Šport > Zimske olimpijske igre 2018
8288 ogledov

Frida je kraljica, poraz Shiffrinove

Frida Hansdotter slalom OI 2018
1/9
Epa Frida Hansdotter.
Alpske smučarke so se na zimskih olimpijskih igrah v Pyeongchangu pomerile v slalomu.

Švedinja Frida Hansdotter je nova slalomska olimpijska prvakinja. Hansdotterjeva je na progi v Yongpyongu za prvo zlato prehitela Švicarko Wendy Holdener, ki je prvo mesto zgrešila za pet stotink sekunde. Senzacijo je s tretjim mestom pripravila Avstrijka Katharina Gallhuber (+0,32).

navijačice Severna Koreja OI 2018 Pyeongchang Foto/video Šport Množična in atraktivna podpora za minuto zaostanka

Shiffrinova je za medije po prvi vožnji priznala, da se je na startu prve vožnje zelo slabo počutila in je bruhala ter je očitno znova staknila virozo. Shiffrinova se boji, da bi lahko staknila zoprn norovirus, ki je v Pyeongchangu razsajal med varnostnim osebjem in povzročil precejšen preplah. Norveški alpski smučar Kjetil Jansrud se je o temi morebitne epidemije virusne okužbe, ki ima za simptome splošno slabost z drisko in bruhanjem, pošalil, da se je verjetno tudi on nalezel, kajti včeraj sta se on snidenju s Shiffrinova objela.

Shiffrinova v četrtek ni kazala znakov slabosti in je kazalo, da je znala najbolje prenašati številne prestavitve tekem zaradi viharnega vetra, saj je zelo prepričljivo osvojila svoje prvo veleslalomsko olimpijsko odličje in še to najžlahtnejšega leska. V enem dnevu se je to spremenilo. Zaradi slabega počutja bo Shiffrinova izpustila sobotni ženski superveleslalom in se bo skušala pripraviti na smuk, v katerem je v letošnji sezoni osvojila svojo prvo zmago v svetovnem pokalu.

"Seveda, da sem razočarana, potem ko sem imela tako neverjetno slalomsko sezono. Počutila sem se drugače, nisem si bila več podobna, bila sem izčrpana po včerajšnjem zelo dolgem dnevu, slalom zahteva natančnost pri izvajanju zavojev, jaz nisem bila, saj sem težko smučala natančno, ko se počutiš slabo. Vem, da sem razočarala veliko ljudi," je bila po tekmi nesrečna Shiffrinova.

Holdener Hansdotter Gallhuber slalom OI 2018 | Avtor: Epa Epa

Hansdotterjeva je zmagala, potem ko je v finalu nadoknadila zaostanek s prve vožnje. Na prvi progi je za takrat vodilno Holdenerjevo zaostala dve desetinki sekunde, 20-letna Gallhuberjeva, ki je bila doslej na slalomih najvišje s šestim mestom v svetovnem pokalu januarja v Zagrebu, pa se je na olimpijske stopničke zavihtela z devetega mesta po prvi vožnji.

Hansdotterjeva je postala peta Švedinja z olimpijskim odličjem v slalomu ter tretja švedska olimpijska slalomska prvakinja po slovitem Ingemarju Stenmarku, ki je slavil leta 1980 v Lake Placidu, ter Anji Pärson, ki je bila najboljša leta 2006 na igrah v Torinu.

Olimpijska zlata je vrhunec kariere 32-letne Švedinje, ki je imela tudi to smolo, da na slalomskih progah tekmuje v obdobju velike dominacije Shiffrinove. V svetovnem pokalu je doslej zbrala 31 uvrstitev na zmagovalni oder, a le štiri zmage, z zadnjih treh svetovnih prvenstev ima tri kolajne, srebrno in dve bronasti, na vseh treh je bila višje uvrščena Shiffrinova.

