Šport > Zimske olimpijske igre 2018
9236 ogledov

Slovenija obljubljena dežela za ameriške olimpijce

Planica, trening, Američani twitter
Nenavadna pot ameriških olimpijcev.

Ameriška ekipa v nordijski kombinaciji je za priprave na olimpijske igre v Pyeongchangu ubrala zelo nenavadno pot, poroča Wall Street Journal. Kot navaja, so se pripravljali v ledeni podzemni garaži v Planici. Eden od njihovih športnikov je kompleks opisal kot ogromen zamrzovalnik, v katerega lahko vstopiš.

Ker v Planici niso imeli prostora tako za podzemno garažo kot za podzemno smučišče, so to idejo združili in zgradili garažo, ki se lahko spremeni v tunel, piše Wall Street Journal in dodaja, da je ohlajena parkirna garaža v Planici nenavadna, a izjemno učinkovita inovacija, ki je postala pomemben kraj za pripravo ameriških nordijskih kombinatorcev za igre v Južni Koreji. Tudi člani ameriške ekipe v nordijski kombinaciji so nad kompleksom navdušeni in so ga opisali kot genialno idejo.

Planico so si izbrali za trening potem, ko jim je ameriška smučarska zveza po igrah v Sočiju pomembno skrčila sredstva. Zato so se kombinatorci združili s smučarskimi skakalci, našli sponzorje in se strateško povezali s Slovenijo. Ta je namreč po poročanju časnika imela vse, kar so potrebovali Američani - veliko trenerjev, preprost dostop do gora, razumne cene nastanitev in osupljiv nordijski center, osem skakalnic, nogometno igrišče, zunanji krog za tek na smučeh.

Medtem ko njihovi športniki pred nekaj leti Slovenije niti niso znali poiskati na zemljevidu, pa je danes postala njihov drugi dom. Čeprav bi bil čudež, da bi ameriška ekipa posegla po stopničkah, pa je Slovenija razlog, da so se sploh uvrstili na tokratne igre, navaja časnik.

"Sredi poletja smo prišli sem smučat na popolno pripravljen sneg," je dejal ameriški nordijski kombinatorec Bryan Fletcher. "Izgleda tako, kot ena ogromna zamrzovalna soba," je dodal. Tako so ameriški športniki v kompleks sredi poletja, ko so se je živo srebro zunaj povzdignilo na 32 stopinj Celzija, vstopili oviti v kape, rokavice in jakne.

Bryan Fletcher | Avtor: Profimedia Profimedia
Za relativno nizko ceno so lahko uporabljali 800-metrsko podzemno progo in smučali naslednji dve uri, dokler niso bili od zavojev - gre namreč za progo, ki se v krogu vije čez tri nadstropja - preveč omotični.

Vprašanje, ki si ga mnogi zastavljajo, je, kako sredi poletja zagotovijo sneg za to progo. Odgovor je trikratna reciklaža. Najprej ga uporabijo na smučarski skakalnici čez zimo, nato naslednje poletje v garaži, nato pa gre na progi za tek na smučeh naslednjo zimo. "Sneg prinesemo v garažo in tam ostane tako dolgo, dokler zunaj ne začne snežiti," je dejal direktor Nordijskega centra Planica Jelko Gros.

Komentarjev 3
 • Avatar Leon
  Leon 19:57 20.februar 2018.

  Objekt je nedokončan in manjkajo lokali za prehrano in tople napitke ter servisna dejavnost. Gros ni sposoben tega tega kompleksa voditi zato vse poteka bolj na horuk ! Naj si pogleda kako to počno v Avstriji !

 • Avatar praufo
  praufo 13:14 20.februar 2018.

  naredili so odličen objekt (z evropskim kešom) ampak do tja se pa pride skoraj po kolovozni poti, ... železnica!, železnica!, železnica! in poveza do letališča brnika, to je zakon, ... ampak ne, namesto železnice kolesarska steza, budalaštine na kvadrat, z ...prikaži več železnico bi totalno razbremenili, pocenili, povečali, poenostavili dostopnost in kvaliteto turizma, za kolesarske steze po kateri so večinoma rolkarji je še dovolj prostora

 • Avatar mike1968
  mike1968 12:58 20.februar 2018.

  Odlično za promocijo Slovenije!