Šport > Zimski športi
10303 ogledov

Fis z revolucionarnimi reformami v tem športu

Nordijska kombinacija Profimedia
Fis napoveduje velike reforme v nordijski kombinaciji.

Mednarodna smučarska zveza Fis napoveduje obsežno reformo v nordijski kombinaciji, da zagotovi obstanek te športne discipline v olimpijski družini in sprejem ženskih tekmovanj v olimpijski program, je v okviru Foruma Nordicuma v Kranjski Gori danes povedal tekmovalni direktor te discipline Lasse Ottesen.

Na Fisu so si želeli žensko tekmovanje v olimpijskem programu že na igrah leta 2026 v Italiji, a je Mednarodni olimpijski komite to zaradi slabe razširjenosti tega športa v svetu zavrnil.

Nordijska kombinacija | Avtor: Profimedia Profimedia

Zaradi šibke konkurence je Mednarodni olimpijski komite zmanjšal število nastopajočih z zdajšnjih 55 na 36. Še naprej naj bi tekmovalci imeli dve posamični tekmi, namesto ekipne pa moštveni sprint. Vse to kaže, da ima šport resen problem z razširjenostjo. Fis pa si želi tudi ženski olimpijski program in s tem po dve tekmi v moški in ženski konkurenci ter tekmo mešanih ekip.

Nordijska kombinacija Črne napovedi Šport Na Olimpijskih igrah že od leta 1924, zdaj se to disciplino briše s seznama?

Med novostmi, ki jih namerava uvesti Fis, da izboljša položaj športa, že v sezoni 2023/24, so uvedba super sprinta, tekme s skupinskim startom in tekme mešanih ekip. Po novem naj bi vsi tekmovalci uporabljali tudi enake maže za smuči, da se izenačijo možnosti. Fis namerava tudi bolj regulirati uporabo dovoljenih materialov na tekmah. Ob tem bo Fis pospešil razvojni program za ta šport, da se razširi število držav v nordijski kombinaciji.

 
Komentarjev 7
  • rd2dmk2 19:51 21.september 2022.

    fis naj da vsakemu tekmovalcu en miljon na leto, pa bo hitro zrasal razširjenost.če nima kkaj dat oziroma od kje vzet, pa naj se z MOK zmeni, da mal dobijo od FIFA-e, se ne bo poznal če desetim najbolj plačanim ...prikaži več žogobrcarjem vzemejo par miljonov na leto.