Šport > Zimski športi
276 ogledov

Janus upe polaga na ekipno tekmo

goran janus trener skoki Profimedias
Glavni slovenski trener v smučarskih skokih Goran Janus je pred finalom svetovnega pokala v Planici dejal, da pričakuje borbo za stopničke na ekipni tekmi.

V Planici se bo odločalo le še o skupnem seštevku poletov, ker si je Poljak Kamil Stoch že v nedeljo na velikanki v Vikersundu priboril svoj drugi veliki kristalni globus.

Planica 2018 Preizkus letalnice Šport Veter krojil prvi planiški dan

V točkovanju poletov je Domen Prevc najvišje med Slovenci; na četrtem mestu s 74 točkami zaostaja le za norveško trojko Andreasom Stjernenom (180), Robertom Johanssonom (150) in svetovnim prvakom v poletih Danielom Andreem Tandejem (140).

"Na prvih treh mestih so Norvežani, tretji je svetovni prvak, Domen jih bo težko prehitel, ni pa nemogoče. Norvežani so na letalnicah prvi favoriti petkove ekipne tekme, zadaj pa je skupaj več ekip, tudi naša. Na letalnicah lahko naredimo v tej sezoni več kot na manjših napravah. Upam, da bodo naši fantje naredili tisto, kar znajo," je dejal Goran Janus in spomnil na srebrno medaljo z letošnjega svetovnega prvenstva v poletih. "Lepo bi bilo, če bi v Planici končali na stopničkah, zato pa mora biti vseh osem poletov zelo dobrih."

Kamil Stoch Še pomnite? Šport Planiški rekord je farsa

V Oberstdorfu so 21. januarja Jernej Damjan, Anže Semenič, Domen in Peter Prevc zaostali le za Norveško. Janus je napovedal, da se bo po petkovi prvi posamični tekmi finala odločil za postavo za sobotno ekipno tekmo. Po njegovem mnenju pa so Domen in Peter Prevc, Damjan in Tilen Bartol že prejšnjo soboto na letalnici v Vikersundu, ker so na ekipni tekmi osvojili tretje mesto, potrdili dobro formo v poletih.

Tedaj so Tande, Stjernen, Johansson in Johann Andre Forfang z rekordno prednostjo 265,6 točke ugnali Poljake in zadnjemu Norvežanu sploh ne bi bilo treba skakati, pa bi vseeno zmagali, Slovenci so zaostali še 17,7 točke za Poljaki.

"Norvežani se, pošteno povedano, na letalnicah trenutno igrajo, niso pa nepremagljivi, to pa je tudi res. Letos tudi Kamilu Stochu uspeva vse, česar se loti, sezona presežkov je za njim, je pa za odtenek slabši v poletih kot na manjših napravah," je največje favorite naštel Janus.

Poleg boja za za ekipne stopničke je napovedal še en cilj. "Želimo, da s petimi skakalci nastopimo v nedeljo. Domen Prevc ima še možnosti in bo zanj petkova tekma zelo pomembna. Mora priti med prvo dvajseterico, da si bo priboril še drugi posamični nastop."

Po daljšem premoru se v reprezentanco vračata Robert Kranjec in Jurij Tepeš, dva izvrstna in izkušena letalca v preteklih sezonah. "Oba sta bila doma na treningih, težko rečem kaj več, ker smo nastopali v svetovnem pokalu, Kranjec in Tepeš pa v celinskem. Upam, da bosta iztržila kar največ. Pustimo se presenetiti," je končal Janus.

Planica 2017 Finančna slika Šport Takšen dobiček so pridelali v Planici
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.