Šport > Zimske olimpijske igre 2018
2700 ogledov

Prevc boljši kot na srednji skakalnici

peter prevc
Smučarji skakalci so se tokrat merili na veliki skakalnici. Do zmage je prišel Kamil Stoch.

Najboljša slovenska uvrstitev na srednji skakalnici je bilo 12. mesto Petra Prevca, na veliki skakalnici pa več niso ponudili niti trening skoki. V poskusni seriji je imel Prevc, ki sicer brani bronasto kolajno, 11. dosežek, prvič pa je na skakalnici tudi preskočil 130 metrov. Doskočil je pri 131,5 metra.

V prvi seriji je kot prvi od Slovencev nastopil Tilen Bartol in se s številko 32 zavihtel na takrat tretje mesto (130,5 m). Za njim je kasneje zaostal Anže Semenič (127,0 m), prav tako na tretjo pozicijo pa je s številko 36 prišel Prevc (134,0 m). Jernej Damjan je bil nekoliko krajši (130 m).

Pred nastopom Andreasa Wellingerja, ki je slavil na manjši napravi, je bil Prevc uvrščen na šesto mesto, Nemec pa se je prebil na drugo mesto. Presenetljivo je vodil v tej sezoni skromni Avstrijec Michael Hayböck, ki je poletel do 140 metrov. Na vrhu sta bila le še najboljša skakalca sezone Richard Freitag in Kamil Stoch. Nemec je zaostal za najboljšim Slovencem, Poljak pa je upravičil vlogo favorita in skočil na prvo mesto s skokom dolgim 135 metrov, a nižjega zaletišča.

Prevc je bil po prvem skoku osmi, Damjan 18., Bartol 19. Semenič pa 21. Slednji je v drugi seriji izgubil nekaj mest, po lestvici pa sta se povzpela Damjan in Bartol. Pvi je doskočil pri 130,5 metra, drugi pa je zmogel pol metra krajšo daljavo.

Sledil je še nastop Prevca, ki pa tokrat ni ponovil dobrega drugega skoka s srednje skakalnice. Skočil je do 127,5 metra in ostal brez možnosti za uvrstitev v najboljšo deseterico. Dolgo je sicer vodil Daniel Andre Tande, ki je na kocu s 15. prišel na nehvaležno četrto mesto. Nato je povedel Robert Johansson, za njim še Wellinger, Hayböck pa ga je polomil. Norvežan in Nemec sta si zagotovila še drugo odličje na teh ZOI, Stoch pa je prišel do zlata.

Norvežani so bili tretji, četrti in peti, peto mesto je osvojil Johann Andre Forfang, kar jasno kaže, kdo bo prvi favorit ekipne tekme. Druga ekipa, sodeč po obeh olimpijskih nastopih, je nemška, s trojico tokrat med deseterico. Karl Geiger je bil sedmi, Freitag pa deveti. 

Le 3,7 točke je sicer Wellingerja ločilo od Stocha ter drugega zlata na teh igrah, kar je pred tem zadnjima uspelo v Sočiju Stochu in Švicarju Simonu Ammannu, tokrat 13., ki je na posamičnih tekmah slavil na dveh OI leta 2002 v Salt Lake Cityju in leta 2010 v Vancouvru. Japonski veteran Noriaki Kasai, ki je pred štirimi leti v Sočiju osvojil srebro, je tekmovanje končal že po prvi seriji na 33. mestu (121 m), finale je zgrešil za 2,7 točke.

Prevc si je delil deseto mesto, Damjan je bil 16., BArtol 17., Semenič pa 27.

Rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

Komentarjev 2
  • Tupamaros 17:35 17.februar 2018.

    Dajte že enkrat mi in nam in njemu. Njegvo povprečje, letos je okoli 15. mesta. Nič posebnega.

  • perhan63 14:09 17.februar 2018.

    dobr da kdo prenaša po tv

Sorodne novice