Šport > Zimski športi
154 ogledov

Eno glavnih želez Slovenije na ZOI v Pekingu začenja sezono

anamarija lampič Profimedia
Najboljša slovenska športnica minulega leta

Anamarija Lampič bo ena glavnih favoritinj Slovenije na zimskih olimpijskih igrah februarja prihodnje leto v Pekingu. Na koledarju si je že označila 8. februar, na kulturni praznik bo olimpijska tekma v sprintu, Lampičeva pravi, da bo to tudi dan za kaj lepega v kitajski prestolnici.

"Toda eno je želeti si in sanjati o medalji na OI, vsak to rad naredi, drugo pa je, da se jo v resnici osvoji," je pred petkovo uvodno tekmo svetovnega pokala sezone v Ruki dejla 26-letna smučarska tekačica. Zadnjo uradno tekmo na snegu je imela 20. marca, ko je postala državna prvakinja v Planici po novi izjemni sezoni.

"Zaenkrat sploh nisem razmišljala nič konkretnega o Pekingu. Tudi ne vem natančno, kakšna bo proga, govori se, da bo malo lažja, a bo na relativno visoki nadmorski višini in zato ne bo lahka, poleg tega bo zelo mrzlo in vetrovno. Se pa ne obremenjujem s tem, če si dober, si pač dober, za vse bo enako," je dodala Lampičeva o prizorišču OI 2022, kjer marca zaradi pandemije covida-19 ni bilo načrtovanega finala svetovnega pokala in s tem generalke za OI.

Svetovni pokal v smučarskem teku se je v švicarskem Engadinu tako končal 4. marca, zima je prinesla tri velika priznanja za dosežke slovenski ekipi, dve medalji na svetovnem prvenstvu in mali kristali globus za sprinte, v vseh je bila udeležena Anamarija Lampič.

Na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu, kjer je nastopila vsa svetovna elita, je bila Lampičeva tretja v posamičnem sprintu ter bronasta z Evo Urevc tudi na ekipnem.

Eva Urevc Anamarija Lampič | Avtor: Epa Epa

"Po sezoni sem si vzela nekaj časa za počitek, z veliko motivacije in sproščenostjo sem nadaljevala treninge, tudi sedaj ne čutim kakšnega pritiska. Malo čudno je le to, ker sem bila vse prejšnje sezone dva tedna ali vsaj sedem dni pred začetkom svetovnega pokala že v Skandinaviji, tokrat grem šele jutri. Sploh nimam občutka, da je v petek že tekma. Komaj čakam, da sedem na letalo in grem na minus, mrzlo bo v Ruki," je povedala Lampičeva.

Pravi, da tri leta ni bila bolna, letos pa je imela dvakrat težave: "V zadnjih dveh mesecih sem bila dvakrat prehlajena in sem obležala po sedem dni, na sreči ni bilo potrebe, da bi jemala antibiotike. Mislim, da s tem nisem nič izgubila, ker sem imela tedaj tako načrtovan le lažji trening za regeneracijo."

Po prejšnji zimi je napovedala, da v tej sezoni in tudi v pripravah pred njo ne bo nič spreminjala: "Več treningov je bilo le na višini, mogoče sem se tudi zato prehladila. Upam sicer, da ne, in da je bila za to kriva utrujenost. Malo še čutim na glasu ta prehlad. Upam, da je bilo dovolj tega vsaj za naslednja tri leta. A lahko rečem, da sem se spočila in grem samozavestno v sezono."

Zaradi vrhunca sezone bo po novoletni turneji izpustila prizorišče svetovnega pokala v Franciji in bo v Planico na zadnjo tekmo pokala pred OI prišla skoraj neposredno. Na tekmi v dolini skakalnic se bo skušala otresti tudi še zadnje olimpijske nervoze.

Poleg uspešnega nastopa na OI se nadeja tudi ponovitve minule sezone v pokalu. Dodatno samozavest ji dajejo tudi zadnje trening tekme.

"Na pripravah v Davosu sem imela dve tekmi. Na prvi z Italijankami sem bila slabo minuto pred vsemi, na drugi v sprintu klasično sem bila na stezi s Švicarko Laurien van der Graaff in Francozinjami. Tudi tedaj sem bila pred vsemi, a ne z veliko razliko. Imela sem slabe smuči in so me v spustu vse prehitevale, sem jim morala potem pobegniti v klanec."

Anamarija Lampič | Avtor: Anže Petkovšek Anamarija Lampič Anže Petkovšek

Po Davosu, kjer se je ob -10, - 12 stopinjah Celzija privajala na mraz, ki bo v Ruki, je imela nekaj počitka. Zadnjih pet dni je bila na treningu v Planici, kjer so pripravili progo.

"Ruka je kraj, kjer se bo vse začelo, in tam vidiš, kje si v svetovni konkurenci, četudi mi prizorišče ne diši najbolj. Rusi in Skandinavci pridejo na visoki ravni že na to tekmo, ker se morajo že prej dokazati, da lahko sploh tekmujejo v svetovnem pokalu. Mi pa lahko malo počasneje stopnjujemo formo," je še menila Lampičeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice