Šport > Zimski športi
39234 ogledov

Šok na podelitvi nagrad: "Nisem si niti predstavljal"

Halvor Egner Granerud Epa
Novopečeni zmagovalec novoletne turneje je pred podelitvijo pokalov prejel dragocen nasvet Poljaka Dawida Kubackega.

Norvežan Halvor Egner Granerud je z zmago na tekmi v Bischofshofnu sklenil zanj sanjsko novoletno turnejo, na kateri je dobil tri od štirih preizkušenj ter izpolnil otroške sanje z osvojitvijo prestižnega zlatega orla.

"To je poseben dan," je na novinarski konferenci povedal Granerud. "S finalnim skokom sem izpolnil dolgoletne sanje o zmagi na turneji štirih skakalnic. To je bil skok, ki mi je prinesel zlatega orla. Uspelo mi je točno to, kar sem sanjal kot osemletni fant. Težko verjamem, da je to res. Izpolnile so se mi sanje. To je neverjetno," je bil presrečen 26-letnik.

Halvor Egner Granerud | Avtor: Epa Epa
Granerud je postal prvi Norvežan po Andersu Jacobsenu (2006/2007), ki je domov odnesel prestižno lovoriko za zmago na novoletni turneji. Karierni uspeh je bil še toliko slajši, ker ga je dosegel vpričo svoje družine.

"Starši so tukaj, vendar niso bili prisotni na vseh tekmah. Tukaj so tudi moji prijatelji in dekle. Ogledali so si tekmo v Garmisch-Partenkircnhu, nato so odšli v Innsbruck. Ker sem na Bergiselu skakal bolje kot običajno, so prišli tudi na zadnjo tekmo v Bischofshofen. Tudi to je razlog, da tukaj pred vami stojim kot zmagovalec. Brez njihove pomoči mi ne bi uspelo. Družina me je vedno podpirala na moji poti smučarskega skakalca. Vedno so verjeli vame. Za to sem jim zelo hvaležen. Lepo je bilo deliti ta trenutek z družino in prijatelji," je povedal Norvežan.

 | Avtor: Epa Epa
Po treh zmagah na zadnjih štririh tekmah je Granerud postal resen tekmec Kubackega v boju za veliki kristalni globus. "Veliko sem delal na položaju v zaletni stezi. Prej sem ponavljal napake iz lanske sezone. Ker sem bil preveč agresiven, je položaj smuči vplival na moj skok in vedno je šlo nekaj narobe. Poleti sem dobro skakal, vendar sem bil preveč obrambno naravnan, zato sem bil nestabilen v zraku. To sem moral izboljšati," je povedal.

Razkril je še, kako bo proslavil uspeh. "Najprej se bom oddolžil Ryoyuju Kobayashiju, ki nas je po lanski zmagi povabil na zabavo. Skupaj se bomo poveselili. Domov se vračamo v nedeljo, tako da se nam ne mudi preveč. Nato me čaka državno prvenstvo. Upam, da bom ostal trezen," se je pošalil.

"Orel je neverjetno težak"

Granerud je med podelitvijo stežka držal zlatega orla, ki ga je prejel za zmago. Na to ga je pred tem opozoril tudi nekdanji zmagovalec turneje Kubacki.

"Orel je neverjetno težak. Nisem si niti predstavljal. Ko so ga prinesli, mi je Dawid zašepetal, naj bom previden. On že ve, saj ga je tudi sam osvojil. Rekel mi je, da je težak 15 kg," je razkril Norvežan.

V resnici zlati orel tehta "le" devet kilogramov. "Resno? Verjel sem Dawidu. V bistvu mu še vedno verjamem," je v smehu zaključil veliki zmagovalec.

Halvor Egner Granerud | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice