Šport > Zimski športi
4513 ogledov

Dolgoletnemu predsedniku Smučarske zveze Slovenije zaporna kazen!

Stanislav Valant. Nino Verdnik
Obsojen je bil na tri leta in pol zaporne kazni.

Okrožno sodišče v Ljubljani je po poročanju portala Necenzurirano nekdanjega prvega moža NFD Holdinga Stanislava Valanta obsodilo na tri leta in pol zaporne kazni zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja. Sodba še ni pravnomočna.

Po sodbi prvostopenjskega sodišča je Valant kaznivo dejanje zlorabe položaja zakrivil kot predsednik nadzornega sveta družbe Hoteli Bernardin, ki je leta 2010 odobrila dve posojili NFD Holdingu v skupni višini 4,3 milijona evrov. S tem denarjem naj bi NFD Holding, ki je pozneje končal v stečaju, poplačal dolgove do takratne Abanke, kar je Valantov odvetnik Mitja Jelenič Novak na sojenju, ki se je začelo leta 2019, ves čas zanikal, navaja omenjeni portal.

To sicer ni bilo edino sojenje Valantu. Leta 2018 je ljubljansko okrožno sodišče Valanta, Franca Krambergerja, Mirka Krašovca in Ivana Fermeta oprostilo očitkov o zlorabi položaja in pomoči pri kaznivem dejanju pri preprodaji delnic Mladinske knjige leta 2004. Sodni senat je, kot poroča Necenzurirano, svojo odločitev utemeljil z neobstojem znakov kaznivega dejanja oz. pomanjkanjem nedvoumnih dokazov.

Lani se je začelo sojenje še v primeru Etol - tudi v tem primeru tožilstvo Valantu očita zlorabo notranjih informacij. Kot predsednik uprave NFD Holdinga naj bi bil seznanjen z informacijami, da bo Frutarom za delnico Etola, ki so na borznem trgu kotirale med 72 in 75 evri, pripravljen odšteti med 130 in 140 evri. To informacijo je po mnenju tožilstva Valant, ki je bil takrat tudi prvi nadzornik Etola, sporočil tedanjemu direktorju Celjske borznoposredniške hiše Zdenku Podlesniku, ki je tudi med obtoženimi v tej zadevi, da bi še pred objavo prevzemne namere pridobili večjo količino delnic Etola in jih nato prodali Frutaromu.

Z zlorabo notranjih informacij naj bi družbi Energo Denus omogočil, da je v enem dnevu in brez vsakršnih lastnih sredstev ustvarila več kot 300.000 evrov dobička, še poroča portal.

Valant je sicer zelo zaznamoval tudi slovenski šport, saj je mnogo let opravljal funkcijo predsednika Smučarske zveze Slovenije ter se podpisal pod številne uspehe slovenskih športnikov. Na poziciji prvega moža zimskih športov v Sloveniji se je zadržal kar 18 let, od 1992 pa vse do 2010.

Komentarjev 2
  • JZekspert 12:12 04.junij 2021.

    Ne rečem, da S. Valant ni kriv, zanesljivo je, ampak trenutni predsednik je še za nekaj nivojev slabši, desetletja je prodajal cigarete (koliko ljudi ima na vesti, ne le na stotine, verjetno na tisoče?), zdaj prodaja paštete, v SZS pa ...prikaži več se izsiljuje športnike za pogodbe s sponzorji... (celo Kranjca, Prevca in take legende!) in vse to je utišano, se morda kaj slišali zadnje čase o tem? Toliko o novinarstvu in pravici.

  • 5aa93f84874a2d1c45173779b302eaec9123c75c 11:01 04.junij 2021.

    Ene in iste s tem sodstvom... .Spet metanje peska v oči ljudstvu. Če bo to vzdržalo na višji stopnji,naj možakar zaprosi za predčasno prestajanje zaporne kazni,ali pa najbolje,da utihnete za večne čase o vladavini prava,pravni državi... .

Sorodne novice