Šport > Zimski športi
353 ogledov

Slovenke ob hujši poškodbi ostale brez stopničk na Ljubnem

Eva Pinkelnig Profimedia
Zlata sova pripadla Avstrijki Evi Pinkelnig.

Avstrijka Eva Pinkelnig (253,4 točke) je zmagala na tekmi za svetovni pokal smučarskih skakalk na Ljubnem in dobila tudi skupni seštevek za zlato sovo druge silvestrske turneje. Druga je bila tokrat Norvežanka Anna Odine Stroem (250,4), tretja pa Nemka Selina Freitag (246). Na petem mestu je bila najboljša Slovenka Nika Križnar (243,9), deveta pa Ema Klinec (234,6).

Na 28. mestu je tekmo končala Katra Komar (202,9), na 30. pa Urša Bogataj (91,4), ki je pri doskoku v prvi seriji grdo padla in v finalu nato ni nastopila.

Urša Bogataj Padec Šport Slovensko junakinjo na nosilih odnesli iz arene

Zaradi padca Bogataj je v finalu nastopilo le 29 skakalk. Dobrih 7000 gledalcev na prizorišču je namreč obnemelo ob koncu uvodne serije, ko je predčasno nastop končala dvakratna olimpijska zmagovalka in prva Slovenka to zimo na stopničkah svetovnega pokala Urša Bogataj. Slednja je padla po 89,5 m dolgem skoku in se potem prijela za levo koleno, podrsala je tudi po obrazu.

Iz doskočišča so jo odnesli na nosilih ter jo nato odpeljali v bolnišnico v Ljubljano, po prvih poročilih so ugotovili poškodbo križnih vezi levega kolena. Bogataj je že decembra 2019 prestala hudo poškodbo, vendar desnega kolena, po kateri se je sicer uspešno vrnila na olimpijski prestol.

Po prvi seriji so nastope končale Nika Prevc (99,6) na 31. mestu, Nika Vetrih (97,9) na 35., 36. je bila Ajda Košnjek (97,8), 37. Nejka Repinc Zupančič (97,3), 38. Maja Vtič (97,1), 41. Nika Krašovic (95), 45. Taja Bodlaj (92,4) in 48. Tinkara Komar (90,5).

"Skoki so bili boljši kot včeraj, imela sem boljši nastop kot v soboto. Malo moram popraviti še doskok, tu mi uhajajo točke. Če bi imela normalen doskok bi bila med prvo trojico po prvi seriji. Bila sem pod pritiskom, ko sem videla padec Urše pred nastopom ... Zelo mi je ustrezala serija tekem okrog novega leta, saj sem morala po dobrih treningih najti samozaupanje na tekmah. Očitno sem ga," je po tekmi sicer povedala Križnarjeva.

Evi Pinkelnig je po dveh zmagah v Beljaku in drugem mestu v soboto na Ljubnem v boju za zlato sovo pred zadnjo tekmo te serije že kazalo zelo dobro, saj je imela s 776,9 točke že 23,3 točke prednosti pred Anno Odine Stroem (753,6), sledili sta Nemka Katharina Althaus (740,7) in na četrtem mestu Nika Križnar (736,4). Slednja se ni vpletla v boj za končni uspeh, v dvoboju Pinkelnig - Stroem pa je bila tako na tekmi kot skupno boljša prva. Križnarjeva je na turneji zasedla tretje mesto.

Lansko sezono ob premieri turneje na Ljubnem je zmaga pripadla Avstrijki Mariti Kramer, ki je za las ugnala Niko Križar. Nagradni sklad so glede na lansko leto povečali za sto odstotkov. Tako je skupna zmagovalka ob predpisanih denarnih nagradah prejela še posebno denarno nagrado v višini 20.000 evrov in tudi zlato sovo, ki je vredna več kot 10.000 evrov.

Sezona svetovnega pokala za skakalke se bo nadaljevala na Japonskem prihodnji teden.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.