Šport
82 ogledov

V boj za kolajne na OI poleg Garnbretove še ena Slovenka

Lučka Rakovec športno plezanje Twitter Lučka Rakovec v kranjski umetni steni.
V Toulousu so potekale še ženske olimpijske kvalifikacije za preostalih šest mest, ki so na voljo športnim plezalkam na OI.

Lučka Rakovec in Mia Krampl sta Sloveniji priborili dodatno olimpijsko kvoto. O tem, katera od njiju bo šla prihodnje poletje v Tokio, bo znano po nedeljskem finalu.

V pravzaprav najpomembnejšem krogu olimpijskih kvalifikacij je bila najboljša Japonka Ai Mori, ki je v težavnosti, zadnji disciplini olimpijske kombinacije, edina osvojila vrh smeri. Takoj za Morijevo sta se uvrstili slovenski predstavnici Lučka Rakovec in Mia Krampl na drugo in tretje mesto. Slovenki sta v smeri končali tik pod vrhom, obema so priznali višino 45+.

Rakovčeva si je pred tem na balvanih priborila celo najboljši dosežek, Kramplova pa je bila tretja. Med Slovenki se je uvrstila Morijeva. V hitrosti nista izgubili preveč, obe sta bili celo boljši od Japonke. Rakovčeva je poskrbela za 15. dosežek, Kramplova pa je bila 20. V težavnosti, zadnji disciplini te kombinirane discipline, ki bo na olimpijskih igrah, nista razočarali ter sta z odličnim nastopom Sloveniji priborili drugo olimpijsko kvoto.

Lučka Rakovec EP Šport Slovenija še z eno evropsko prvakinjo

Kvalifikacije so določile osmerico finalistk, ki se bodo merile še v nedeljskem finalu. Ker sta se v finale uvrstili tudi predstavnici Japonske, gostiteljica olimpijskih iger pa že ima zapolnjeni obe olimpijski kvoti tako v moški kot ženski konkurenci, so si preostale najboljše kvalifikantke že priborile tudi olimpijske vozovnice.

Pet olimpijskih vozovnic je že oddanih. Dobile so jih Italijanka Laura Rogora, Francozinja Julia Chanourdie, Rusinja Julija Kaplina, Američanka Kyra Condie in "srečna poraženka" kvalifikacij Kitajka Song Yiling, ki se ni uvrstila v finale olimpijskih kvalifikacij, a si je z devetim mestom vseeno priborila olimpijske igre.

Od slovenskih plezalcev si je olimpijski nastop že zagotovila Janja Garnbret, ki si ga je priborila na svetovnem prvenstvu avgusta v Hachiochiju. O tem, katera bo druga slovenska predstavnica v športnem plezanju v Tokiu, se bosta v nedeljo udarili Rakovčeva in Kramplova.

Mia Krampl | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenija je imela kandidata za olimpijske igre tudi med moškimi. A sta Jernej Kruder in Anže Peharc, ki sta olimpijske kvalifikacije končala na 19. oziroma 21. mestu, ostala brez realnih možnosti za olimpijski vozovnici.

S Toulousom se bodo olimpijska vrata Tokia zelo priprla. Prihodnjega marca bo še evropsko prvenstvo v kombinaciji, ko bosta olimpijski vozovnici dobila le zmagovalec in zmagovalka prvenstva stare celine. Tripartitna komisija bo podelila še posebni olimpijski povabil športni plezalki in športnemu plezalcu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.