Šport > Zimske olimpijske igre 2018
584 ogledov

Nor dosežek švicarskega tekaškega asa

Epa (z leve proti desni): Krueger, Cologna, Spicov.
Smučarski tekači so opravili s 15-kilometrsko preizkušnjo v prosti tehniki.

Švicarski smučarski tekač Dario Cologna je na OI v Pyeongchangu osvojil zlato medaljo na 15 kilometrov v prosti tehniki.

Srebra se je veselil Norvežan Simen Hegstad Krueger z zaostankom 18,3 sekunde, brona pa Rus Denis Spicov, ki je bil od Cologne počasnejši 23 sekund. Slovenec Miha Šimenc je bil 88.

Cologna je na OI osvojil četrto zlato medaljo. V Vancouvru 2010 je bil zlat na 15 km prosto, v Sočiju pa na 15 km v klasični tehniki ter v skiatlonu.

Enaintridesetletnik, ki ga trenira Slovak Ivan Hudač, nekdanji trener slovenske šampionke Petre Majdič, je na 15 kilometrov slavil na treh OI po vrsti. Švicar je postal prvi tekač v 94-letni zgodovini OI, ki mu je uspelo trikrat po vrsti zmagati v isti disciplini.

"Tri zapored - ni slabo. Zelo sem vesel in ponosen. Danes sem imel perfekten dan. Ko sem na progi slišal za čase, sem vedel, da imam veliko možnost za medaljo, ko sem izvedel, da imam 20 sekund prednosti, pa sem bil prepričan, da bom zmagal," je povedal Cologna.

Cologna se je v ospredje prebil na šestih kilometrih, do cilja pa je le še povečeval prednost pred zasledovalci. V zadnji tretjini tekme je brez medalje ostal Francoz Maurice Manificat, ki je na prvem merjenju imel prvi čas, na predzadnjem merjenju pa je bil še drugi.

Krueger je v Južni Koreji osvojil še drugo medaljo, pred dnevi je bil najboljši v skiatlonu. "To je noro. Sem sem prišel s sanjami, da osvojim eno posamično medaljo. Zdaj imam zlato in srebro po dveh tekmovanjih," je bil dobre volje Norvežan.

Miha Šimenc je na 88. mestu zaostal 5:33 minute.

miha šimenc | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA

Preden je Cologna "splezal" na zmagovalni oder za podelitev cvetja je objel zadnjeuvrščenega tekmovalca iz Mehike Germana Madraza, ki je bil od Švicarja počasnejši skoraj 26 minut. Kljub temu je ciljno črto prečkal ponosno in z mehiško zastavo v rokah, nato pa so ga na ramena naložili drugi smučarski tekači iz manjših držav in ga ponesli naokrog.

Do cilja je prišlo skupno 116 tekmovalcev, med njimi tudi trije Severnokorejci in predstavnik Tonge Pita Taufatofua, ki je za razliko od otvoritvene slovesnosti tokrat oblekel dres. Taufatoufua je končal na 114. mestu.

"Lepo je videti smučarje iz več kot 60 držav. Borimo se za medalje, toda lepo je videti olimpijskih duh in veliko športnikov," je dodal Cologna.

OI 2018, smučarski tek 15 km (M), izidi:

1. Dario Cologna (Švi) 33:43,9
2. Simen Hegstad Krueger (Nor) + 18,3
3. Denis Spicov (Roš) 23,0
4. Martin Johnsrud Sundby (Nor) 24,9
5. Maurice Manificat (Fra) 27,0
6. Hans Christer Holund (Nor) 34,5
7. Alex Harvey (Kan) 35,5
8. Marcus Hellner (Šve) 38,7
9. Calle Halfvarsson (Šve) 1:00,6
10. Matti Heikkinen (Fin) 1:01,5
...
89. Miha Šimenc (Slo) 5:33,0

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice