Šport > Zimski športi
2004 ogledov

Ena boljših Slovenk v zadnjih sezonah razmišlja o vrnitvi

Meta Hrovat Profimedia
V vodstvu reprezentanc potrdili pogovore z Meto Hrovat o tekmovalni vrnitvi.

Vodja slovenskih smučarskih reprezentanc Janez Slivnik je danes v izjavi za STA potrdil pogovore z Meto Hrovat o možni vrnitvi v slovensko žensko reprezentanco v alpskem smučanju. Hrovat je lani oktobra nepričakovano končala kariero, a ji vodstvo reprezentanc vrat ni zaprlo ter je naklonjeno njeni vrnitvi v tekmovalni pogon.

"Z Meto sva se pogovarjala," je povedal Slivnik na medijskem druženju v Kranjski Gori po tekmah državnega prvenstva v veleslalomu. Do pogovora je prišlo na Slivnikovo pobudo. Nekdanjo reprezentantko je namreč želel seznaniti z možnostmi in postopki, povezanimi z vrnitvijo nazaj v tekmovalno areno.

"Če bi se vrnila, je treba Meto znova uvrstiti v sistem dopinških kontrol šest mesecev pred prvo tekmo. To bomo tudi naredili. Rok imamo do konca aprila," je dejal Slivnik.

"Upam, da se bo vrnila. To odločitev pa bi seveda prepustil njej, da sama pove, ali se bo vrnila. Ne bi želel govoriti o tem namesto nje," je še dejal vodja reprezentanc.

"Tekmovalci ne vedo, kakšni so postopki v zvezi z vrnitvijo, o vseh teh obrobnih stvareh ne razmišljajo in prav je tako," je še pojasnil.

Meta Hrovat | Avtor: Profimedia Profimedia

Ob tem je še spomnil, da so ji lani, ko je sporočila odločitev o koncu tekmovalne poti, povedali, da so ji vrata odprta, če se bo premislila.

"Upam, da se bo premislila. Ker za tako tekmovalko, ki je že bila tekmovalka svetovnega kova, se ne bojim, da se ne bi uspešno vrnila, če se bo za to odločila. Vsi jo želimo videti nazaj, seveda," je še dejal.

Ilka Štuhec je v končani sezoni 2022/23 dokazala, da lahko pri svojih 32 letih še naprej kroji svetovni smukaški vrh. S tem je tudi mlajšim kolegicam pokazala, da je vse možno, če je volja. Temu zgledu bi lahko sledila tudi Hrovat, ki je v zadnjih sezonah navduševala zlasti v veleslalomu.

"Nobenih dobrih in šampionov se ne smemo otepati, tako da mislim, da bi bilo za vse dobro, če bi nas še malo razveseljevala z rezultati," je prepričan Slivnik.

Mednarodna smučarska zveza na svoji spletni strani sicer še ni objavila tekmovalnega programa za sezono 2023/24. V skladu z nenapisano tradicijo je začetek sezone svetovnega pokala vsako leto oktobra v znamenju veleslalomov na ledeniku Rettenbach nad Söldnom.

Slovenska ženska ekipa za tehnični disciplini je pred začetkom minule sezone ostala brez treh tekmovalk. Hrovat, ki je 2. marca dopolnila 25 let, je sprejela odločitev o koncu kariere, Andrejo Slokar in Tino Robnik pa so poškodbe oddaljile od tekmovanj. V svetovnem pokalu sta v slalomu in veleslalomu tako stalno nastopali le Ana Bucik in Neja Dvornik.

Andreja Slokar Okrevanje Šport Takšno je trenutno stanje poškodovanih slovenskih smučark

Hrovat, dvakratna mladinska svetovna prvakinja v slalomu in dobitnica brona na olimpijskih igrah mladih leta 2016, se je v svetovnem pokalu štirikrat uvrstila na stopničke, štirikrat je bila tretja na veleslalomskih tekmah.

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 22:12 24.marec 2023.

    in kaj bo delala ? ta je še na rekreacijskem smučanju se polomila ? če maste kerga forda odveč, ga lahk daste tud men na posodo. predno vlečete v ekipo polomljene se raje spravte in porihtajte vse bolnike v ekipah, ...prikaži več, predvsem tiste, ki si psihično polomljeni. in nehajte že z miselnostjo mogoče pa bo kej ratal. nič ne bo ratal, dokler ne bodo hlastal in se gnal po zmagah ni treba nobenga šibat ne na tekme, ne na reklame in ne na sponzorske liste.