Šport > Zimski športi
155 ogledov

Dva Slovenca med deset, zmaga Norvežanu

Lovro Kos Epa
Pod Senčno goro zmaga Granerudu, Kos sedmi.

Norveški smučarski skakalec Halvor Egner Granerud (312,4 točke) je zmagal na uvodni tekmi novoletne turneje v nemškem Oberstdorfu, kjer se je v razprodani areni pod Senčno goro zbralo preko 25 tisoč gledalcev. Slovenci se niso vmešali v boj za sam vrh, najboljši med njimi je bil Lovro Kos (280,7) na sedmem mestu, Anže Lanišek (267,4) je bil deseti.

V finalu je sicer nastopilo pet Slovencev, ki so bili uspešni v dvobojih na izpadanje. Med njimi je imel Kos najbolj zvenečega tekmeca, saj se je pomeril z branilcem lanske zmage in dobitnikom zlatega orla, Japoncem Ryoyujem Kobayashijem.

Triindvajsetletnik, ki je na prvi tekmi lanske turneje kot najboljši v slovenskem taboru šesti, je bil z osmim mestom najboljši tudi po prvi seriji letošnje izvedbe nemško-avstrijskega tekmovanja, ki je potekala v zelo zahtevnih razmerah.

V finalu je Kos še napredoval in za uvod zasedel sedmo mesto. "Po dveh skokih na treningu sem se končno malo sprostil in zdaj je vse lažje. Očitno pa je, da 'mi leži' tudi ta skakalnica Schattenberg. Začetek je dober, moj cilj na turneji pa je, da se štirikrat uvrstim med dobitnike točk," je za TV Slovenija dejal Kos.

Med deseterico je v finalu s 13. mesta napredoval tudi najboljši Slovenec to zimo, ki je na tekmo prišel kot drugi najboljši skakalec v svetovnem pokalu letos. Lanišek (267,4 točke), ki je v Nemčijo prišel z lepo popotnico treh zmag v sezoni, je bil za uvod deseti.

Timi Zajc (247,9) je v drugi seriji napredoval za sedem mest in je bil na koncu 18., nekdanji dobitnik zlatega orla Peter Prevc (243,4) je bil 22., Žiga Jelar (227,1) pa 28. Brez finala je ostal Domen Prevc na 39. mestu.

V ospredju je Granerud, ki je bil najboljši že v kvalifikacijah, zmago slavil pred dvema Poljakoma.

Halvor Egner Granerud | Avtor: Profimedia Profimedia

Drugi je bil Piotr Žyla (299), tretji pa najboljši skakalec to zimo, Dawid Kubacki (294,9).

Zdaj se skakalci selijo v Garmisch-Partenkirchen, kjer jih v nedeljo, 1. januarja, ob 14. uri čaka druga tekma 71. turneje štirih skakalnic. Dan pred tem so ob 14. uri na sporedu kvalifikacije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.