Šport > Zimske olimpijske igre 2018
182 ogledov

Fincu najdaljša preizkušnja OI

Iivo Niskanen Epa
Finski smučarski tekač Iivo Niskanen je zmagovalec najdaljše preizkušnje na olimpijskih igrah v Pyeongchangu.

Drugo mesto na 50 kilometrov klasično je osvojil član reprezentance ruskih olimpijskih športnikov Aleksander Bolšunov, tudi bron bo šel v Rusijo, osvojil ga je Andrej Larkov. Slovenci na tekmi niso nastopili.

Niskanen je že zelo zgodaj zlomil odpor konkurentov v smučini in napadal še v odločilnih trenutkih, ko je bilo to najbolj pomembno. S tem je finski priboril prvo olimpijsko zlato kolajno na najdaljši preizkušnji, maratonu, v 58 letih.

Šestindvajsetletni Niskanen je smuči zamenjal osem kilometrov pred ciljem in takrat naredil pomembno razliko pred ruskima olimpijskima športnikoma Bolšunovom in Larkovom. Za 50 kilometrov je potreboval dve uri in osem minut ter 22 sekund. Bolšunov je za njim zaostal 18 sekund, Larkov pa že velikih 2:37 minute.

Tekma je bila napeta vse do zadnjega, saj sta četrtouvrščeni Kanadčan Alex Harvey in peti Norvežan Martin Johnsrud Sundby o mestih za kolajnami odločala v fotofinišu, na koncu ju je ločila zgolj desetinka.

Iivo Niskanen | Avtor: Epa Epa

Bolšunov je osvojil že tretje srebro na teh igrah, potem ko je bil drugi v štafeti 4 x 10 kilometrov in v ekipnem sprintu, skupno pa že četrto kolajno, saj je bil bronast še na posamičnem sprintu. Bron je šel tokrat njegovemu rojaku Andreju Larkovu, ki pa je zaostal že precejšnjih 2:37 minute.

Svetovni prvak na 15 kilometrov Niskanen je s to zmago postal šele četrti Finec, ki je osvojil prestižno najdaljšo preizkušnjo in šele prvo po davnem letu 1960, ko je bil uspešen njegov rojak Kalevi Hamalainen.

V nedeljo, zadnji dan iger, najdaljša preizkušnja čaka še dekleta. Na tekmi 30 kilometrov klasično prav tako ne bo slovenske predstavnice, bo pa tekla Slovenka v dresu Avstralije Barbara Jezeršek.

OI 2018, smučarski tek 50 km (M), izidi:

1. Iivo Niskanen (Fin) 2:08:22,1
2. Aleksander Bolšunov (Roš) + 18,7
3. Andrej Larkov (Roš) 2:37,5
4. Alex Harvey (Kan) 2:43,6
5. Martin Johnsrud Sundby (Nor) 2:43,7
6. Hans Christer Holund (Nor) 2:50,1
7. Daniel Rickardsson (Šve) 3:50,4
8. Martin Jakš (Češ) 4:10,5
9. Dario Cologna (Švi) 4:21,1
10. Emil Iversen (Nor) 4:36,9

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.