Šport > Zimski športi
16706 ogledov

Hrgota razkril situacijo z Zajcem ter želje pred zadnjo postojanko turneje

novoletna turneja zlati orel Epa
V slovenskem taboru, ki se je dotaknil tudi situacije s Timijem Zajcem, si želijo predvsem da bi Lanišek novoletno turnejo zaključil v prvi šesterici ter Peter Prevc v deseterici.

Anže Lanišek je bil na predzadnji tekmi novoletne turneje smučarjev skakalcev v nedeljo v Innsbrucku drugi in je po drugih stopničkah v tej zimi v seštevku turneje napredoval na šesto mesto. Po torkovih kvalifikacijah se bo serija v Bischofshofnu sklenila v sredo, v vodstvu slovenske ekipe pa si želijo, da bi Lanišek med šesterico tudi ostal.

Kubacki Stoch Anže Lanišek Innsbruck | Avtor: Epa Epa

"Seveda, naša želja so orli in zmage, toda trenutno smo zadovoljni, da imamo Laniška in Petra Prevca, ki imata dobre skoke. Želim si, da bi dobro delali telemarke, veliko točk smo izgubili pri doskokih, ter da bi v Bischofshofnu Lanišek ohranil dobro formo, Peter Prevc pa jo nekoliko dvignil v obeh serijah. Da ne bi imel dobrega skoka le v eni ter bi s tem z 11. mesta prišel skupno na turneji med deseterico," je cilje na spletni novinarski konferenci izpostavil glavni slovenski trener Robert Hrgota.

Dodal je: "Cene Prevc je 18. po treh tekmah in se lahko povzpne med petnajsterico. Če bi bili trije med prvih 15, bi bilo to odlično."

Lanišek je imel kar dvakrat slabe pristanke ob velikih daljavah. "Ne glede na napake uživam na tekmah, veliko pomeni, ko daleč skočiš. Jezen sem bil že v Oberstdorfu, v Garmisch-Partenkirchnu pa sem začutil tudi strah pred uspehom. Potem mi je v Innsbrucku steklo ter se mi je odvalil velik kamen od srca," se je spomnil Lanišek.

Anže Lanišek Innsbruck | Avtor: Epa Epa

"Še naprej bom skakal od skoka do skoka, kar sem si zastavil že pred sezono. Uspešnega pristopa ne bom spreminjal do konca sezone. Do vrha, čeprav ni videti daleč, pa je še dolga pot, veliko učenja," je menil Lanišek in izrazil upanje, da bo čim prej na vrh tudi prišel.

Poljak Kamil Stoch je po nedeljski zmagi v Innsbrucku na dobri poti, da še tretjič osvoji zlatega orla. Lanišek za njim zaostaja za 39,5 točke, slabih 20 točk pa za tretjim mestom, ki ga drži Norvežan Halvor Egner Granerud, vodilni v pokalu. "Stoch in njegov rojak Dawid Kubacki se bosta 'udarila' za orla letos," je ocenil Lanišek. Stoch pa ima kar lepo prednost, Kubacki je za njim 15,2 točke.

Tudi Peter Prevc je že držal v rokah zlatega orla, v sezoni 2015/16, ko je osvojil tudi veliki kristalni globus. "Lepe spomine imam na Bischofshofen, tam sem velikokrat že dobro skočil in upam, da bo tako tudi v naslednjih dnevih. Ne smem pa preveč prehitevati, da ne bi ostal brez finala. Pomembno je tudi, da je Lanišek v dobri formi in to pomiri celotno ekipo," je ocenil najstarejši od bratov Prevc.

peter prevc | Avtor: Epa Epa

Poleg Laniška so od Slovencev v finalu v Innsbrucku nastopili le še trije Prevci. "Doslej sem imel v eni sezoni na novoletni turneji največ šest skokov, to sem že dosegel, kar bo več, bo le še dodatek. A še vedno nisem prenesel skokov s treningov tudi na tekme," je omenil Cene, Domen Prevc pa si želi, da bi čim prej imel dobra skoka v obeh serijah.

Brez točk je v slovenski vrsti na prejšnji tekmi ostal Žiga Jelar, Bor Pavlovčič pa je končal že po sobotnih kvalifikacijah in ga bo v Bischofshofnu zamenjal Tilen Bartol. Ta je v celinskem pokalu v Engelbergu Sloveniji priboril sedmo kvoto za tekme svetovnega pokala v Zakopanah, Lahtiju in Willingenu.

timi zajc | Avtor: Instagram Instagram

V ekipi še vedno ni Timija Zajca, ki je bil po odmevni aferi sredi decembra med svetovnim prvenstvom v poletih v domači Planici sprva izključen iz reprezentance. "Zajc doma trenira s klubskim trenerjem, po trenutnih informacijah še ni na ravni za nastop v svetovnem pokalu. Ga bom pa stalno spremljal, a njegov naslednji nastop bo zagotovo v celinskem pokalu. Če se bo tam izkazal, bo dobrodošel nazaj v ekipo, saj je fant, ki lahko posega po visokih mestih," je pojasnil Hrgota.

Komentarjev 1
  • nada447 11:48 05.januar 2021.

    Ne glede na to, da je novi trener slovenskih orlov še neizkušen in mlad dela, razmišlja in govori pravilno.

Sorodne novice