Šport > Zimski športi
8492 ogledov

Slovo tudi ene največje vseh časov

Tessa Worley Profimedia
Francozinja, ki velja za eno najboljših veleslalomistk vseh časov, je končala aktivno kariero.

Tessa Worley, ena najboljših francoskih smučark vseh časov, se je po finalu sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju v Soldeuu v Andori pri 33 letih odločila končati kariero, je potrdila francoska smučarska zveza.

Dvakratna svetovna prvakinja v veleslalomu v letih 2013 in 2017 je v več kot 17 letih kariere nastopila na 255 tekmah svetovnega pokala in dosegla 36 stopničk, vključno s 16 zmagami. Vse uvrstitve na oder za zmagovalke je vpisala v veleslalomu, medtem ko je na svetovnih prvenstvih osvojila še dve zlati medalji na ekipni tekmi ter eno bronasto na paralelni tekmi.

Leta 2017 je zmagala tudi na veleslalomu za Zlato lisico v Mariboru, pred tem pa je v Sloveniji slavila na veleslalomu, ki je bil leta 2012 v Kranjski Gori, kjer je bila še trikrat na stopničkah, nazadnje lani z drugim mestom.

Worley, njen oče je Avstralec, mama Francozinja, je četrta najuspešnejša veleslalomistka v zgodovini svetovnega pokala alpskih smučark po številu stopničk in tretja po številu zmag. "Kraljica se priklanja, hvala za vse, Tessa Worley," je na Twitterju zapisala francoska smučarska zveza.

Worley, rojena 4. oktobra 1989, je prvič v svetovnem pokalu nastopila stara 16 let. Od Francozinj je v svoji karieri več zmag zbrala Carole Merle, 22. "Odhajam spokojna, srečna, zelo ponosna na vsa ta leta," je po svoji zadnji tekmi, na kateri je osvojila 11. mesto, izjavila pred mikrofonom Eurosporta.

"Šport mi je prinesel toliko. Mislim, da bom pogrešala smučanje, tega se ne morem prav zavedati. Čez nekaj mesecev mislim, da bom dojela. Nekatere stvari bom pogrešala, a sem spokojna in vesela. Želim si še kaj doživeti, a ostajam strastna privrženka smučanja."

Prvo zmago je tekmovalka iz Albertvilla vpisala novembra 2008 v Aspnu, pri komaj 19 letih. Od takrat ni več zapustila kroga najboljših smučark na svetu v veleslalomu, njeni najljubši disciplini. Kar sedemkrat je sezono zaključila na stopničkah v skupnem seštevku najboljših veleslalomistk sveta.

Utrpela je več poškodb, vključno z desnim kolenom decembra 2013, zaradi česar ni nastopila na olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014. V njeni vitrini s trofejami tako manjka le olimpijska medalja. Ima tudi dva mala kristalna globusa v razvrstitvi veleslaloma, ta je osvojila v letih 2017 in 2022.

Tessa Worley | Avtor: Profimedia Profimedia

Worley se je tako pridružila veliki skupini smučarjev in smučark, za katere je bila tekmovalna sezona 2022/23 zadnja v njihovih karierah.

Gre za smučarje, kot sta Švicarja Beat Feuz in Mauro Caviezel, francoski veteran Johan Clarey, Američana Travis Ganong in Steven Nyman, Avstrijec Matthias Mayer, Italijan Matteo Marsaglia in Norvežan Leif Kristian Nestvold-Haugen.

Pri ženskah pa sta se tako kot Worley za konec kariere odločili njeni reprezentančni kolegici Coralie Frasse Sombet in Nastasia Noens. Upokojili sta se tudi Kanadčanka Marie-Michele Gagnon in Avstrijka Nicole Schmidhofer. Za odmevno domačo slovensko upokojitev pa je na začetku sezone poskrbela odlična slovenska veleslalomistka Meta Hrovat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice