Šport > Zimski športi
3843 ogledov

Katastrofa za najboljšega Slovenca, diskvalifikacija Prevca

anže lanišek Epa
Velika napaka Laniška, ostal je brez zadnje tekme novoletne turneje.

Poljski smučarski skakalec Kamil Stoch (142,9 točke) je dobil kvalifikacije za zadnjo postojanko novoletne turneje v Bischofshofnu. Najboljši Slovenec Anže Lanišek (83,6), ki je v Innsbrucku stal na zmagovalnem odru, je tokrat naredil veliko napako in z 52. mestom ostal brez zadnje tekme. S tem je po vodi splavala tudi dobra skupna uvrstitev.

Vodilni na turneji in dosedanji dvakratni dobitnik zlatega orla Stoch je odločno napovedal lov še na tretjo prestižno lovoriko, v žep pa je za kvalifikacijsko zmago pospravil tudi ček za 5000 evrov.

"Danes sem bil v obeh prejšnjih skokih za trening tu prezgoden, tako da sem v kvalifikacijah res želel počakati na mizo, pa se je vse skupaj zalomilo. Za nazaj zdaj ne morem ničesar spremeniti, lahko pa se popravim v bodoče. Gremo naprej," je v izjavi za nacionalno televizijo po ponesrečenem nastopu dejal Lanišek.

timi zajc Kako je s Timijem? Šport Hrgota razkril situacijo z Zajcem ter želje pred zadnjo postojanko turneje

V kvalifikacijah je bilo z izjemo njega uspešnih preostalih pet Slovencev, a je tekmovalna žirija zaradi neustreznega dresa naknadno diskvalificirala Ceneta Prevca. Na sredini zadnji tekmi nemško-avstrijskega tekmovanja bodo tako nastopili štirje slovenski skakalci, a nihče med njimi kvalifikacij ni končal med najboljšo dvajseterico. Žiga Jelar (117,9 točke) je bil v kvalifikacijah 21., Domen Prevc (110,6) je bil 33., Tilen Bartol (108,6) 37. in Peter Prevc (104,1) 40.

"Danes se že s prvim skokom fantje nekako niso ujeli s to skakalnico. Edina svetla točka kvalifikacij je Jelar, ki je znal narediti preskok in je v kvalifikacijah nastopil boljše. Preostali fantje pa so skakali, kot da bi se vrteli v krogu. Res je, da je Bischofshofen malo specifična skakalnica, a še poleti so fantje na pripravah tu dobro skakali," je po kvalifikacijah za TV Slovenija dejal slovenski selektor Robert Hrgota in dodal: "Sem zelo razočaran, ampak za jutri si želim, da bi vsi štirje fantje vsaj malo bolj drago prodali svojo kožo."

Na sredini tekmi na izpadanje se bo Jelar pomeril z Nemcem Constantinom Schmidom, Domen Prevc s Poljakom Aleksandrom Zniszczolom, Bartol z Japoncem Keiichijem Satom, Peter Prevc pa se bo v dvoboju nekdanjih zmagovalcev turneje pomeril z avstrijskim rekorderjem Gregorjem Schlierenzauerjem.

Sredina zadnja tekma turneje, po kateri bo znan že 69. dobitnik zlatega orla in naslednik Poljaka Dawida Kubackega, se bo s prvo serijo začela ob 16.45.

Komentarjev 1
  • Ender3 20:37 05.januar 2021.

    Amaterizem v profesionalnem športu, po meri slovenskih skakalcev.

Sorodne novice