"To je res odlično, neverjeten občutek, včeraj sem bila zelo zadovoljna s šestim mestom in sem prišla zelo dobro razpoložena na start slaloma, želela sem uživati, dala sem vse od sebe in mi je uspelo," je bila zadovoljna nova olimpijska prvakinja.

lara gut Nesrečnici Šport Gutova trčila v fotografe, mlada Hrvatica v bolnišnici

V finalu so v prvi trideseterici nastopile vse tri slovenske predstavnice. Za najboljši slovenski dosežek je z 18. mestom poskrbela Maruša Ferk (+3,45), mladinska svetovna prvakinja v slalomu Meta Hrovat je olimpijski slalomski debi končala na 21. mestu (+3,87), Ana Bucik pa je slovenske nastope sklenila na 24. mestu (+4,28). Tudi Bucikova je nastopila na svojih prvih igrah.

Ferkova, ki si je po prvi vožnji zagotovila petnajsto izhodišče, v finalu ni izboljšala svoje uvrstitve. Osemnajsto mesto je sicer njen najboljši dosežek na olimpijskih slalomih, a si najbrž takšnega uspeha tekmovalka z Blejske Dobrave ni želela.

Devetindvajsetletna Ferkova tekmuje na svojih tretjih olimpijskih igrah: "Res noro, kako so najboljše tvegale, meni je malček zmanjkalo. Čeprav so bili pogoji na prvi progi težji kot v finalu, je bila moja prva vožnja bolj igriva in mi je boj uspela. Cilj je bil uvrstitev v petnajsterico, ki bi prinašala tudi točke za startno listo v svetovnem pokalu. Led je prebit, sem na splošno zadovoljna s svojim pristopom, mislim, da mi je šlo bolje kot na splošno v svetovnem pokalu."

Ob odsotnosti Ilke Štuhec, ki je na prisilnem počitku po operaciji poškodovanega kolena, Slovenke na prizoriščih hitrih disciplin v Jeongseonu ne bodo med favoritinjami na smukaški in superveleslalomski olimpijski preizkušnji. Še največja pričakovanja imajo v slovenskem taboru v alpski kombinaciji, še zlasti potem, ko je Bucikova pred Pyeongchangom v Lenzerheideju v kombinaciji osvojila tretje mesto na tekmi svetovnega pokala, obetavna Gorenjka Hrovatova pa je na mladinskem svetovnem prvenstvu v Davosu ob slalomskem zlatu osvojila tudi kombinacijsko srebro.

Slalom (Ž):

1. Frida Hansdotter (Šve) 1:38,63
2. Wendy Holdener (Švi) +00,05
3. Katharina Gallhuber (Avt) +00,32
4. Mikaela Shiffrin (ZDA) +00,40
5. Anna Swenn-Larsson (Šve) +00,98
6. Nina Haver-Löseth (Nor) +01,53
7. Bernadette Schild (Avt)  +01,55
8. Katharina Liensberger (Avt) +01,94
9. Chiara Costazza (Ita) +01,97
10. Irene Curtoni (Ita) +02,41
...
18. Maruša Ferk (Slo) +03,45
21. Meta Hrovat (Slo) +03,87
24. Ana Bucik (Slo) +04,28
...

Komentarjev 4
  • Darko Štojs 20:14 16.februar 2018.

    Ti si pa res eden debil KRIŽAR ker take komentiraš ker Shiffrinova je nasploh redkih smučark ki ima vedenje na mestu. Itak pa je razočarana da ni dosegla tistega kar je pričakovala samo to je šport in če nisi hiter ...prikaži več nisi spredaj. Edino nekaj si pa pravilno napisal da jo je načelo samozavest ker je bila preveč prepričana da bo zmagala

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 07:03 16.februar 2018.

    No me veseli,da je tole malo ameriško govno končno enkrat začela delat napake in ji je tole načelo njeno naduto vedenje in samozavest!!

Sorodne novice