Šport > Zimske olimpijske igre 2018
525 ogledov

Slovenki solidni, o zlatu odločali zadnji metri

Alenka Čebašek ekipni sprint Epa
Slovenski tekmovalki odlični v ekipnem sprintu.

Ameriški smučarski tekačici Kikkan Randall in Jessica Diggins sta na olimpijskih igrah v Pyeongchangu zmagovalki ekipnega sprinta v prosti tehniki. Drugo mesto sta osvojili Švedinji Charlotte Kalla in Stina Nilsson, bron pa Norvežanki Maiken Caspersen Falla in Marit Bjoergen. Slovenki Alenka Čebašek in Anamarija Lampič sta zasedli šesto mesto.

Randallova in Digginsova sta reprezentanci ZDA pritekli prvo tekaško zlato olimpijskih iger. Švedinji sta zaostali 19 stotink sekunde, Norvežanki na tretjem mestu pa 2,97 sekunde. Bjoergnova je z novo kolajno dosegla nov rekord zimskih olimpijskih iger, saj se je v zgodovino vpisala s 14. olimpijskim odličjem v karieri. Sedemintridesetletnica je obenem premagala rojaka Oleja Einarja Bjoerndalna, s katerim si je doslej delila vrh s 13 kolajnami.

Klaebo Sundby ekipni sprint Ekipni sprint Šport Klaebo tretjič zlat

Slovenski tekačici Lampičeva in Čebaškova sta se izvrstno odrezali in s šestim mestom dosegli najboljšo slovensko uvrstitev na OI v tej disciplini doslej.

Šesto mesto je bila realna uvrstitev v slogu sezone, so poudarili tekačici in trener Stefano Saracco po koncu tekme. Morda bi bilo dosegljivo tudi peto, če ne bi imela Lampičeva smole že v prvi izmeni, ko je na vzponu padla in izgubila nekaj mest. Povsem na vrh pa v ostri konkurenci, kjer so bile razred zase Američanke, Švedinje in Norvežanke, ne bi mogli.

"Seveda sem zadovoljna. Dobro sva 'odleteli', zelo sva zadovoljni, to je lep uspeh tudi za našo majhno ekipo, majhno Slovenijo in za naš servis. Igre lahko zapuščamo res zadovoljni," je dejala Alenka Čebašek. "Po takem začetku sezone, ko sem bila na tleh in nisem vedela, kako naj se poberem, je bil to kar velik preskok, ki ga nisem niti pričakovala," je našla še dodatno spodbudo na olimpijskih igrah.

"Najbolj sem ponosna na desetkilometrsko preizkušnjo, pa tudi štafeto in polfinale, da smo kot ekipa pokazali, da se lahko izkažemo. Od sprinta pa sem pričakovala več, vsaj glede na to, kako sem se prej počutila. Sem pa vesela, da me to ni potrlo, in sem še naprej kazala dobre rezultate," pa je črto pod vse nastope na igrah potegnila Čebaškova.

Ženski ekipni sprint (6 x 1,25 km):

1. Kikkan Randall/Jessica Diggins (ZDA) 15:56,47
2. Charlotte Kalla/Stina Nilsson (Šve) +0,19
3. Marit Bjoergen/Maiken Caspersen Falla (Nor) 2,97
4. Nadine Fähndrich/Laurien van der Graaff (Švi) 21,32
5. Mari Laukkanen/Krista Parmakoski (Fin) 22,71
6. Alenka Čebašek/Anamarija Lampič (Slo) 31,77
7. Justyna Kowalczyk/Sylwia Jaskowiec (Pol) 36,01
8. Aurore Jean/Coraline Thomas Hugue (Fra) 36,02
9. Natalija Neprjajeva/Julija Belorukova (ROŠ) 45,29
10. Nicole Fessel/Sandra Ringwald (Nem) 1:10,10
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.