Šport > Zimski športi
358 ogledov

Izjemna Lampičeva do stopničk na zadnji postaji sezone

Anamarija Lampič Profimedia
Anamarija Lampič druga na sprintu v Falunu!

Slovenska smučarska tekačica Anamarija Lampič je na sprinterski tekmi svetovnega pokala v švedskem Falunu zanesljivo osvojila drugo mesto.

Prepričljivo je zmagala domačinka in olimpijska zmagovalka Jonna Sundling, ki je imela kar 8,41 sekunde prednosti. Tretja je bila Švedinja Maja Dahlqvist (+9,54), ki je bila več kot sekundo za Lampičevo.

Vili Črv, drugi slovenski predstavnik, je končal v kvalifikacijah na 59. mestu. V finalu si je zmago v okrnjeni konkurenci priboril Francoz Richard Jouve.

Švedski Falun po odpovedi tekem v Rusiji že ta konec tedna gosti finale svetovnega pokala v teku na smučeh, sprinterska tekma je bila zadnja v tej olimpijski zimi. V seštevku tekov na krajših razdaljah je zmagala Dahlqistova, Lampičeva je bila druga.

Lampičeva je po 12. mestu na olimpijskih igrah v Pekingu, kjer se v sprintu ni uvrstila v finale, z najboljšo uvrstitvijo zime petič v sezoni stopila na zmagovalni oder. Pred tem je bila štirikrat tretja.

Anamarija Lampič | Avtor: twitter twitter

Šestindvajsetletna Lampičeva je tekla v tretji četrtfinalni skupini. Bila je v ospredju in na prvem mestu končala nastop, a le osem stotink pred Švicarko Nadine Fähndrich, 13 stotink zaostanka Švedinje Moe Lundgren na tretjem mestu pa je pomenilo konec tekmovanja, kot tudi za četrto Jessico Diggins iz ZDA (+1,28), tretjo v seštevku pokala.

Tekmovalka iz Valburge je nato tekla v prvi polfinalni skupini, ki je bila odločena praktično že na začetku. Sundlingova si je pritekla veliko prednost pred Lampičevo na drugem mestu, ki pa je imela podoben naskok do naslednjih tekmic. Na koncu je lahko nekoliko popustila in bila več kot pet sekund za Švedinjo, a imela več kot dve sekundi prednosti pred najbližjo zasledovalko.

Podoben razplet na samem vrhu kot v polfinalu je bil tudi v finalu. Le da je Sundlingova skoraj brez popuščanja tekla do cilja in si še povečala prej pridobljeno prednost pred Lampičevo. Ta je na koncu ciljne ravnine lahko precej spustila ritem in drugo mesto osvojila najlaže doslej. Dahlqvistovi je na četrto mesto potisnila Julio Kern in bila sekundo pred Američanko.

Črv v kvalifikacijah ni bil uspešen, dosegel je 59. čas z zaostankom 15,08 sekunde. Najhitrejši je bil Finec Joni Maki pred Norvežanom Sivertom Wiigom in Švedom Callejem Halfvarssonom. Slednji je izpadel v polfinalu, Maki je v finalu prvo mesto zgrešil za 49 stotink, tretji je bil Francoz Lucas Chanavat (+0,52), četrti pa Wiig (+1,41).

Jouve je dosegel drugo zmago v pokalu po Drammenu prejšnji teden. Tako kot tedaj je bilo tekmovanje tudi tokrat okrnjeno, poleg Rusov in Rusinj so manjkali tudi najboljši Norvežani na čelu z vodilnim v pokalu Johannesom Hoesflotom Klaebom, ker je prvo ekipo zajela okužba z novim koronavirosom.

V soboto bosta v Falunu na sporedu še preizkušnji na razdalji v prosti tehniki, v nedeljo pa bodo na vrsti še tekme mešanih parov in mešanih ekip.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice