Šport > Zimski športi
1881 ogledov

Dvomov ni več, Fak je nazaj!

jakov fak Epa
Biatlonec Jakov Fak na najboljši možen način potrjuje vrnitev v biatlonsko karavano svetovnega pokala.

Jakov Fak je na sprintu v avstrijskem Hochfilznu osvojil tretje mesto, prehitela pa sta ga le ta čas najhitrejša biatlonca Norvežan Johannes Thingnes Boe, ki je bil 12 sekund hitrejši od Francoza Martina Fourcada in 35 od Faka.

Najboljši trije so na uvodni tekmi druge postaje biatlonskega svetovnega pokala zadeli vseh 10 tarč.

Med Slovenci je dobro nastopil tudi Klemen Bauer, ki je moral enkrat v kazenski krog, na koncu pa je bil 22., Miha Dovžan je s 40. mestom ulovil prvo točko letos, Mitja Drinovec pa je bil skromen 70.

Z današnjim uspehom si je Fak priboril tudi dobro izhodišče za sobotno zasledovalno tekmo (12.15), na kateri bodo nastopili trije Slovenci.

jakov fak martin fourcade Zadetek v polno Šport "Fak je pravi lisjak"

Fak, ki je lansko sezono izpustil zaradi bolezni, se je še drugič zapored zavihtel na stopničke, v Östersundu je zasledovalno tekmo končal na drugem mestu.

"Moram priznati, da se vedno poznajo sekunde, ki jih izgubiš. Tokrat sem se odločil, da je bolj pravilno zapraviti še kakšno sekundo in zadeti peti strel kot pa ga zgrešiti. Ocenil sem, da se bo zadevo bolj izplačalo narediti na ta način. Mislim, da sem se pravilno odločil," je po tekmi dejal Fak in pohvalil odlično delo serviserjev: "Nikoli nimamo slabih smuči. Včasih se mogoče zgodi, če je neko komplicirano vreme, da so morda malce slabše. Za enkrat nam vse teče kot si želimo, fantje so res opravili odlično delo. Z njimi sem vedno zadovoljen, ker vem, da se potrudijo po najboljših močeh. To je tisto, kar šteje. Ni vedno nujno biti na stopničkah, narediti najhitrejše smučke na progi. Vedno je nujno, da smo se vsi maksimalno potrudili in če je potem vse, kot mora biti, to prinese rezultati."

Bauer je najprej pokomentiral zgrešeni strel, ki pa ga ni najbolj zmotil pri današnji predstavi: "Ta strel je na vsaki tekmi obžalovanja vreden. Danes je bolj bodlo v oči, da sem v zadnjem krogu izgubil preveč časa in sem tam pustil še precej mest in sekund. To je bilo zelo presenetljivo. Začel sem v visokem tekaškem ritmu, nato pa kar nekako popustil v zadnjem krogu. To me bolj moti kot zgrešen strel. Zakaj je bilo tako, bo pokazala nadaljna analiza, načeloma je bilo v redu. Morda še boljši taktični nastop in bo tudi to bolje. Izhodišče za jutri je dobro, čeprav so zaostanki kar veliki. Tekma bo zanimiva. Želim si ostati miren, kot sem bil danes in imeti svojo tekmo, čeprav bo šlo za neposredne boje. Želim ponoviti streljanje in na progi taktično z vsemi izkušnjami, ki jih imam, to ne bi smel biti problem."

Glavni trener Tomaš Kos že dolgo ni bil tako zadovoljen ne samo s posamičnim, kot tudi z ekipnim nastopom svojih izvrancev: "Jaka je danes naredil vse 100%. Manjši zastoj je imel le pri streljanju v leže, ko je malce čakal na zadnji strel in tam je mogoče izgubil kakšno sekundo, ampak strel je zadel in načeloma je s tem pridobil. Nova odlična tekma zanj. Klemen je naredil tisto, česar je sposoben. Škoda tiste napake v leže. Zadnji strel je bil verjetno ustreljen malo prehitro. Me pa zelo veseli, da se je znašel v stoječem položaju, ker je zanj to stvar, ki ga včasih ovira. Smo zadovoljni, kljub temu, saj ima dobro izhodišče za jutrišnjo zasledovalno tekmo. Pohvaliti pa moram tudi mlada Miho in Mitja. Pohvaliti pa moram tudi servis, ker smo znova imeli ene izmed boljših smuči na progi. Vse se je poklopilo."

jakov fak | Avtor: Epa Epa

Fak Fourcade Fillon Maillet Zasledovanje Šport Fak po dolgem času spet na stopničkah!

Svetovni pokal, sprint 10km (M):

1. Johannes Thingnes Boe (Nor) 24:18,4/0
2. Martin Fourcade (Fra) + 12,1/0
3. Jakov Fak (Slo) 35,4/0
4. Simon Schempp (Nem) 46,6/1
5. Henrik L'Abee-Lund (Nor) 52,0/0
6. Arnd Peiffer (Nem) 56,0/0
7. Erik Lesser (Nem) 1:02,0/1
8. Benjamin Weger (Švi) 1:03,5/1
9. Anton Šipulin (Rus) 1:05,9/1
10. Philipp Nawrath (Nem) 1:06,1/0
...
22. Klemen Bauer (Slo) 1:38,6/1
40. Miha Dovžan(Slo) 2;20,3/1
70. Miha Drinovec (Slo) 2:54,5/2

Svetovni pokal, skupno:

1. Martin Fourcade (Fra) 216 točk
2. Johannes Thingnes Boe (Nor) 178
3. Jakov Fak (Slo) 162
4. Erik Lesser (Nem) 137
5. Quentin Fillon Maillet (Fra) 134
6. Simon Schempp (Nem) 133
7. Tarjei Boe (Nor) 130
8. Julian Eberhard (Avt) 129
9. Emil Hegle Svendsen (Nor) 116
10. Lukas Hofer (Ita) 112
...
28. Klemen Bauer (Slo) 50
63. Miha Dovžan (Slo) 1

Komentarjev 2
  • supreme 16:04 08.december 2017.

    Naceloma nic posebnega......zaostat 35 sekund .....z vsemi pokritimi tarcami ........malo za njim pa z 1 kazenskim ali vec krogom malo zaostali za Fakom.....

  • blueone 13:53 08.december 2017.

    Bravo Jakov, kar tako naprej, čestitke za uspeh!