Šport > Zimski športi
1038 ogledov

Lanišek drugi na tekmi in skupno tretji

Anže Lanišek Epa
Anže Lanišek novoletno turnejo zaključil z drugim mestom v Bischofshofnu.

Anže Lanišek je prvič v karieri na novoletni turneji zbral osem tekmovalnih skokov in na koncu prišel do skupnega zmagovalnega odra, osvojil je tretje mesto. Na zadnji tekmi v Bischofshofnu je bil sicer drugi, premoč je moral priznati le zmagovalcu turneje Norvežanu Halvorju Egnerju Granerudu. Dawid Kubacki, sicer vodilni v svetovnem pokalu, je bil tokrat tretji, skupno pa drugi. Omenjena trojica je bila na vseh štirih skakalnicah razred zase.

"Hvala vsem, ki mi pomagajo na moji poti. Če bi bilo tako vsak dan, bi bilo super. Lepo je, da sem turnejo končal na zmagovalnem odru, čeprav sem imel na prvi tekmi malo slabši rezultat," je za TV Slovenija po nastopu dejal Lanišek, ki je postal šele četrti Slovenec s skupno uvrstitvijo na stopničke na novoletni turneji. Pred njim je to uspelo zmagovalcema Primožu Peterki, Petru Prevcu ter Petru Žonti, ki je bil prav tako tretji.

Na zadnji tekmi turneje sta se z uvrstitvijo v prvo deseterico izkazala še Peter Prevc in Timi Zajc, ki sta zasedla sedmo in deveto pozicijo. 

Žiga Jelar je bil 15., Lovro Kos 22., brez finalne serije pa je ob porazu v svojem prvem skoku ostal Domen Prevc.

"Ta uspeh je osupljiv. Tako dolgo sem sanjal o tem," je po zanesljivi skupni zmagi pred 14.000 gledalci dejal Granerud, ki je do zlate orla prišel s tremi zmagami in z enim drugim mestom. Najboljši je bil na obeh nemških postajah v Oberstdorfu in Garmisch-Partenkirchnu, drugi je bil v Innsbrucku, danes pa je skupno slavje potrdil z novo zmago v Bischofshofnu.

Halvor Egner Granerud | Avtor: Profimedia Profimedia

S tem je Granerud končal 16-letno zatišje Norveške na turneji in se ob zmagi spomnil, katere skakalce je kot otrok videl leteti na televiziji. Postal je deveti norveški skakalec s skupno zmago, a šele tretji v tem stoletju. Anders Jacobsen je zmagal leta 2007, Sigurd Pettersen pa 2004.

"Zabava bo nora. Jutri zjutraj se moram prepričati, da vse spravim v avto, preden odletim domov," je dejal selektor norveške vrste Alexander Stöckl v intervjuju za ORF, Granerud pa je poleg zlatega orla prejel še ček za 100.000 švicarskih frankov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice