Šport > Zimske olimpijske igre 2018
3764 ogledov

Košir: Počutil sem se kot budalo

žan košir
Žanu Koširju bo kljub osvojenemu bronu ostal grenak priokus.

Deskar na snegu Žan Košir je z bronasto medaljo v paralelnem veleslalomu poskrbel za enega največjih slovenskih uspehov na OI v Pyeongchangu. Višjo uvrstitev od njega je zabeležil le biatlonec Jakov Fak, ki je bil srebrn v posamični tekmi na 20 km.

žan košir Medalja! Šport Fak ni več osamljen, Košir ponovil uspeh iz Sočija

Kljub odmevnemu rezultatu bo Košir prizorišče 23. zimskih OI zapustil z grenkim priokusom. V polfinalu je bil namreč dobro na poti, da si zagotovi najmanj srebrno olimpijsko odličje, a se je moral na koncu sprijazniti z malim finalom. Sodeč po posnetkih fotofiniša je Tržičan premagal Južnokorejca Lee Sang-hoja, vendar so bili sodniki drugačnega mnenja.

žan košir pyeongchang | Avtor: Epa Epa

Košir je ob prihodu v cilj zmagoslavno dvignil roke, nato je sledil šok. "Jezil sem se sam nase. Po porazu v polfinalu sem se počutil kot budalo, to se mi je v karieri že velikokrat zgodilo. Enostavno sem se prehitro veselil zmage, to je botrovalo napaki, čeprav še vedno mislim, da sem bil res prej na cilju kot Korejec. Tak občutek sem imel, tudi posnetek fotofiniša kaže na to, a žal takega mnenja niso bili časomerilci, mimogrede, na cilju ni bilo videti nobenega časa in FIS tudi po pritožbi ni spremenila svoje odločitve," se Košir še vedno počuti zmagovalec polfinala, ki pa je vseeno zmogel čestitati Korejcu za zmago: "Lee je super fant, spoštljiv, lepega obnašanja. Korejci so mi dovolili, da sem tukaj z njimi treniral, že na treningih sva bila zelo izenačena."

Škandal! Šport Koširja oropali najmanj srebrne medalje?

Kljub težkim trenutkom se je Slovenec zbral za mali finale, v katerem je premagal Francoza Sylvaina Dufourja, ki pravih možnosti ni imel. "To vožnjo sploh nisem šel na polno, počakal sem zadnji del, dva zavoja odpeljal bolj natančno in to je bilo očitno dovolj," je dejal Košir, ki je lahko zelo zadovoljen s svojimi vožnjami, s katerimi je z izjemo zaključka polfinala opravil brezhibno, brez napak.

"V moji glavi je bilo vse videti lahko. Nihče me niti ni silil, da bi moral podivjati do konca. Zdi se mi, da bi lahko peljal še veliko hitreje. Tukaj so bili najboljši tekmovalci na svetu, oni vozijo stalno, jaz le občasno, če sem boljši od njih, pomeni, da je to moj maksimum. Vseeno pa mislim, da so bile moje veleslalomske vožnje boljše kot v Sočiju, tam so bile precej boljše v slalomu. V veleslalomu pa mislim, da sem bil tukaj boljši," je še povedal Košir, ki pa kolajne ni bil tako vesel kot pred štirimi leti.

žan košir Neverjetno Šport FIS zavrnila vse slovenske pritožbe

"Nimam istega občutka. Tam sem se počutil, kot da bi zadel na lotu, čeprav še nisem, tukaj pa se počutim, da sem osvojil nekaj kar že imam. Na žalost, posebnega zadovoljstva ne čutim. Je pa tako, to so prve izjave, ki jih hočete slišati, mislim pa, da ko se bom usedel in premislil, kaj mi je uspelo, drugače. Tudi zaradi tistih, ki so stali ob meni tudi v težkih trenutkih, ko vame nihče ni več verjel. Dali so mi najboljše deske, plošče, v bistvu sem ves nov. Vse, kar imam na sebi, sem nosil samo danes, z izjemo čevljev," je zasluge za uspeh pripisal tudi drugim.

rok marguč Jezen Šport Marguč oddrvel mimo novinarjev

"Ko bom videl kolajno, jo potežkal, verjamem, da bo tudi nasmeh večji. Res sem lahko ponosen. Na treh olimpijskih sem osvojil šesto, drugo in dve tretji mesti, ne vem, kdo je še tako konstanten. Bolj bi izpostavil ta dosežek. Nenazadnje, jaz sem se leta 2009 pred olimpijskimi igrami poškodoval, moral na operacijo, pa vseeno osvojil šesto mesto. V Sočiju je nato sicer šlo vse po planu, pred temi igrami pa veste, kakšne težave z bolečinami in slabim stanjem telesa sem imel. To kaže na nekatere lastnosti. Na delavnost in na to, da nikoli ne obupam. Kljub temu, da tolčejo po meni," je sklenil Košir.

Komentarjev 7
 • minimaxi 11:52 24.februar 2018.

  Leon, če ti ni všeč v tvoji babana državi,ti zamenjaj pasoš in odpeketaj v svojo Indijokoromandijo

 • blayo 11:50 24.februar 2018.

  Še dobro da je na svetu 90% banana držav...

 • Avatar Leon
  Leon 11:47 24.februar 2018.

  Žan .............Slovenija je banana država in kot takšno jo tudi obravnavajo ! Sprijazni se ali pa menjaj pasoš .