Šport > Zimski športi
160 ogledov

Premik v pravo smer, a Vonnova se bo še načakala

lindsey vonn EPA
FIS in USSA sta sklenili dogovor v primeru Lindsey Vonn.

Mednarodna smučarska zveza (Fis) in ameriška zveza za alpsko smučanje in deskanje (USSA) sta prišla do dogovora, da bosta o usodi ameriške smučarke Lindsey Vonn , ki želi nastopiti na moški tekmi svetovnega pokala, odločala na majskem kongresu. Vonnova bi v primeru pozitivnega odgovora lahko nastopila na novembrski tekmi v Lake Louisu leta 2018.

Ameriška smučarska šampionka se želi že dalj časa v smuku na tekmovalni ravni pomeriti skupaj z moškimi v "smukaški bitki med spoloma". Doslej je vse ostalo na ravni neuresničene želje. Američanka, ki bo 18. oktobra dopolnila 33 let, je lani dejala, da bi rada v smuku premagala še kakšnega fanta ter po tem povlekla črto pod kariero.

Lindsey Vonn | Avtor: Profimedia Profimedia

Od Fis pričakuje, da ji bo vsaj ponudila možnost, da se lahko preizkusi v takšnem izzivu, glede na to, kaj je vse dala smučarskemu športu in glede na vse njene dosežke.

lindsey vonn | Avtor: EPA EPA
Vonnova se pripravlja na olimpijske igre v Pyeongchangu, tekmovalno upokojitev pa napoveduje po koncu sezone 2018/19. Je rekorderka po številu osvojenih smukaških zmag, teh je v svoji karieri zbrala že 39. Skupno pa ima Američanka kar 77 zmag v svetovnem pokalu in 130 uvrstitev na zmagovalni oder.

Sprva se je ameriška zveza zavzemala, da bi Vonnovi dovolili nastopiti le enkrat, in sicer s startno številko 21, potem pa bi nadaljevala v ženskem svetovnem pokalu, Fis pa je predlagala, da bi lahko imela na prvi tekmi status predtekmovalke na moški tekmi, v primeru, da bi nastopila na uradni moški tekmi, pa bi ji potem na naslednjih tekmah na kanadskem prizorišču prepovedali nastopiti.

Predvideni termin november 2018

Zdaj sta se strani dogovorili, da bodo o tem primeru odločali prihodnje leto, ameriška zveza pa je dogovore označila kot "idealno možnost za edinstveno tekmo, ki lahko na najboljši možni način promovira ta šport."

"Ameriška zveza za alpsko smučanje in deskanje nam je posredovala predlog, da bi dovolili Lindsey Vonn nastopiti na tekmi moškega svetovnega pokala v Lake Louisu novembra 2018," je povedal predstavnik Fisa in dodal: "Predlog bo izvršni odbor alpskega dela Fisa preučil na majskem zasedanju po končani sezoni 2017/18."

Zadovoljni so tudi predstavniki ameriške zveze: "Zadovoljni smo z dosedanjimi pogovori in veseli priložnosti za promocijo športa. Izvršni odbor nam je dal načelno podporo, njihova odločitev nas opogumlja za naprej. Zdaj imamo na voljo uraden predlog, ki ga lahko skupaj s Fisom v miru preučimo skozi sezono, ki je pred nami," so dejali pri USSA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.