Šport > Zimske olimpijske igre 2018
836 ogledov

Pojetova z dosežkom kariere

Urška Poje
Slovenska biatlonka Urška Poje se je izkazala na individualni tekmi.

Dvaindvajsetletna Švedinja Hanna Oeberg je z zmago na ženski biatlonski posamični tekmi pripravila eno največjih presenečenj olimpijskih iger doslej. Srebro je z dvema minutama pribitka in 24,7 sekunde zaostanka osvojila Slovakinja Anastazija Kuzmina, bron pa Nemka Laura Dahlmeier z zaostankom 41,2 sekunde. Zgrešila je en strel.

Uvrstitev kariere je dosegla tudi 20-letna slovenska biatlonka Urška Poje, ki je ob zmagovalki Oebergovi in četrtouvrščeni Nemki Franziski Preuss ena od treh tekmovalk, ki so zadele vseh 20 tarč, in si pritekla 12. mesto. Anja Eržen je bila odlična do zadnjega streljanja, Slovenki sta bili takrat na 7. in 12. mestu, na zadnjem strelskem postanku pa si je pristeljala tri minute dodatka in tekmo končala kot 35.

Kako veliko je presenečenje Pojetove na 15-kilometrski tekmi, najbolje pove podatek, da je bila v karieri v svetovnem pokalu najvišje na 45. mestu na letošnji januarski posamični tekmi v Ruhpoldingu.

"Seveda smo vsi zadovoljni in veseli z današnjo tekmo. Pravzaprav, če bi šla gledat analizo, se je vse skupaj odlično izšlo v primerjavi s prejšnjo tekmo. Pyeongchang nam vsak dan daje drugačne razmere, danes so bile dobre, jaz sem jih izkoristila. Tudi tekaško sem se borila po svojih močeh. To je moja trenutna forma, nisem še konkurenčna svetovni eliti, a gremo počasi po stopnicah," je po tekmi povedala tekmovalka iz Loške doline.

"Glede na to, da jih imam šele 20, bi lahko rekla, da je to moja življenjski trenutek in tudi rezultat. Danes sem bila še bolj sproščena. Včeraj smo imeli še en trening, dobila sem samozavest in odločnost, vesela sem, da sem včeraj po odpovedi dobila še en kakovosten trening, tako da sem videla, da lahko in da znam in to sem pokazala. Pa še vsi zadeti streli, to je motivacija za tekmo in za naprej," je nasmejana do ušes še dejala mlada biatlonka.

"V zadnjem krogu so me trenerji obvestili, da sem na šestem mestu. Borila sem se tekaško, kot se je dalo. A na koncu se ni izšlo, vseeno pa sem zelo zadovoljna," je še dodala Pojetova, ki jo zdaj po olimpijskem nastopu čaka še nastop na tekmovanju, ki je sicer za mlade športnike ponavadi prvi cilj sezone - mladinsko SP. V Pyeongchangu pa bo nastopila še v preizkušnji mešanih štafet.

Podobno velja za zmagovalko Oebergovo, 58. tekmovalko iz skupnega seštevka svetovnega pokala, ki je v letošnji sezoni najvišje posegla z 21. mestom v Annecyju, v Pyeongchangu pa je že potrdila dobro formo s sedmim mestom v sprintu in petim v zasledovanju.

"Presenečena sem sama nad sabo. Danes je bil res moj dan. Na strelišču je bilo res odlično in po obeh streljanjih leže sem čutila, da lahko zadenem tudi stoje, kar me je na koncu pripeljalo do zmage," je po tekmi v solzah razlagala mlada zmagovalka iz Skandinavije.

A zadovoljni sta bili tudi 33-letna Kuzmina, ki je potrdila, da je izredno hitra v smučini in si je po zasledovanju pritekla drugo srebro v Južni Koreji, ter osvojila svojo že peto olimpijsko kolajno, med katerimi sta tudi zlati s sprinta v Vancouvru 2010 in Sočija 2014. Dahlmeierjeva, lanska zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala, pa je kolajno osvojila tudi na tretji tekmi v Koreji, potem ko je dobila sprint in zasledovanje, s čimer bo na koncu zanesljivo ena najboljših tekmovalk na igrah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice