Šport
6355 ogledov

"Zadnja dva kilometra nisva bila prijatelja"

Primož Roglič Epa
Slovenska kolesarja prvi in drugi na dirki po Franciji.

Čeprav v 13. etapi kolesarske dirke po Franciji slovenska kolesarja Primož Roglič in Tadej Pogačar nista slavila dvojne zmage, je današnji dosežek 30-letnika in devet let mlajšega konkurenta širše gledano še bolj odmeven. Roglič je namreč obdržal rumeno majico, Pogačar pa je oblekel belo in zdaj zaseda drugo mesto v skupnem seštevku.

Roglič ima 44 sekund prednosti pred Pogačarjem, ki je zdaj prvi in morda edini konkurent Kisovčanu v boju za rumeno majico. Slovenca sta na zadnjem vzponu na prelaz Peyrol napadla dobra dva kilometra pred koncem, ko se je cesta "postavila pokonci" s povprečnim naklonom nad 11,5 odstotka.

V cilj sta prišla pred ostalimi favoriti, lanskemu zmagovalcu Toura, Kolumbijcu Eganu Bernalu pa sta odščipnila kar 38 sekund. Poleg tega je član Ineos Grenadiers doživel še psihološki udarec, potem ko je njegovo moštvo dolgo časa narekovalo ritem, da bi strlo nizozemski vlak in oba slovenska kolesarja. A neuspešno.

Primož Roglič Odzivi Šport Rogla v rumeni, Pogi v beli majici: Dva vesela Slovenca

Roglič se je tako v pogovoru za organizatorje Toura navezal tudi na razliko, ki jo je uspel pridobiti v primerjavi s tekmeci. "Definitivno sem zadovoljen z razliko. Saj vedno, ko lahko pridobiš sekunde, pravzaprav vsako sekundo, je to dobro in prednost zame," je menil Kisovčan, ki je prvič odpeljal zadnji prelaz tik pod vrhom ugaslega vulkana Puy Mary.

"Zadnji vzpon sem odpeljal prvič, je lep, a strm. Ko sem ga videl od spodaj, se mi je zdelo 'uf', potem pa še ta ozka cesta. Zahtevno je bilo priti do vrha," je dejal Roglič, ki je nato dobil tudi vprašanje o največjem konkurentu na dirki, Tadeju Pogačarju.

"Iskreno sem že pred začetkom Toura pričakoval, da bo Pogačar zelo močan. Videl sem to že na državnem prvenstvu, tudi lani smo videli, da lahko ustvari velike stvari na Vuelti, zato zame to ni nikakršno presenečenje. Je pa lepo videti dva Slovenca na vrhu," se je pod masko smejalo nekdanjemu smučarskemu skakalcu. Kot vedno je bil prvi, ki je pohvalil dobro delo ekipe, ki ga je pripeljala v dober položaj pred zadnjimi 15 kilometri etape.

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

"Seveda v tem nisem sam, saj razumete. Jaz sicer nosim rumeno majico, ampak tu je celotna ekipa. Vsak za zdaj opravlja svoje delo, trenutno nam gre na tej dirki odlično," je še zaključil Roglič.

Pred mikrofon je po etapi kot nosilec bele majice najboljšega mladega kolesarja prišel tudi 21-letni Pogačar. Kolesar s Klanca pri Komendi je bil jasno zadovoljen z doseženim. Prav tako z nasmeškom pod masko z logotipom ekipe UAE Team Emirates.

"Po tem dnevu sem zelo zadovoljen, za nami je dober dan in spet sem v beli majici. Sledil sem Rogliču in skupaj sva opravila s tem vzponom. To je bila izjemna izkušnja. Podobno je bilo že v lanski, prav tako 13. etapi na Vuelti, ko smo se povzpeli na Machuchos. Občutek je res izjemen," je obračun oziroma skupno delo z Rogličem pokomentiral mladi zvezdnik kolesarstva.

S sedmega mesta je napredoval na drugo, za Rogličem pa zaostaja 44 sekund. "Pridobil sem čas v primerjavi z vsemi, seveda z izjemo Rogliča. Vesel sem. Moštvo je opravilo dobro delo, zato bi se mu zahvalil, tudi David De La Cruz je bil v pobegu, zaradi česar je bil to dober dan za nas."

Tudi njega so postavili pred dejstvo, da je zdaj on najbližji konkurent rumeni majici, ki jo nosi njegov starejši rojak. "S Primožem je vedno težka borba. V zadnjih dveh kilometrih nisva bila ravno prijatelja, saj sva si le želela priti do vrha. Zagotovo bomo videli še več napadov v naslednjih dneh in tednu, ki prihaja," je zaključil Pogačar, ki navdušuje z napadalnim pristopom na dirki vseh dirk v kolesarstvu.

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

Ta se bo v soboto nadaljevala z novo zahtevno preizkušnjo od Clermont-Ferranda do Lyona. Vseeno pa ni pričakovati večjih premikov med favoriti, saj sta najbolj zahtevna klanca na vrsti v prvi polovici 14. etape, dolge 194 kilometrov.

 
Komentarjev 2
  • Avatar Lendevella
    Lendevella 00:46 12.september 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun

  • wamewa7230 23:03 11.september 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. netprofit10.com