Šport > Zimski športi
672 ogledov

Nacionalna tragedija za Kanado

Rusija, hokej Epa
Na sporedu sta bila polfinalna obračuna. Rusija je ugnala Češko, Nemci pa so prišli do svojega čudež na ledu.

Ruska olimpijska reprezentanca je postala prva finalistka moškega hokejskega turnirja na olimpijskih igrah v Pyeongchangu. V polfinalu je s 3:0 (0:0, 2:0, 1:0) premagala Češko.

Nikita Gusev je Rusijo popeljal v vodstvo v 28. minuti, le 27 sekund kasneje je na 2:0 povišal Vladislav Gavrikov. v drugi tretjini so sicer več strelov na gol tekmeca sprožili olimpijski prvaki iz Nagana 1998, a je bil vselej na mestu Vasilij Košečkin. Ruski vratar je tekmo končal z 31 obrambami in prišel do svojega drugega shutouta na tem turnirju. Prvega je zabeležil proti ZDA.

Čehi so ob koncu zadnje tretjine poskušali spremeniti izid tudi z igranjem brez čuvaja mreže, a so ruski hokejisti prišli do ploščka, končni izid je 21 sekund pred koncem postavil Ilja Kovalčuk. Samostojna Rusija je doslej na olimpijskih igrah osvojila dve medalji. Srebrna je bila leta 1998 v Naganu, bronasta pa štiri leta kasneje v Vancouvru.

Vladislav Gavrikov | Avtor: Epa Epa

Miracle on ice v drugačni izvedbi

Velik šok pa so doživeli Kanadčani. Ti so tokrat ostali brez kolajne tako v ženski kot moški konkurenci, kar je za najuspešnejšo hokejsko nacijo velik udarec. Ženske so bile po kazenskih strelih poražene v finalu, moški pa so že v polfinalu presenetljivo klonili proti Nemčiji, ki je tako prišla do svojega največjega olimpijskega uspeha. Nemci so na dvoboju že vodil s 4:1, na koncu pa so Kanadčani pritiskali za izenačenje, a do njega niso prišli.

Nemčija je odličo odigrala predvsem drugo tretjino, ko sta za vodstvo s 3:0 hitro zadela Matthias Pachta in Frank Mauer. Upanje na boljše nadaljevanje je v 29. minuti Kanadčanom obudil Gilbert Brule, ki pa si je zaradi naleta v glavo tekmeca kasneje prislužil kazen igre, igralci z javorjevim listom na prsih pa so pet minut morali igrati z možem manj. Nemci so tako prednost treh zadetkov znova vzpostavili do konca druge tretjine.

V zadnjih 20 minutah je sledil nalet Kanadčanov, že v 50. minuti pa je Derek Roy zadel za 3:4. V zadnjih minutah je sledila še igra brez vratarja, vendar so se Nemci uspeli ubraniti za nemški čudež na ledu.

Originalni 'Miracle on ice' so leta 1980 na domačih olimpijskih igrah v LAke Placidu zabeležili ameriški študentje, tako kot v Pyeongchangu ni bilo NHL igralcev, ki so premagali Sovjetsko zvezo. Ta je osvojila pet zlatih odličij na prejšnjih šestih igrah. Tudi tekma pred 38 leti se je končala z izidom 4:3, v čudežu pa je sodeloval tudi nekdanji slovenski selektor John Harrington, ki je v statistiko vpisal podajo na svoboju s SZ.

Nemčija, hokej | Avtor: Epa Epa

Hokej, polfinale:

Rusija : Češka  3:0 (0:0, 2:0, 1:0)
Gusev 28, Gavrikov 29., Kovalčuk 60.

Kanada : Nemčija  3:4 (0:1, 1:3, 2:0)
Brule 29., Robinson 43., Roy 50.; Macek 15., Plachta 24., Mauer 27., Hager 33.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice