Šport > Zimski športi
4056 ogledov

Strogo varovana skrivnost je prišla na dan

Epa
Branilec velikega kristalnega globus je spregovoril o razlogih za nihanje forme.

Norveški smučarski skakalec Halvor Egner Granerud je razkril presenetljiv vzrok za njegove nestanovitne predstave, ki v uvodu v olimpijsko sezono potekajo po sistemu toplo - hladno.

Branilec velikega kristalnega globusa je sezono 2021/2022 začel z dvema zaporednima uvrstitvama na zmagovalni oder v Nižnem Tagilu, kjer je osvojil prvo in tretje mesto, nato pa je na treh zaporednih tekmah ostal brez točk svetovnega pokala. V Ruki je kar dvakrat obstal v kvalifikacijah, v Wisli pa je končal šele na 48. mestu. 

Pravo formo je znova ujel v Klingenthalu, kjer ga je na prvi tekmi ugnal samo Avstrijec Stefan Kraft, uspešen konec tedna pa je zaokrožil s petim mestom na drugi preizkušnji. S tem se je povzpel na šesto mesto skupne razvrstitve, kjer ima zdaj 129 točk zaostanka za vodilnim Nemcem Karlom Geigerjem.

granerud | Avtor: Epa Epa

Granerud je po dominantni lanski sezoni, v kateri je poleg globusa osvojil še tri odličja na velikih tekmovanjih, tudi na začetku letošnje veljal za enega glavnih favoritov, vendar se stvari niso odvijale po pričakovanjih. Medtem ko so norveški mediji ugibali o razlogih za rezultatsko krizo, je tekmovalec vztrajno molčal, zdaj pa je končno razkril, da se v ozadju skriva poškodba oziroma t.i. skakalno koleno. Gre za vnetje patelarnega ligamenta v področju kolenskega sklepa, s katerim se srečujejo številni športniki.

Skakalno koleno oziroma patelani tendinitis je vnetje patelarnega ligamenta, ki je del tetive sprednje stegenske mišice (quadriceps femoris) in povezuje pogačico (patella) z golenico (tibia). Skakalno koleno povzroča bolečino pod pogačico in lahko vodi do tendinopatije ali celo natrganin ligamenta.

"Poleti sem imel tri ali štiri mesece skakalno koleno v obeh kolenih," je za Nrk.no razkril Granerud. "Trenirati sem moral izmenično. Bilo je zelo težko. Mislim, da je to glavni razlog za nihanje forme. Vsaj upam, da je temu tako in da nisem zgolj otopel," je dodal aktualni svetovni podprvak v smučarskih poletih.

granerud | Avtor: Epa Epa

Poškodba je bila strogo varovana skrivnost, dokler se ni Granerud odločil o tem javno spregovoriti. "No, pa imate ekskluzivno novico. Tega nisem povedal nikomur," je priznal za omenjeni medij in razkril razloge za takšno odločitev. "O tem se govori takrat, ko ti gre dobro, sicer izpade, kot da iščeš izgovore za slabe rezultate."

Povedal je še, da je v sodelovanju s trenerskim štabom odkril "nekaj novih trikov", ki so mu omogočili boljše nastope v Klingenthalu. "Prepričan sem, da bomo šli ta vikend še dlje," je napovedal pred tekmami v Engelbergu.

granerud | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice