Šport
48 ogledov

Žagar na drugi dirki na stopničkah

Matej Žagar mediaspeed
Matej Žagar je sinoči z izvrstnimi vožnjami na poljskem Narodnem stadionu v Varšavi osvojil tretje mesto na dirki za VN Poljske.

Matej Žagar je na najboljši možen način pozabil slab rezultat z uvodne dirke letošnje serije Grand Prix v Krškem. V Varšavi je slavil branilec naslova Britanec Tai Woffinden, drugo stopničko pa je zasedel Američan Greg Hancock.

Dirka se je za Žagarja začela sanjsko, saj je v prvih treh vožnjah slavil zmage in si tako zagotovil nastop v polfinalnih vožnjah že dva nastopa pred koncem kvalifikacijskega dela dirke. Ob vseh uvodnih zmagah so ga krasili izjemni starti in velika hitrost. V drugo je tako potegnil s povsem zunanjega položaja, se že iz prvega zavoja prebil na drugo mesto in pričel lov na Danca Nickija Pedersna, tekmeca, zaradi katerega bil je v Krškem diskvalificiran. Ujel ga je po dveh krogih in v velikem slogu na vhodu v zavoj kar po notranji strani pustil za seboj trikratnega svetovnega prvaka, ki tokrat ni imel nobenega pravega orožja proti Slovencu. Ob tretji zmagi je še enkrat dobro startal in vodil že tri kroge, po prekinitvi zaradi padca Poljaka Piotra Pawlickega pa je moral vse skupaj ponoviti še enkrat.

"Pred četrtim nastopom se je proga spremenila, predvsem postala precej trša, zato smo očitno malo zamočili z nastavitvami," je nastop ocenil Žagar. Kljub temu, da je imel v petem nastopu slab start, bi lahko osvojil vsaj točko, saj je že praktično prehitel Danca Petra Kildemanda, zmagovalca Krškega, a je zapeljal na trdi del proge, zaradi česar je skoraj padel in možnosti za točko je bilo konec.

Z desetimi točkami in tremi zmagami je bil na koncu drugi voznik kvalifikacijskega dela dirke in to je pomenilo, da je lahko prvi izbiral startno mesto v drugem polfinalu. Položaj C, drugi od zunanjega roba ovala, je bil očitno pravi, saj je v polfinalu zmagal in brez težav pristal v prvem letošnjem finalu.

Prvi izbor v finalu je pripadel prav Žagarju, ki se je še enkrat odločil za C. Start se mu ni najbolj posrečil, saj je iz prvega zavoja pripeljal kot četrti, še pred začetkom drugega kroga pa je za seboj pustil Chrisa Holderja in se prebil na tretje mesto, ki pa ga je le s težavo zadržal do ciljne zastavice: "Bil sem tako hiter, da bi lahko zmagal, tudi položaj je bil pravi, a od starta do prvega zavoja se mi je sklopka toliko pregrela, da mi je drsela skozi vso finalno vožnjo, zato nisem imel možnosti, da bi lahko iztržil še kaj več."

"Res sem potreboval pravi motor, ob dobrem vzdušju v ekipi, ki ji zaupam, in pravih nastavitvah se mi je forma, kot kažejo tudi profesionalne lige, povzpela na raven, ki sem si jo želel," pa je Žagar še pospremil tretje mesto. Veseli se tudi naslednjih dirk: "Pred nami je Horsens, danski oval, kjer sem bil lani drugi in če se malo pošalim, že komaj čakam, da bom tudi tam na pravem konju. Praga, ki sledi, je pa tudi oval, ki mi ustreza, verjamem, da bo rezultat iz Krškega takrat le še bled spomin."

Izidi:
1. Tai Woffinden (VBr)        14
2. Greg Hancock (ZDA)      14
3. Matej Žagar (Slo)           14
4. Chris Holder (Avs)          12
5. Fredrik Lindgren (Šve)     12
6. Bartosz Zmarzlik (Pol)    10
7. Maciej Janowski (Pol)     10
8. Antonio Lindbaeck (Šve) 10
...

Serija SGP skupno (2):
1. Holder               26
2. Woffinden          24
3. Hancock            24
4. Kildemand         21
5. Janowski           20
6. Lindbaeck         20
7. Lindgren           19
8. Doyle               18
9. Žagar               18

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.