Šport > Zimske olimpijske igre 2018
1286 ogledov

Ruski grešnik bo vrnil kolajno

Aleksander Krušelnicki Epa
Dopingirani ruski olimpijec se ne bo udeležil zaslišanja Mednarodnega športnega razsodišča (Cas).

Ruska curling zveza je napovedala, da bo Aleksandr Krušelnicki, ki je v Pyeongchangu padel na dopinškem testu, vrnil bronasto olimpijsko kolajno, ki jo je osvojil v konkurenci mešanih parov. Podpisana naj bi bila izjava, da je bilo v njegovem telesu odkrito poživilo meldonij.

Krušelnicki, ki naj bi bil na meldonij pozitiven na dveh dopinških testih v Pyeongchangu, je priznal, da je kriv formalne kršitve pravil, a zanika doping.

"Nikoli nisem kršil pravil športa ali uporabljal dopinga," je 25-letni športnik preko ruske olimpijske delegacije sporočil ruski tiskovni agenciji Tass.

Sprva so iz ruskega tabora prihajali namigi, da so mu sredstvo, ki je na seznamu prepovedanih poživil svetovne protidopinške agencije (Wada) od 1. januarja 2016, podtaknili v napitek.

Krušelnicki je bron osvojil z ženo Anastazijo Brizgalov, potem ko sta v obračunu za bron premagala norveško dvojico.

Za danes ob šesti uri zjutraj po našem času je bilo sicer napovedano zaslišanje prestopnika s strani Mednarodnega športnega razsodišča (Cas), ki je v ponedeljek sporočilo, da je proti Krušelnickemu zaradi padca na testu uvedlo preiskavo, hkrati pa je bil suspendiran z olimpijskih iger.

Kot je poročala Ruska tiskovna agencija RIA Novosti, je Krušelnicki udeležbo na zaslišanju zavrnil. "Pripravljen sem na primerno kazen ... ko sem pretehtal pluse in minuse, sem se odločil, da se ne udeležim zaslišanja na Casu. Menim, da je to pod trenutnimi pravili nekoristno in brezpredmetno," je povedal.

Tekmovalec v curlingu je še dejal, da je bil pozitiven test zanj šok. Bil je eden od 168 ruskih športnikov, ki je ga je Mednarodni olimpijski komite označil kot "čistega" športnika, zato je dobil dovoljenje, da na igrah v Južni Koreji nastopi kot ruski olimpijski športnik pod nevtralno zastavo.

Nov ruski dopinški primer najbrž ne bo dobro vplival na sobotno odločitev izvršnega odpora Mednarodnega olimpijskega komiteja o tem, ali naj Rusom vsaj na nedeljski zaključni slovesnosti dovolijo, da se poslovijo z lastno zastavo, himno in dresi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice