Šport > Zimski športi
871 ogledov

Izjemni ameriški smučar bo sklenil kariero

Ted Ligety Epa
Zmagovalec petindvajsetih tekem za svetovni pokal bo sodeloval le še na eni preizkušnji.

Ameriški alpski smučar Ted Ligety bo po svetovnem prvenstvu v italijanski Cortini d'Ampezzo sklenil bogato športno kariero. To je 36-letnik objavil danes na Instagramu. V Cortini bo tako še zadnjič nastopil v veleslalomu, ki bo na sporedu v petek, 19. februarja.

cortina sneg SP Šport Že uvodoma velike težave v Cortini d'Ampezzo

"Nastop na veleslalomu v Cortini na SP bo moj zadnji. Temu športu sem dal vse, kar sem lahko, in hvaležen sem za vse, kar mi je smučanje vrnilo. Obožujem ta šport in v svetovnem pokalu sem v vseh 17 letih neznansko užival. Dosegel sem vse, kar sem si v otroštvu zadal, zdaj pa je čas, da se posvetim družini," je med drugim zapisal izjemni Američan.

"Pogrešal bom vzhičenje na tekmovanjih in vse prijetne odnose, ki sem jih ustvaril skozi leta s trenerji, kolegi v reprezentanci, tekmeci in drugimi," je še zapisal 36-letnik iz Salt Lake Cityja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ted Ligety (@ted_ligety)

V karieri je osvojil dve zlati olimpijski kolajni v Torinu (2006) in Sočiju (2014) v veleslalomu, petkrat pa je bil tudi svetovni prvak, od tega trikrat v veleslalomu ter po enkrat v superveleslalomu in kombinaciji.

Najuspešnejše je bilo zanj SP v Schladmingu, kjer je bil zlat v treh disciplinah. Svetovni prvak v veleslalomu je nazadnje postal leta 2015 v domačem Beaver Creeku. Ligety ima še dve bronasti kolajni s SP, v Mariboru leta 2004 pa je postal še mladinski svetovni podprvak v slalomu.

Ilka Štuhec Izpušča prvi nastop Šport Organizatorji spremenili spored prvenstva ter pokvarili načrte naši šampionki

Ted Ligety | Avtor: Epa Epa

V svetovnem pokalu je Ligety dosegel 25 zmag, od tega 24 v veleslalomu in eno v slalomu, 52-krat pa je stal na stopničkah. Petkrat je osvojil mali kristalni globus kot najboljši v veleslalomski razvrstitvi.

V tej sezoni svetovnega pokala je dvakrat osvojil točke, na preostalih štirih tekmah pa je ostal brez uvrstitve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.