperaturam skoraj izgubila noge.

Devetindvajsetletno borko so morali pripeljati na nujen operativni poseg, potem ko je v komori utrpela resne poškodbe obeh spodnjih okončnih. Terapija bi morala praviloma trajati minute, Martinezova pa jo je iz nepojasnjenih razlogov podaljšala na šest minut.

Posledice so bile grozovite.

"Bolečine so bile tako neznosne, da nisem mogla spati. Med prevezovanjem rane mi je zdravnik povedal, da ne kaže dobro. 'Morala boš na nujno opercijo, saj se sicer zna zgoditi, da boš izgubila obe nogi,' mi je dejal. Začela sem jokati. V tistem hipu sploh nisem čutila nog. Vedela sem, da je hudo. Rane mi prekrivajo 50 odstotkov leve in 20 odstotkov desne noge," je povedala borka, ki upa, da se bo lahko kmalu spet vrnila v oktagon.

Krioterapija je napreden postopek rengeracije, pri kateri je telo nekaj minut izpostavljeno izredno nizkim temperaturam (do -160 stopinj celzija), pri čemer pride do naravne aktivacije nekaterih regenerativnih procesov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.