Šport > Zimske olimpijske igre 2018
408 ogledov

"Običajno nisem čustven, a res sem ponosen na fante"

jan muršak
Hokejska zmaga Slovenije nad ZDA lepo odmeva na olimpijskih igrah v Pyeongchangu.

Čeprav tekmeci niso bili v najmočnejši postavi, pa to ne zmanjšuje slovenskega uspeha za zgodovinsko prvo zmago nad ZDA. A Slovenci so prepričani, da je to šele dober začetek turnirja.

risi Šok za ZDA Šport Gooooooool! Muršak za zmago!

Slovenija je sinoči v dvorani Kwandong izvedla klasično hokejsko ofenzivo v zadnji tretjini. Čeprav niso bili bistveno slabši, pa so Slovenci zaostajali za dva gola po 40 minutah. V zadnjih 20 je bila zgodba povsem drugačna. Slovenija je rasla, ZDA so padale - vse do izenačujočega gola v predzadnji minuti in nato izjemnega zaključka v podaljšku, kjer se je poker selektorja Karija Savolainena s tremi napadalci hitro obrestoval.

"Spremenili smo malenkosti. V zadnji tretjini smo imeli posest ploščka. Ko imaš to, se dogajajo dobre stvari. Ko smo dali prvi gol, smo začutili, da lahko damo še kakšnega. Začeli smo hoditi po odbite ploščke, enega sem jaz pospravil v mrežo. V podaljšku je veliko prostora, igra se 3 na 3, hitro se nekaj zgodi. Vesel sem, da sem jaz dal ta gol, a vsakemu bi ga privoščil," je po tekmi v svojem značilnem umirjenem slogu razlagal kapetan Slovenije Jan Muršak.

Vesel je bil predvsem tega, da je njegovo moštvo sestavilo vseh 60 minut in še nekaj več dobre predstave. "To je res nekaj neverjetnega. Morda se še ne zavedamo, kaj smo dosegli. Pomembno je, da igramo dobrih 60 minut. V zadnjih dveh letih smo igrali eno dobro tretjino, pa dveh ne, ali pa dve dobri in eno katastrofalno. Danes nam je to uspelo in mislim, da smo si zmago zaslužili," poudarja Muršak.

Jan Muršak Twitter eksplodiral Šport Američani ne morejo verjeti

To je bila sedma tekma Slovenije in ZDA, šesta na uradnih tekmovanjih. Vse do sinočnje so dobili Američani, štiri na SP ter tudi zadnjo olimpijsko v Sočiju 2014 s 5:1. A tokrat so hokejisti z druge strani Atlantika morali priznati premoč borbenim in vztrajnim Slovencem.

"Nisem prav čustvena oseba, ampak danes sem res ponosen na fante. Igrali smo eden za drugega, se pogovarjali, delovali kot eno. Ko so uspehi, je vse v redu, ko pa so težave, pa hitro pride v medije, da kaj ne deluje. A vesel sem, da smo danes dokazali, da smo še vedno takšna ekipa, kot smo bili znani," pravi kapetan Slovenije.

"Že od začetka tretje tretjine smo jih predrsali in si želeli zmage. Oni niso imeli nič od igre, a so vendarle Američani, so vseeno dobra reprezentanca in vesel sem, da smo jo premagali. Še bolj se bomo tega zavedali v prihodnosti, danes bomo še malo uživali, potem pa se bomo pripravili na naslednjega nasprotnika," o tem, da pretirane evforije ne bo, razmišlja Mariborčan.

Kako naprej? Strelec dveh golov na prvi tekmi opozarja, da bo naslednja naloga še bistveno težja: "Rusi so boljša ekipa od ameriške, imajo hitre in izenačene štiri peterke, ki so bolje uigrane kot ameriške. Proti njim bo težko igrati, a se moramo osredotočiti nase, pa bomo videli."

Zmaga z Američani bi morda pri njem lahko pomenila tudi manjši osebni konflikt, saj je njegova soproga Američanka, a se je na novinarsko vprašanje o tem le nasmejal: "Jaz imam dom v Sloveniji, ženo pa iz Amerike, kjer je tudi moj dom. Žena navija za ekipo, za katero igram jaz. V drugih športih verjetno za ameriške ekipe, je pa bila danes vesela, da smo premagali njeno državo."

Olimpijske igre hokej | Avtor: Epa Epa

Muršak je v novem letu na ledu kar zaživel. Odšel je iz Rusije, kjer se po spletu okoliščin ni naigral, nove izzive pa našel na Švedskem, kjer mu hitra elitna liga zelo ustreza. "Danes sem se dobro počutil. Začetek sezone je bil zelo težak, ni bilo samozavesti. Roka ni bila najboljša, ko pa smo prekinili pogodbo v Rusiji, sem ugotovil, v čem je težava. Zdaj končno spet uživam v igri in dobil sem samozavest. Liga je kakovostna in hitra, morda tudi zato tukaj delujem hitro. Vesel sem, da je forma prava, zdi se mi, da sem velikokrat na pravem mestu za gole. Upam, da ta forma ostane še vsaj do konca turnirja," je Muršak skušal pojasniti, kako je prišel do dobre forme na OI.

Muršak ocenjuje, da je zmaga proti ZDA morda celo največja te generacije, primerjal jo je s tisto proti Slovaški na prejšnjih OI: "V Sočiju smo premagali Slovake z NHL igralci, kar je morda pomenilo več. A Amerika je bolj znana kot hokejska država in ta zmaga je kar velika za slovenski hokej. Upam, da bo pomagala pri razvoju slovenskega hokeja."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.