Šport > Zimski športi
9673 ogledov

Slovencem odvzeli spektakel: "To je nemško-avstrijska turneja in vedno bo!"

zlata sova Instagram
Avstrijski in nemški prireditelji naj bi našli skupni jezik za žensko turnejo, kar pomeni da Ljubno ob Savinji dokončno izgublja silvestrsko turnejo.

Potem ko se avstrijski in nemški prireditelji novoletne turneje v smučarskih skokih niso mogli zediniti glede uvedbe tekmovanja za ženske, so zdaj bližje dogovora. Nemški so že napovedali, da bodo smučarske skakalke prihodnjo zimo 29. decembra skakale v Partenkirchnu in 1. januarja v Oberstdorfu, kar pomeni konec za silvestrsko turnejo na Ljubnem.

Predsednik organizacijskega odbora svetovnega pokala na Ljubnem ob Savinji Rajko Pintar je že zadnji dan letošnje silvestrske turneje, ki so jo slovenski prireditelji uspešno izpeljali skupaj z Beljakom, za STA potrdil, da boja za zlato sovo v novoletnem terminu bržkone res ne bo več.

"Po neuradnih podatkih naj bi bili prihodnjo sezono tekmi v Beljaku in na Ljubnem okvirno 6. in 7. januarja. Zagotovo bomo še naprej organizirali tekmovanje za zlato sovo, verjetno pa res ne bo silvestrske turneje," je za STA dejal predsednik OK.

Ljubno smučarski skoki | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Medtem pa so se avstrijski in nemški prireditelji javno prerekali, kdaj se bodo skakalke pridružile skakalcem, ki se ta čas že 71. leto zapovrstjo na novoletni turneji borijo za zlatega orla.

Zdaj je vodja nemške ekipe Horst Hüttel ocenil nedavne izjave predsednice avstrijske smučarske zveze Roswithe Stadlober o uvedbi turnirja štirih hribov za skakalke kot pozitivne.

Avstrijska smučarska zveza si šele za sezono 2024/25 prizadeva za izvedbo ženske novoletne turneje na tradicionalnih lokacijah tekmovanj. Na zadnji tekmi v Bischofshofnu bi tako skakalke nastopile skupaj s skakalci. Nemški predlog je bil, da bi ženska turneja zaradi logističnih izzivov potekala po obratnem vrstnem redu kot moška.

Po tem vzorcu bi ženska novoletna turneja potekala v obratnem vrstnem redu kot moška: Garmisch-Partenkirchen, Oberstdorf, nato Bischofshofen in Innsbruck.

Anže Lanišek | Avtor: Profimedia Profimedia

Avstrijski prireditelji pa si želijo skupno tekmovanje. "Raje bi videli, da bi oba spola nastopila v finalu v Bischofshofnu - da tega ne bi storili v obratnem vrstnem redu, ampak bi šlo za resnično vključevanje," je dejala Stadlober v Innsbrucku, kot navaja nemška agencija dpa, in dodala: "To bi bilo najbolje za vse. Potem bi tekmovanji lahko tudi tržili skupaj."

Zdaj so takšnemu predlogu, kot kaže, naklonjeni tudi nemški organizatorji. "To jemljemo zelo pozitivno: skupaj v Bischofshofnu s skakalci. Točno to želimo," pa je povedal Hüttel v Innsbrucku.

"Naš končni cilj je, da ženske potujejo skupaj z moškimi iz kraja v kraj," je dejal Hüttel. V prihajajoči sezoni pa bodo ženske skakale najprej v Garmisch-Partenkirchnu, moški pa v Oberstdorfu in obratno.

Sven Hannawald Legendi prekipelo Šport V smučarskih skokih vre: "Kdo si je to izmislil?"

Stadlober je že pred časom odpovedala uvedbo novoletne turneje za ženske že naslednjo zimo, Hüttel pa je ob tem jasno izrazil svojo jezo zaradi nadaljnje zamude in predstavil nemške načrte. Zdaj obe strani umirjata žogo.

"Resnično ne želimo začeti spora. Želimo tesno sodelovati," je dejal Hüttel: "To je nemško-avstrijska turneja in vedno bo."

Komentarjev 7
  • Cefur 08:02 07.januar 2023.

    Jebem jim mater švabsko!

  • uros63 13:25 06.januar 2023.

    Ni ,da bi govoril . Nemci se spet postavljajo nad vse.in iz viška gledajo na ostale narode. Ni čudno ,da so bili vpleteni v obe svetovni vojni.🙃

  • Stajerc 16:51 05.januar 2023.

    Vse je v denarju

Sorodne novice