Šport > Zimske olimpijske igre 2018
9790 ogledov

Edini olimpijec z varnostniki, teh kar osem

Yuzuru Hanyu
Zvezdnik, ki ne prebiva v olimpijski vasi.

Japonska senzacija v umetnostnem drsanju Yuzuru Hanyu, ki je med najbolj priljubljenimi športniki na olimpijskih igrah v Pyeongchangu, je v Južno Korejo prišel z osmimi varnostniki. Da bi zagotovili njegovo varnost, je japonska drsalna zveza posebej zaprosila japonski olimpijski komite za odobritev "najvišjih olimpijskih privilegijev".

Hanyu je edini olimpijec, ki je v Pyeongchang prišel z varnostniki. Ko je njegovo letalo pristalo v Južni Koreji, so ga ločili od drugih in odpeljali nazaj, tako da so nekateri mediji komentirali, da ga varnostniki varujejo, kot da je kakšen neprecenljiv dragulj. Poleg varnostnikov mu je japonski olimpijski komite dodelil tudi predstavnika za odnose z javnostmi in posebnega strokovnjaka za prehrano.

Hanyu ima oboževalce po vsem svetu, ki se v nekaterih državah, denimo v Italiji in Rusiji, celo združujejo v navijaške klube. Na tokratnih igrah je v mesto Gangneung, kjer so se v ledeni dvorani odvile vse preizkušnje v umetnostnem drsanju, prišlo več kot 10.000 njegovih oboževalcev. Dva tisoč vstopnic, kolikor jih je bilo na voljo, so razprodali v nekaj urah.

Japonskega drsalca sicer v zadnjem času pestijo številne težave. Pred tremi meseci si je poškodoval gleženj, celo do te mere, da je bil pod vprašajem njegov olimpijski nastop. A na koncu je kljub temu, da ga operacija gležnja še čaka, okrevanje pa najbrž ne bo prav kratko, uspel oddrsati brezhiben nastop, za kar je prejel 111,68 točke.

In čeprav je Hanyu vzor in predmet oboževanja mnogih mladih drsalcev, ima tudi sam vzornika. To je ruska legenda v umetnostnem drsanju Jevgenij Plušenko, ki ga je 23-letni Hanyu pred leti ob vsakem srečanju prosil za nasvete, kako bolje izvesti skoke in elemente. Plušenko ga je vedno spodbujal, naj ga premaga. Po nastopu v Sočiju, ko si je Hanyu priboril prvo olimpijsko zlato, medtem ko je bil Plušenko poškodovan, je Rus ugotovil, da je učenec dejansko premagal učitelja.

"Morda sem bil dotlej jaz njegov vzor, ampak sedaj je Hanyu moj. Genij je!" je izjavil Plušenko. Potem ko je Hanyu uspel kljub poškodbi ubraniti olimpijsko zlato, pa je Plušenko sporočil: "Ponosen se nanj. Izjemen je." Ko je Hanyu na novinarski konferenci po tekmi dobil vprašanje, ali je tokrat presegel svojega vzornika, je odvrnil: "Še vedno sem daleč zadaj."

Hanyu je sicer prišel v Pyeongchang zato, da izboljša nastop iz Sočija, s katerim ni bil zadovoljen, čeprav je osvojil zlato medaljo. Zaradi treme je takrat naredil nekaj napakic in nastop ni bil popoln, zato se je nekaj časa celo počutil depresivnega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice